I dok godinu koja je sada već iza nas možemo pamtiti po epidemiji koronavirusa, statistici o broju zaraženih i umrlih, podjelama na cijepljene i necijepljene, COVID potvrdama, prometnim nesrećama, stradavanjima, propustima, problemima, ili pak po lijepim gestama, zanimljivim ljudima, neobičnim hobijima, započetim lijepim projektima – redakcija portala Drava.info odlučila se za ovo drugo.

Posljednjeg dana stare godine odlučili smo ‘pročešljati’ našu arhivu. I dok smo se u ovu avanturu upustili s dozom skeptičnosti, jer ipak, uvriježeno je mišljenje da su mediji puni crnila i negativnosti, priče i teme kojima smo se bavili proteklih 12 mjeseci, otklonile su sve naše sumnje pa vam u nastavku donosimo dašak pozitive.

Posjetili smo zanimljive ljude i otkrili da u našem gradu postoji svijet čudnovatih biljnih i životinjskih stvorenja.

Josip Dukarić strastveni je zaljubljenik u pernata stvorenja, a u svom dvorištu ima 53 vrste ptica te više od 200 jedinki sa šest kontinenata.

Otkrili smo i bodljikavo carstvo, odnosno to da je hobist Dario Sršan ponosni vlasnik više od 1.000 veličanstvenih kaktusa, dok ortoped Jevgenij Conar za dušu uzgaja bonsai drvca.


Neobičnu biljku, odnosno voćku pronašli smo u tajanstvenom carstvu Kristinka Mađerića koji je prvu paw paw bananu zasadio prije sedam godina, a privukla ga je njena jedinstvenost. U našem gradu smjestila se i farma neobičnih životinja puna ljubavi – Marin Lončar u ljame se zaljubio na prvi pogled.

Susreli smo i ljude zanimljivih hobija i jedinstvenih projekata.

Nedaleko Koprivnice upoznali smo Darka Vinceka, strastvenog ljubitelja lula koji osim što ih puši, sam ih i izrađuje.


Pustolovka Lea Bijač koja je izdala svoju prvu knjigu Ti (pusto)loviš ispričala nam je sve o svojim putovanjima na sedam kontinenata, o tome kako se kupala se na Antarktici, plivala s morskim psima, spavala pokraj lavova.


Ivan Gundić predstavio nam je jedinstven diplomski rad – obiteljske fotografije pretvorio je u srebrnu kovanicu.

Ustupio Ivan Gundić.

S Alenom Tkalčecom pričali smo o putovanju u Afganistan gdje su ga oduševili ljudi i priroda.

Filmašica Karla Lulić Koprivnicu je stavila na veliko platno. U našem gradu snimala je film, a ispričala nam je sve o ludoj, čak i pomalo aspurdnoj radnji filma.

Karizmatičan frontman benda Ogenj Tomislav Mihac Kovačic pokazao nam je kako se ruše svi stereotipi, a razgovarali smo o obitelji, punku, vjeri, trčanju, pomaganju drugima.

Snimio Valentino Štefanek.

Predivan, zadivljujuć i inspirativan prizor mogao se vidjeti na Drugom koprivničkom polumaratonu – tata Benjamin Vuk na pet kilometara dugoj stazi u stopu je pratio svoju osmogodišnju kćer Miju, a mama Ana šestogodišnju Rebeku. I oni su nam ispričali svoju priču.

Snimio Valentino Štefanek

Koprivničanka Jasminka Jakupec jedina je zapovjednica gradske vatrogasne postrojbe u Hrvatskoj, a s nama je podijelila svoja razmišljanja o poslu, problemima, zadacima.

Overflowci Žika i Kono počeli su snimati svaki kutak Koprivnice, a objasnili su nam da šetnju stavljaju u kontekst promjene koja nam se događa i pozivaju na promišljanje

Samouki pivar Matija Hemetek detaljno nas je proveo kroz proces kuhanja domaćeg prvog piva iz Draganovca.

Saznali smo i da je Vesna Peršić Kovač čuvarica zanimljivih zbirki, a svaka šalica i svaka limena kutija priča priču.

Marija Posavec obnovila je i uredila stogodišnji hambar koji čuva uspomene njenih predaka.

Ekonomistica s umjetničkim talentom Aleksandra Janeković Šribar otkrila nam je da obožava crtati lica, a njene portrete imaju i Vatreni.

Saznali smo da Tomislav Sertić tehnikom linoreza stvara prava mala umjetnička djela koja obilaze cijeli svijet, ali i da je Željka Kerteza glazba je odvela u Japan, Ameriku i Španjolsku.

Snimio Valentino Štefanek.

Majstor stare vještine Stjepan Ritoša pokazao nam je kako i zašto trsove u vinogradu veže vrbinim šibama.

Snimio Valentino Štefanek.

Upoznali smo volontere Obrtničke škole Koprivnica i županijskog Savjeta mladih koji su uredili stan za korisnike usluga Centra Svitanje, a razgovarali smo i s malim Nemčićima koji su rasturili na natječaju “Moja županija bez korupcije”, ove godine pozabavili se zviždačima.

Snimio Valentino Štefanek.

Svjedočili smo otkrivanju arheološkog čuda u središtu grada.


Saznali smo i da Koprivnica ima svog predstavnika u samom vrhu hrvatske BMX scene, a on je Luka Bošnjak.

Snimio Valentino Štefanek.

Hrvačica Lana Nogić ima više od 30 medalja, a s nama je podijelila kako je to postati prvakinjom Hrvatske.

Upoznali smo i mladu gimnazijalku Lornu Zbodulju koja sa svojih 16 godina već dijeli pravdu na nogometnim travnjacima.

Godinu iza nas pamtit ćemo i po činjenici da su započeli projekti koji će u potpunosti izmijeniti vizuru našeg grada.

Radnici su se tako uhvatili u koštac s podzemnim instalacijama Zrinskog trga, žaluzine s Podravkine sedmerokatnice odlaze u povijest, gradi se nova osnovna škola na Podolicama, položen je kamen temeljac za Centra za pomoć u kući pružat će socijalne usluge potrebitim sugrađanima, polako niče moderna zelena zgrada sa solarnim pločama na krovu i staklenim hodnicima niknut pokraj Obrtničke škole Koprivnica, dobili smo novi rotor na problematičnom raskrižju, svečano je otvorena sportska dvorana Osnovne škole Đuro Ester.