Petak, 26. travnja 2024.

FOTO Nemčići rasturili na natječaju ‘Moja županija bez korupcije’, ove godine pozabavili se zviždačima

Mali kreativci filmske grupe “AniMravec” ujedno i učenici 4. c razreda Osnovne škole Antun Nemčič Gostovinski rasturili su na ovogodišnjem natječaju “Moja županija bez korupcije”.

U kategoriji likovni rad od 1. do 4. razreda najbolje su bile Greta Jurić i Maria Picer s uratkom “Ne daj se upecati!”, a prve u kategoriji literarnog ili video rada od 1. do 4. razreda bile su Luca Jukić i Nora Zember Kukec s video uratkom “Zviždač”.

>> FOTO Njihovi crtani filmovi sve su poznatiji, a njihova mašta nema granica. Oni su AniMravec

Pogledom na njihove radove može se zaključiti da su ove godine odlučile progovoriti o zviždačima.

– Tema je bila zviždač i svaki je par odlučio na koji način će tog zviždača obraditi. Učinilo mi se da bi to mogla biti dobra tema jer na dosadašnjim natječajima nikad nisam primijetila da je o zviždačima bilo riječi. Isto tka, smatrala sam da su dovoljno veliki u četvrtom razredu, jer smo korupciju kao jednu lošu, negativnu društvenu pojavu već dovoljno obradili, da možemo i proširiti priču pa smo ju proširili sa zviždačima. To se pokazalo dobitnom kombinacijom, a igrokaz, odnosno video rad koji su cure napravile bio je proglašen opako dobrim – objasnila je njihova učiteljica Senka Pintarić.

Nora je istaknula da je u njihovom radu jedna ptica koja glumi zviždača oko koje se okupe manje ptičice, a one zapravo glume ljude i razgovaraju zašto taj zviždač zviždi. Luca je dodala da se zatim pojave velike crne vrane koje predstavljaju ljude koje napadaju tog zviždača jer je otkrio istinu.

– Luca je izrezivala male ptičice i zviždača, a ja dvije vrane. Radile smo to kojih tri sata filmske grupe. Izrezale smo ptičice, sve odglumile, a snimali smo kamerom. Vrištale smo od sreće kad smo saznale da smo pobijedile. Nismo mislile da ćemo biti prve, jer je pristiglo jako puno radova – rekle su Nora i Luca i istaknule da osim što su naučile o zviždačima.

Maria i Greta pozabavile su se likovnim radom.

– U našem radu je jedna planina i jedna prikolica u kojoj je puno stvari. Gospođa u crnom koja predstavlja korupciju peca stvari iz rijeke, na primjer zlato, novac, odjeću, umjetničke slike – pojasnila je Greta.

Svoje radove na ovaj natječaj poslali su i njihovi prijatelji Karolina Novak, Ivan Kišiček, Vito Fajdić i Ivano Grgić.

– Radila sam zviždača, čovjeka koji je zviždao, a njega su drugi ljudi gađali kamenjem na kojem su zapravo bile posljedice kao na primjer vrijeđanje, gubitak posla i takve stvari. Htjela sam poručiti da se to ne radi zviždačima jer oni govore istinu i da su oni zbog toga hrabri – kazala je Karolina.

Ivan je radio strip u kojem su dvije žene razgovarale o poslu i jedna je htjela drugoj dati auto, netko ju je snimao i odnio to na policiju i na kraju je onda taj koji je snimao završio na policiji i u zatvoru, a sličnog je sadržaja bio i film koji su radili Vito i Ivano.

– Naučili smo o korupciji, o zviždačima, isprobali smo nove tehnike, malo više se koristiti računalom, naučili smo animirati i montirati – zaključili su mali kreativci.

Spomenimo na kraju da su ove godine na natječaj pristigla ukupno 72 rada iz 15 osnovnih škola, tri srednje škole i učeničkog doma, a sudjelovalo je 113 učenika koje je mentoriralo 30 mentora.

Dodajmo i da je druga nagrada u kategoriji literarni ili video rad od 1. do 4. razreda otišla u ruke još jednih Nemčića – Zoe Mlinarić, Ozane Kapus, Leona Rusa, Eme Vrbanić, Marije Bunić. Njihova mentorica bila je učiteljica Đurđica Pošta.

Izvor: OŠ Antun Nemčić Gostovinski
zatvori