Petak, 19. travnja 2024.

FOTO Njihovi crtani filmovi sve su poznatiji, a njihova mašta nema granica. Oni su AniMravec

Svakog ponedjeljka učionica 2. c razreda Osnovne škole Antun Nemčić Gostovinski na dva školska sata postaje pravi mali studio za animaciju. Marljivi ‘AniMravci’, njih 11, zajedno s učiteljicom Senkom Pintarić osmišljavaju priče, crtaju i oživljavaju svoje filmske likove.

– Naša grupa “AniMravec” samo je dio jedne puno veće grupe. U našoj školi već 25 godina pod vodstvom učiteljice Karmen Bardek djeluje Filmska i video družina Mravec kojoj smo se mi priključili prije četiri godine. Naša grupa nosi ime “AniMravec” jer mi radimo animirane filmove – ispričala nam je učiteljica Pintarić i napomenula da su i članovi Zajednice tehničke kulture grada Koprivnice koja im pomaže, osigurava programe i sve potrebne tehničke stvari.

Dodala je da do prije četiri godine nikada nije ništa animirala.

– Uvijek sam vodila likovnu grupu i tu ljubav prema crtanju nekako sam spojila s animacijom. Učenici su jako zainteresirani i najljepše im je kad prvi put u životu vide da se nešto pokrenulo, da nešto stvarno ide. Ima tu jako puno posla. Cijelu nastavnu godinu radimo jedan film koji traje dvije do tri minute – objasnila je učiteljica.

Snimio Marko Posavec.

Istaknula je da je za ovakvu aktivnost učenicima potrebna samo dobra volja.

– Crtati znaju svi, a biramo ono što nam se čini najbolje za pojedini film ili kadar. Najteže je raditi u programu za animaciju pa im u tome pomažem. Uvijek se dogovaramo i bolno sam iskrena kod njihovih ideja. Kad iznesu svoju ideju uvijek ih pitam: hoće li se film nekome svidjeti, hoće li biti smiješno, napeto, zabavno? Kad sami zaključe da ideja tome ne vodi, odbacimo ju i čačkamo dugo dok ne pronađemo najbolju – naglasila je Pintarić.

Snimio Marko Posavec.

Posljednji uradak koji je izašao iz ove male tvornice animacije zove se “Bljak”.

– Napravili smo crtić “Bljak”, a tako se zove jer se u njemu pojave slova “crv”, mama ptica vidi da piše crv i pomisli da je to pravi crv, mala životinja. Zgrabi ih i da ih svojim malim bebama, no one shvate da to nije životinjica, nego slova i to im je bljak – objasnila je Marija.

Ivano je naglasio da su najprije učili kako se animira, a zatim su i sami to napravili.

Mali animravci su objasnili da im je trebalo jako puno vremena da naprave ovaj film jer su fotografirali svaki pokret likova.

Trenutno rade na jednom jako zanimljivom i velikom projektu, no nisu nam željeli otkriti detalje.

Kreativnosti malih animravaca nema kraja. Njihova učiteljica pohvalila se i osvojenim prvim mjestima na nedavnom natječaju Koprivničko-križevačke županije na temu borbe protiv korupcije. Tako su Vito i Ivano napravili kratki animirani film “Poštenman”, a Nora je napravila likovni rad koji se zove “Dobro je biti crna ovca”.

– Napravili smo lik sličan Supermanu, ali naš se zove Poštenman. On preleti preko grada i gleda radi li netko zločine – objasnili su dečki.

U Norinom radu tri su ovce.

– Dvije bijele ovce jedu grm na kojem rastu novci, a jedna crna ovca jede običan grm sa zelenim lišćem. Poruka je da je dobro biti crna ovca – objasnila je Nora.

Snimio Marko Posavec.
zatvori