Petak, 19. travnja 2024.

FOTO: EKONOMISTICA S UMJETNIČKIM TALENTOM Aleksandra obožava crtati lica, a njene portrete imaju i Vatreni

Izloge koprivničke Knjižnice i čitaonice Fran Galović krase radovi samouke umjetnice Aleksandre Janeković Šribar.

Ova diplomirana ekonomistica rođena je Koprivničanka, a posljednjih 15 godina živu i radi u Zagrebu. Još od djetinjstva pokazivala je izniman umjetnički talent.

– Crtam od djetinjstva i gotovo uvijek mi je motiv bilo ljudsko lice koje svakom umjetniku predstavlja najveći izazov. Koliko god da ih nacrtaš, sa svakim novim crtežom suočiš se s nekim novim problemom – naglasila je.

Dodaje da je potpuno samouka, odnosno da njeni crteži proizlaze iz dugogodišnje prakse.

– Koliko god da smo talentirani i kakve god vještine posjedovali, mislim da se uvijek treba uspoređivati s boljima od sebe i stremiti napretku u onome što radimo. Imamo sreće što živimo u digitalnom dobu pa su nam umjetnost i umjetnički uzori puno dostupniji, a time i znanje koje možemo steći – smatra Aleksandra.

Nakon završetka srednjoškolskog obrazovanja, odnosno gimnazije u Koprivnici i srednje glazbene škole u Križevcima, dvoumila se između Ekonomskog fakulteta i studija klavira na muzičkoj akademiji. Naglasila je da unatoč velikom crtačkom talentu nikada nije razmišljala o upisivanju likovne akademije.

– Danas mi nije žao što sam se odlučila za ekonomiju jer ona zapravo pruža više mogućnosti, a umjetnost će, kako vizualna tako i glazbena, uvijek biti moja ljubav i moj hobi – istaknula je.

Najdraži motiv za crtati su joj ljudska lica.

– Lica predstavljaju veliki izazov te ih najčešće crtam kombinacijom grafitne olovke i suhog pastela, a u posljednje je vrijeme moju pažnju najviše zaokupirala tehnika alkoholnih boja kojom slikam apstraktne slike koje se savršeno uklapaju u stambeni prostor – naglasila je.

Što se tiče izložbi, ističe kako im nije sklona zbog tehničke organizacije.

– Danas je zapravo takvo doba da je sve dostupno na internetu i društvenim mrežama iako i izložbe itekako imaju svoju draž i otvaraju mogućnost ljudske interakcije i direktnih razmjena mišljenja – kaže Aleksandra.

A kada je riječ o društvenim mrežama, upravo one su joj jedna od inspiracija za crtanje.

– Inspiracija najčešće dođe sama od sebe, ali često me inspiriraju i razni umjetnici koje pratim na Instagramu, umjetničkim stranicama te drugim art mrežama. Kvalitetna umjetnost i tehnika drugih umjetnika često mi daju vjetar u leđa te poticaj da i ja stvaram bolje i kvalitetnije – objasnila je.

Od umjetničkih uzora ističe Justina Maasa, Liama Proniewicza i Elena Pancorboa.

– To su sve umjetnici koje pratim na društvenim mrežama i koji me tjeraju da budem još bolja – rekla je.

Aleksandra se može pohvaliti i portretima hrvatskih nogometnih reprezentativaca.

– Nakon što smo svi navijali za Vatrene 2018. i bili oduševljeni srcem koje su ostavili na terenu, odlučila sam napraviti njihove portrete i pokloniti im ih kao uspomenu. Crteži su tako otišli u ruke Luke Modrića, Dejana Lovrena, Zlatka Dalića, Ante Rebića i Brune Petkovića. Svi su bili ugodno iznenađeni, a Rebić je čak i komentirao da na crtežu izgleda bolje nego uživo – napomenula je Aleksandra i istaknula da je svaka slika koju napravi jedinstvena.

Kaže da je umjetnost teško kvantificirati pa joj tako za neki manji crtež treba puno duže nego za neku veliku sliku.

– Neki radovi jednostavno “sjednu” bolje od drugih nevezano na bilo kakav vanjski faktor. To što neku sliku radim manje od druge, ne znači da je manje vrijedna. Umjetnost je nemoguće pretočiti u matematiku – zaključila je Aleksandra i dometnula da će za umjetnost uvijek naći vremena jer je to dio nje, ispunjava ju i nešto je bez čega nikad ne bi mogla živjeti.

zatvori