Utorak, 23. travnja 2024.

FOTO/VIDEO Položena vremenska kapsula u temelje na Podolicama, Milanović: Uživajte u novoj školi, siguran sam da će biti lijepa

Polaganjem vremenske kapsule s dječjim crtežima malih Tratinčica u temelje buduće osnovne škole na Podolicama i službeno je obilježen početak radova.

Ovaj dugoočekivani trenutak svojim je dolaskom uveličao i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović.

– Odlučio sam doći na ovu svečanost jer sam u Koprivnici 2007. vidio prvi objekt javno-privatnog partnerstva Gimnaziju Fran Galović. Ova škola je bila planirana i ugovor je bio potpisan u vrijeme mandata moje Vlade. Trebala je biti financirana modelom javno privatnog partnerstva. Odluku o tome je iduća Vlada ukinula i sada će školu financirati samo Grad Koprivnica. U Koprivnicu se u obrazovanje ulagalo dosta pa je tako i 2015. godine ovdje osnovano Sveučilište Sjever. Bila je to dobra odluka, politička odluka, ali morala je tu država nešto učiniti. To je jedan pokrov ispod kojeg i pokraj kojeg grad živi, to nisu samo Podravka ili industrija. Gradu trebaju novi izazovi, nove avanture, novi uspjesi, a katkad i nove greške, a ovo je priča o jednom sasvim razumnom i lijepom uspjehu. Uživajte u novoj školi, siguran sam da će biti lijepa – rekao je Milanović.

Koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić istaknuo je da je ova škola san brojnih generacija.

– O njoj se priča i čeka se na nju 30, 40 godina. Ona nam je važna jer pokazuje kako zajedno možemo ostvarivati naše snove, kako zajedno možemo razvijati sve dijelove grada, ali i kako smo svi zajedno usmjereni prema tome da Koprivnica i dalje prednjači u svojim brojnim društvenim i obrazovnim standardima koje imamo zahvaljujući kvalitetnim vrtićima, osnovnim i srednjim školama i Sveučilištu Sjever – objasnio je Jakšić.

Dodao je da je puno tinte proliveno i da je prošlo dosta vremena.

– Mnogo smo raspravljali o tome kako ćemo i hoćemo li uopće početi graditi ovu školu. Jasno nam je da su mještani ovoga dijela grada u to već i prestali vjerovati i zato mi je posebno zadovoljstvo, čast i ponos, ali i odgovornost da ovu školu svi zajedno izgradimo u onim rokovima koje smo si zacrtali na dobrobit naših učenika i učenica, ali i mještana ovog dijela grada koji su zaslužili ovakav značajan, za nas najznačajniji projekt u ovom mandatu ove Gradske uprave – zaključio je Jakšić.

Spomenimo da će nova osnovna škola na Podolicama prve učenike primiti 2022. godine. Investicija je vrijedna 40,7 milijuna kuna bez PDV-a, a ugovor o gradnji potpisan s tvrtkom Radnik.

Škola će se izgraditi na potpuno komunalno opremljenoj parceli površine otprilike 20.000 četvornih metara, a bit će prilagođena i učenicima s teškoćama. Sva projektna dokumentacija izrađena je u skladu s Državnim pedagoškim standardom, što znači da će se kod izgradnje i opremanja škole paziti da svaki detalj odgovara potrebama učenika. Bit će namijenjena za provedbu jednosmjenske nastave s kapacitetom 16 razrednih odjeljenja, od čega će osam razrednih odijeljena biti namijenjeno za razrednu nastava, a osam za predmetnu nastavu. Maksimalan broj učenika koji će škola moći primiti je 448. U sklopu škole bit će izgrađena i jednodijelna sportska dvorana s pripadajućim vanjskim terenima. Dvorana je projektirana tako da će biti dostupna svim korisnicima odgojno obrazovnog kompleksa, ali i vanjskim korisnicima koji će ju moći koristiti u vremenu kad se u njoj ne održava nastava.

 

Predsjednik Milanović na otvorenju radova na Podolicama

Objavljuje Drava.info u Ponedjeljak, 10. svibnja 2021.

 

zatvori