Petak, 12. kolovoza 2022.

FOTO Tomislav Sertić tehnikom linoreza stvara prava mala umjetnička djela koja obilaze cijeli svijet

Kuhače, nožići, valjčići uredno poredani pokraj radnog stola.

No, u prostoru Ateliera Koprivnica 39-godišnji Koprivničanac Tomislav Sertić ne sprema nikakve jestive slastice već prave male umjetničke poslastice tehnikom linoreza.

Iako po struci elektrotehničar, crtanje mu je išlo od malena, a posljednje četiri godine uzeo je nožić u ruke i počeo stvarati djela koja danas obilaze cijeli svijet.

– Supruga i ja kupili smo stan i htjeli smo na zidove staviti nekakve slike pa sam odlučio da ću probati nešto sam nacrtati. Počeo sam crtati, završio kod prijatelja koji ima gomilu slika na zidovima koje su mi privukle pažnju. Zanimalo me što je to, odgovorio je – linorez – govori nam Tomislav.

Snimio Valentino Štefanek.

Počeo je istraživati, kupio jednu ploču i neke nožiće i napravio svoju prvu sliku. – To je ispalo katastrofa. Rezao sam s krive strane linoleuma, jer sam kupio najjeftinijeg na kojem nisam na prvu uočio pravu stranu, nožići su zapinjali – prisjetio se.

Nakon nekoliko mjeseci i dosta pogrešaka, uzeo je stvar u svoje ruke i počeo ‘guglati’.

– Proces je dosta zahtjevan, a ovisi o kompleksnosti slike. Najprije crtam rukom svoj vlastiti crtež ili gledam fotografiju s time da cijela slika mora biti zrcalno napravljena. Ona se nanosi na linoleum i zatim slijedi rezanje. Nakon toga valjkom nanesem boju na linoleum, stavim papir i utisnem. Imam roto prešu koju ne koristim previše, sam sam napravio dvije manje po uputama kolege iz Meksika, a najjednostavnije mi je kuhačom stisnuti papir – objašnjava i napominje kako je jednu sliku primjerice crtao dva sata, a rezao dva dana.

Budući da otiske zasad radi na papiru, odvažio se na korak dalje pa tako od ambalaže papirića za duhan sam radi i svoj papir.

Inspiraciju crpi iz apsolutno svega što ga okružuje, a da je uistinu riječ o posebnim i zanimljivim motivima govori i činjenica da njegova djela prepoznaju kolege autori iz cijelog svijeta.

Snimio Valentino Štefanek.

– Kad je prošle godine počela cijela situacija s koronavirusom, Amerikanci su napravili Instagram profil gdje bismo svaki petak dobili temu i za tjedan dana bismo morali predati gotovu sliku. Isto tako, javila mi se jedna žena iz SAD-a prije par godina i naručila sliku. Radimo i print na igraćim kartama i to tako da 13 ljudi iz cijelog svijeta radi 56 karata za poker s četiri motiva. Poslao sam u Njemačku svoje primjerke, organizator će ih sve pomiješati i svatko od nas će natrag dobiti svoje četiri i 52 karte drugih. To mi je fora jer dobijem nečiju umjetnost za dvije kapi boje i jednu markicu za pismo – ističe Tomislav.

Osim toga, postoji i takozvana zajednica “Relief Conspiracy” za koju radi 20 otisaka koje šalje po cijelom svijetu, ove godine su otišli primjerice u Japan, Indoneziju i Meksiko.

– Organizator je Amerikanac koji je okupio 500-tinjak umjetnika od kojih svatko radi svoje printeve, a on svima nama šalje po jedan svoj. Pred neki dan stigao mi je prvi print – kaže.

Uz to, dosta radova predstavljeno mu je na izložbama u Meksiku, Aziji i trenutno u Švicarskoj, a organizatori mu se javljaju putem Instagrama na kojem objavljuje svoje radove. Njegova djela objavljivana su i u publikacijama GRÁ FI CA (mex), the 6ress (uk), infame zine (mex), ripple zine (mex), handwtitten & co (asia).

Domaćoj publici predstavio se na grupnoj izložbi u Križevcima, a otkriva nam da se sprema i jedna u Koprivnici.