Srijeda, 24. travnja 2024.

FOTO/VIDEO Željka Kerteza glazba je odvela u Japan, Ameriku i Španjolsku: Morate biti spremni na rad i odricanja

Koprivničanac Željko Kertez profesionalni je glazbenik koji je svirajući i predavajući o glazbi proputovao svijet.

Kertez je tako majstor tube i srodnih instrumenata, član je nekoliko glazbenih sastava, poneke je i sam pokrenuo, a uz to je i dirigent Gradskog puhačkog orkestra Krešimir u Kutini.

Kao svaki pojedinac koji je život posvetio glazbi, i Kertez je interes za melodijom razvio već u osnovnoškolskim danima.

– Moj umjetnički poziv počeo je u Koprivnici u sedmom razredu osnovne škole. U to vrijeme svi roditelji kojima je stalo do budućnosti svoje djece dosađivali bi ih pitanjima “Kud ćeš sine nakon osnovne?”. Budući da sam bio odličan učenik, od mene se očekivalo da nastavim školovanje u gimnaziji, no ja sam osjetio da se ne vidim s ostalim mladićima i djevojkama tog uzrasta. Nakon konzultacija s nastavnikom glazbene kulture Antalom Pappom, u čijem sam tamburaškom orkestru tada svirao već tri godine, u Umjetničku glazbenu školu Fortunat Pintarić krenuo sam učiti svirati tubu, instrument koji do tada nisam nikad vidio, niti sam o njemu išta znao. Prvi mentor bio mi je pokojni Tihomir Klauček – otkriva Kertez.

Prva tuba na kojoj je zasvirao izgledala je očajno, nastavlja.

– Prvu tubu donio mi je upravo nastavnik Papp. Izgledala je očajno, ali nekako cool budući da taj instrument nitko nije znao svirati. Barem ne netko koga sam ja tada poznavao – prisjeća se.

Nakon dvije godine provedene u osnovnoj glazbenoj školi, Kertez je upisao srednju glazbenu školu u Varaždinu gdje je završio šestogodišnje školovanje u klasi profesora Stjepana Rukljića.

– Osvajač sam prve nagrade na regionalnom natjecanju učenika i studenata glazbe 1999. godine, a dva mjeseca kasnije također sam osvojio prve nagrade na državnom natjecanju u Rijeci s najviše osvojenih bodova u svim kategorijama – 99,46 od 100. Nakon Varaždina upisao sam Muzičku akademiju u Zagrebu koju sam završio u roku od četiri godine, diplomirao s počastima i osvojio posebnu Rektorovu nagradu za izvrsnost u komornoj glazbi. Diplomom sam stekao zvanje akademskog glazbenika i profesora tube – napominje.

Svira tubu i slične instrumente, a uz to je i dirigent

Kertez smatra kako je za uspješno bavljenje glazbom potrebno više od svladavanja vještina.

– Da bi diplomirali na muzičkoj akademiji mislim da morate biti rođeni za to, ali i spremni na veliki rad i odricanja od rane dobi. Poneki amaterski glazbenici dosegnu nivo profesionalaca, ali naravno uz ogroman trud i zalaganje – tvrdi.

Osim tube, svira i sve srodne instrumente – cimbasso, bass gitaru, klavir i tambure. Tako je solo tubist Orkestra opere Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu gdje svira sve bas dionice u operama i baletima, kao i one koje su napisane u predstavama.

Po pitanju pozicije dirigenta, Kertez napominje kako mu ona nije novost.

– Dirigent sam već 15 godina. Moj posao je organizirati glazbenike, poboljšati intonacije i korektirati umjetnički izričaj. Glazbenik u orkestru brine o svojoj izvedbi, intonaciji i kolegama iz dionice, dok maestro mora voditi brigu o svim detaljima u isto vrijeme što znači da poznavanje partiture i glazbene teorije mora biti besprijekorno – objašnjava.

Zanimljivo, nedavno je u Ohridu u Sjevernoj Makedoniji na stranom terenu nastupio s “domaćima”.

– Svirati su mi pomogli Podravci Bruno Petak, Saša Lesar, Vilim Miklošić i Iva i Mislav Škurdija, ovim im se putem još jednom zahvaljujem. Na svim gostovanjima i koncertima uvijek se brinem da je posao pristojno obavljen i da je određene kvalitete – govori.

Predavao je u Japanu, Kini, Americi, Španjolskoj…

Valja spomenuti da ga je glazbeni put odveo daleko izvan granica države.

– U svojoj karijeri bio sam gost profesor u mnogim školama i sveučilištima. U Japanu su neke od njih Senzuku Yokohama u Tokiju, Dolce u Osaki, kao i škole za glazbu Tsuruoka, Nigata, Nara, Tawaramoto i Kobe. U Kini sam bio u školama Puxi i Pudong, a u Engleskoj u školi u Shrewsberryju. Putovao sam i Amerikom – predavao sam u Teksasu, Tennesseeju i Michiganu. U Španjolskoj sam još predavao u Konzervatoriju za glazbu Leon, a u Sloveniji u glazbenom kampu za učenike i studente Portorož, kao i u hrvatskim ljetnim školama u Šibeniku i Vodicama – nabraja.

No, Kertezov glazbeni put ovdje ne staje. Član je Simbly Brass i Busina Brass kvinteta koji je i pokrenuo.

– Član sam Simply Brass kvinteta, ali najveće uspjehe u karijeri postigao sam s Busina Brass kvintetom čiji sam idejni začetnik, umjetnički voditelj, organizator i menadžer. Ove krasne titule dijelim s kolegom trombonistom Ivanom Bošnjakom s kojim radim u nepobjedivom tandemu – naglašava.

Po pitanju razlika između sviranja u kvintetu u odnosu na nastupe s ostalim glazbenim sastavima, Kertez smatra kako su one velike.

– U kvintetu je svatko od nas sam u svojoj dionici, praktički je solist. Dionice su teže i kompliciranije što je prirodno jer nas je manje nego u orkestru. Također je fizički mnogo zahtjevnije izdržati koncert s kvintetom – zaključuje Kertez.

 

✅KOSTOSKI – festival 22-26.08.2021📌Ohrid, Macedonia 🇲🇰 ✅Brass band from Croatia Part 3 🌐 more info 👉 http://kostoski.mk/festivals

Objavljuje Kostoski – Tourist bureau Ohrid/ Kostoski – international festivals Ohrid u Srijeda, 25. kolovoza 2021.

zatvori