Utorak, 19. ožujka 2024.

FOTO: KOPRIVNICA NA VELIKOM PLATNU Karla Lulić u gradu će snimati film: Radnja je luda, čak i apsurdna

Koprivnica će tijekom narednih dana biti filmska kulisa.

Naime, pod redateljskom palicom Koprivničanke Karle Lulić od sutra do 6. kolovoza na više lokacija u gradu snimat će se kratkometražni film “Ostrižena”. Riječ je o zahtjevnom kinematografskom projektu, objašnjava nam Lulić, a tema filma je život u kontinentalnom selu, odnosno vračarska zbivanja u maloj sredini.

– Priča je bazirana na istinitom događaju te govori o ženi Rozi, glavnom liku, koja vjeruje da je Ines koja u selo ulazi kao prekrasna mlada udovica na nju bacila urok. Roza je novopečena majka šestomjesečne bebe, a kada vidi Ines u crnom, njeno dijete počne plakati te ona na njemu vidi plikove. Roza je uz to i vlasnica frizerskog salona, no posao joj je na rubu propadanja. U frizerski salon potom ulazi upravo Ines kako bi ponovno pronašla posao – naime, Roza i Ines su kao male bile prijateljice. Rozino dijete ponovno počne plakati, a odjednom cijelo selo želi frizuru. I tako Roza, malo po malo, kao umorna mama počinje halucinirati te pada u ludilo i paranoju da je Ines na nju, ali i cijelo selo bacila urok. Potrebno je malo kose da bi se urok poništio – objašnjava Lulić te dodaje kako Rozu utjelovljuje glumica Ivana Roščić, a Ines glumica Judita Franković.

Film je u razvoju tri godine te će u potpunosti biti snimljen u Koprivnici

Da Lulić zaista nastupa na domaćem terenu najbolje svjedoči činjenica kako će svi kadrovi filma biti snimljeni u Koprivnici.

– Privatni život Roze snimamo u kući Malančec, frizerski salon smješten je na Trgu bana Josipa Jelačića, a snimamo i nekoliko kadrova u Ulici Đure Estera ispred franjevačke crkve, kao i ispred medičarne. Imamo čast snimati i u muzejskom dijelu ljekarne na Florijanskom trgu – nastavlja Lulić.

Snimio Valentino Štefanek.

“Ostrižena” je 2019. godine dobila i potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, kao i Grada Koprivnice što je poslužilo kao dodatno ohrabrenje, spominje Lulić.

– Priča je pomalo luda, čak i apsurdna što odgovara mojem stilu. Scenarij je razvijan sa scenaristicom Dorom Šustić koja je izvanredna, a završen je prije dva mjeseca. On se piše do samog početka snimanja što je veliki posao – ako računamo od tada, film je razvijan tri godine. Kao tim radimo i malo veće pripreme. One u Koprivnici traju nekoliko mjeseci što je za kratki film jako dugo s obzirom na to da će trajati nekih 20 minuta – naglašava.

No, pisanje scenarija, pripreme i snimanje tek su dio posla, a Lulić se potrudila da internacionalnom suradnjom projekt dobije dodatnu vrijednost.

– Film u postprodukciju ulazi u rujnu u Rumunjskoj s partnerom Avanpost Media koji ulaže u cjelokupnu postprodukciju kao producent na što smo iznimno ponosi. Imaju jako talentirane ljude, a rumunjska kinematografija je poznata kao jedna od najboljih u svijetu, dobivaju sve žive nagrade. Radili smo s njima i prije, imamo jako dobro iskustvo. Izlazak filma planiramo krajem godine, čekat ćemo premijeru na festivalu – otkriva.

Lulić je za svoja filmska djela već nagrađivana

Važno je spomenuti da ovoj koprivničkoj redateljici stvaranje filmova nije novost – za svoje je projekte već osvojila mnogo internacionalnih nagrada na prestižnim svjetskim filmskim festivalima.

– Ispostavilo se da su moji filmovi dosta uspješni na američkom teritoriju, to nisam očekivala. Naš prvi film “U ime Jagode, Čokolade i Duha Svetoga” je otkupljen i od HRT-a na što smo posebno ponosni, uzevši u obzir da je riječ o potpuno nezavisnom filmu. Film je prošao više od 20 festivala svijeta – nagrađen je u New Yorku i Rimu, a bio je i prvi film u povijesti Pula film festivala koji je na otvorenju prikazan kao kratki film. Ove godine čak ide i na obljetnicu Edinburgh film festivala koji je poznat kao prestižni europski festival. I na to smo jako ponosni – govori Lulić.

>> Film mlade koprivničke producentice Karle Lulić proglašen najboljim na američkom filmskom festivalu

Snimio Valentino Štefanek.

Uspjesi tu ne staju. Najrecentniji film “Slijedi…” koji je predstavljen u pulskoj Areni zabilježio je značajan odjek internacionalnih kritičara.

– Film kao da je izašao u pravo vrijeme jer govori o strahu od drugoga i životu u izolaciji. U filmu imamo čak i doslovni TV koji govori “Građani Zagreba, ne izlazite iz vaših domova”. Da ne pokvarim film i otkrijem sve, sniman je u ruševinama Zagreba, no snimljen je 2018. godine. On je nedavno nagrađen u New Yorku za najbolju režiju, a u Bagdadu za najbolju glumicu. U New Yorku smo još čak bili nominirani za najbolju fotografiju i najbolji ansambl – dodaje Lulić.

>> Film ‘Slijedi…’ koprivničke redateljice Karle Lulić prikazuje se na Svjetskom festivalu Queens New York

Svi ovi uspjesi doprinose prepoznatljivosti kratkometražnih filmova koje, napominje Lulić,  mnogobrojna publika do sada nije imala prilike vidjeti.

– Prije ih se gledalo samo na festivalima, a zahvaljujući platformi Croatian.film u organizaciji Zagreb film festivala i Hrvatske mreže neovisnih kinoprikazivača umjesto reklama se sada puštaju kratki filmovi. To su sve predivne inicijative te će kratki film konačno dobiti svoje mjesto i biti jedan od sadržaja koji građani mogu konzumirati. Puno je ljepše kad nema duge forme u koju se mora investirati, već kad postoji kratka priča koja ispunjava i koja ti daje toplinu i osjećaj. Mislim da je ponekad dovoljno te kratke doze – zaključuje.

zatvori