Petak, 26. travnja 2024.

FOTO Moderna zelena zgrada sa solarnim pločama na krovu i staklenim hodnicima niknut će pokraj Obrtničke škole Koprivnica

Moderno zdanje s katom i prizemljem zelene fasade, zelenog krova sa solarnim pločama, sa staklenim hodnicima koji pružaju pogled na igralište i park danas se i službeno počelo graditi u Koprivnici.

Riječ je o nadogradnji Obrtničke škole Koprivnica u sklopu projekta Centar kompetentnosti kojem je cilj podići standard srednjoškolskog obrazovanja.

Ravnatelj Obrtničke škole Koprivnica Zlatko Martić istaknuo je da će zgrada biti jedinstvena u našem gradu.

– U objektu nešto većem od 2.000 kvadratnih metara nalazit će se osam specijaliziranih praktikuma za elektrotehniku koji će biti opremljeni suvremenom industrijskom opremom. Osim naših učenika moći će ju upotrebljavati i vanjski korisnici. Imat ćemo i sedam specijaliziranih informatičkih učionica u kojima ćemo razvijati programe, točnije 29 standarda zanimanja za obrazovanje naših učenika u redovnom školovanju i za učenike s područja ove naše regije, ali i specijalizirane kurikulume za zaposlenike i djelatnike naših gospodarstvenika – objasnio je Martić.

Predstavnik izvođača radova i član Uprave Radnika Mario Biljan dodao je da će zgrada imati prizemlje i prvi kat te je izdvojio neke njene posebnosti.

– Bit će to jedna moderna škola koja će imati zelenu fasadu i zeleni krov, a na krovu će biti solarni kolektori pa će ju karakterizirati A+ energetski razred. Cijelo prizemlje i hodnici bit će u staklu pa će se pružati pogled na igralište i dio parka. Hodnici će biti velike površine s kulir pločama kako bismo dobili spoj modernog i našeg tradicionalnog materijala – napomenuo je Biljan.

Koprivničko-križevački župan Darko Koren uvjeren je da će kao takva biti ukras ovog dijela grada kojem će u urbanističko-građevinskom smislu dati jednu dodanu vrijednost.

– Već pripremni radovi pokazuju kolika je to dimenzija projekta kojem je cilj podići standard srednjoškolskog obrazovanja u dijelu stvaranja novih kadrova obrtničkih zanimanja – rekao je župan i podsjetio da će kroz dva koraka ovog projekta biti uloženo više od 70 milijuna kuna.

Spomenimo da su početku radova prisustvovali i zamjenik župana Ratimir Ljubić i zamjenica koprivničkog gradonačelnika Ksenija Ostriž.

zatvori