Petak, 26. travnja 2024.

FOTO Volonteri Obrtničke škole Koprivnica i županijskog Savjeta mladih uređuju stan za korisnike usluga Centra Svitanje

Soboslikari Obrtničke škole Koprivnica i članovi Savjeta mladih Koprivničko-križevačke županije danas su zasukali rukave kako bi osvježili izgled jednog od dvaju stanova za korisnike usluge organiziranog stanovanja koju provodi Centar za pružanje usluga u zajednici Svitanje.

Ova volonterska akcija nastala je suradnjom Obrtničke škole Koprivnica, Humanitarne udruge Šegrtsko srce, županijskog Savjeta mladih i Centra Svitanje.

– Već jedno dulje vrijeme surađujemo s Obrtničkom školom Koprivnica, a pedagog Tomislav Terstenjak, ujedno i predsjednik Šegrtskog srca, i ravnatelj Zlatko Martić stalno su nam na raspolaganju. Određene aktivnosti koje smo imali u prethodnom razdoblju bile su vezane uz “normalne okolnosti” koje smo mogli realizirati, nažalost sad su jedno duže razdoblje na snazi “novo normalni” uvjeti, no ono što možemo, ostvarujemo, kao što je ova prekrasna volonterska akcija. U ovo predblagdansko vrijeme pojavila se jedna jako krasna ideja i ovo je na neki način poklon našim relativno novim korisnicama koje su u stanu pa će im prostor biti još ljepši, osvježen i sigurno će im biti motivacija za aktivnosti koje će obavljati – rekao je Mladen Fajdetić, ravnatelj Centra Svitanje.

Snimio Sanjin Bojić.

Šestero učenika prvog razreda tako će bojom osvježiti stan čija je stanarka trenutno njihova bivša učenica Valentina.

– Prije dvije godine počeli smo bojati drugi prostor, pred pet godina imali smo goste, male klince iz Svitanja koji su došli k nama u posjetu za uskršnji ručak. Suradnja sa Svitanjem je kontinuirana pa smo odlučili ispitati kod naših klinaca jesu li voljni doći farbati ovaj prostor. To im je usput praktična nastava i volontiranje – kazao je Tomislav Terstenjak.

Snimio Sanjin Bojić.

A kako bi pomogli učenicima soboslikarima, u akciju su se uključili i članovi županijskog Savjeta mladih, njih troje, naglasio je predsjednik Ivan Car.

– Ovo nam je već druga akcija sa Šegrtskim srcem, sudjelovali smo i u humanitarnoj prodaji kolačića u povodu Halloween-a. Ovo je samo početak jedne veće priče pri čemu nam je plan uključiti se u više ovakvih akcija, ali i akcija ostalih udruga koje se bave problemima mladih. Trenutno nas je troje jer dosta naših članova radi i studira. Odradit ćemo operativu, budemo pomogli u farbanju i napravit ćemo sve što će biti potrebno – napomenuo je Car.

Snimio Sanjin Bojić.

Kada je riječ o usluzi organiziranog stanovanja uz povremenu podršku, ravnatelj Svitanja ističe da su im na raspolaganju dva stana koja mogu primiti svaki po dva korisnika.

– Korisnici imaju povremenu podršku našeg tima koji radi u Svitanju, a to su prvenstveno odgojitelj, socijalni radnik i psiholog koji nisu s njima 24 sata nego su tu za savjetovanje i pomaganje u dijelu usvajanja određenih zdravstveno-higijenskih navika, za usvajanje navika zdrave prehrane, pripreme obroka i slično. Pravo na ovu uslugu imaju osobe između 18. i 21. godine, iznimno sa 16 godina ako je s njima punoljetan korisnik, brat ili sestra, a pravo se ostvaruje na temelju rješenja koje izdaje nadležni centar za socijalnu skrb. Naš je cilj kroz to razdoblje korisnicima koji su obično pri kraju srednje škole biti podrška i u samom obrazovanju te da im danas-sutra budemo podrška u pronalaženju zaposlenja, a samim time da im na neki način osiguramo osnovne uvjete za adekvatan smještaj nakon izlaska iz skrbi – objasnio je Fajdetić i zahvalio Gradu Koprivnici koji je vlasnik stanova i koji im je prostor dao na korištenje.

U timu koji korisnicima spomenute usluge pruža podršku je i Irena Sovar.

Snimio Sanjin Bojić.

– Pružamo povremenu podršku korisnicima, a to znači da oni zapravo žive samostalno u našim stanovima, a ja sam tu da im pomognem oko nekih važnih pitanja, ali i onih svakodnevnih u njihovom životu – od najbanalnijeg kao što je čišćenje, kuhanje, nabava namirnica, planiranje financija pa do nekakve emocionalne podrške i planiranja budućnosti, pomoći oko traženja zaposlenja ako su završili školu ili pomoći oko učenja jer oni su obično završni razredi srednje škole. Područje rada s tim mladim ljudima je zapravo dosta široko – zaključila je Sovar.

Dodajmo na kraju da je ravnatelj Fajdetić predstavnicima volontera iz Šegrtskog srca i županijskog Savjeta mladih uručio zahvalnice.

zatvori