Sportska dvorana Osnovne škole Đuro Ester danas je svečano otvorena.

Ravnateljica Osnovne škole Đuro Ester Sanja Prelogović na početku je pozdravila sve prisutne u ime svih učenika, djelatnika i roditelja na današnjem otvaranju sportske dvorane Osnovne škole Đuro Ester.

– U ovih 62 godine od kada postoji školska zgrada, mnogi ljudi imali su želju na ovom mjestu izgraditi dvoranu za oko 800 učenika. Današnji gradonačelnik i svi njegovi suradnici to su i realizirali. Hvala vam gradonačelniče, hvala svakome tko je vjerovao u vas i podržao vas u ideji izgradnje dvorane. Upravo smo svi mi sudionici ovog povijesnog trenutka kada se san mnogih ostvario, stoga zahvaljujem u ime svih prošlih, sadašnjih i budućih učenika, roditelja, djelatnika i ravnatelja, svima koji su sudjelovali u izgradnji dvorane, svima koji su doprinijeli da dvorana i kompletni okoliš dvorane bude napravljen kvalitetno i funkcionalno. Hvala što ste utkali u gradnju svoje sposobnosti, stručnost, znanje i ljubav. Presretni smo što dvorana svojom veličinom zadovoljava održavanje nastave i sportskih događanja, što je akustična i poslužit će nam za različita kulturna događanja – kazala je Prelogović.

Dodala je da će dvorana služiti na dobrobit svih njihovih učenika, ali i sportaša i djece, mladosti grada Koprivnice koja će u njoj provoditi svoje slobodno vrijeme.

Predsjednik Uprave Radnika Mirko Habijanec također je pozdravio sve okupljene u ime izvođača radova tvrtke Radnik, svih njegovih operanata, injženjera i svih onih koji su sudjelovali u ovom projektu.

– Na ovaj svečani trenutak i kao jedno sjećanje na graditelje, poklonit ćemo školi jedno umjetničko djelo, sliku našeg akademskog slikara Ivana Andrašića iz Koprivnice. Ovo neka bude jedna uspomena za današnji dan i neka ovaj objekt služi učenicima, školi, svim naraštajima, budućim generacijama i doprinosu fizičke kulture, sporta ovdje u Koprivnici, ali i u Hrvatskoj – istaknuo je Habijanec.

Koprivnički gradonačelnik i saborski zastupnik Mišel Jakšić zahvalio je svima na podršci u ove četiri godine u svim onim projektima koji su se dotaknuli dizanja obrazovnog standarda i infrastrukture u Koprivnici, od novog vrtića u Starigradu, obnove Loptice u Svilarskoj, rješavanja problema blagovaonice u Područnoj školi Vinica i Starigrad, obnove Osnovne škole Braća Radić i Antun Nemčić Gostovinski do danas, ovog čina gdje ćemo konačno i svečano otvoriti apsolutno novu dvoranu Osnovne škole Đuro Ester.

– Hvala svim mojim suradnicima u Gradskoj upravi, hvala Komunalcu koji je nosio ovaj projekt i tu posebno moram spomenuti Gorana Međurečana i Narcisa Dergeza koji mislim da su u rokovima nadmašili sami sebe i sve ono što smo planirali prvi dan kad smo postavljali kamen temeljac i počeli radove. Hvala ekipi iz Podravske banke koja nam se opet pokazala kao jedan snažan financijski partner i mislim da se sad najbolje vidi koliko je lijepo kad imaš jednu takvu financijsku instituciju u svome gradu. Naravno, veliko hvala i našim partnerima, izvođačima ovih velikih radova tvrtki Radnik Križevci koji su opet pokazali koliko nam je važno i koliko možemo biti ponosni što neke od najjačih gospodarskih subjekata na nivou cijele Hrvatske imamo upravo blizu našeg grada, u našemu kraju i koliko nam to sve skupa u nekim trenucima nosi i stabilnosti, ali i sposobnost za nove iskorake – rekao je Jakšić.

Dodao je da Osnovna škola Đuro Ester desetljećima nije imala ovako veliku i izdvojenu dvoranu.

– Najveće hvala onima koji su nas danas okupili, a to je naša Osnovna škola Đuro Ester. Veliko hvala našoj ravnateljici i svim njezinim suradnicima, učenicima i svima onima koji su desetljećima gradili, čuvali i razvijali ovu školu, duh same škole, ali i time duh našega grada. Vjerujem da bi i pokojni Vinko Zember danas bio jako sretan da vidi da je dvorana konačno pod krovom. Zato svima onima koji su svakodnevno ovdje i brinu o ovoj školi, veliko hvala. Ova škola je to čekala desetljećima. Svojim rezultatima i svojim ostvarenjima to je zavrijedila odavno i vjerujem da na ovaj način vam dajemo jedan novi poticaj da i dalje ostanete ponos ovoga grada kao što ste bili sve ove godine – zaključio je Jakšić.

Radovi na izgradnji započeli su u listopadu 2020. godine, a završeni su u travnju 2021. godine. Zgrada sportske dvorane sastoji se od dva dijela. Prvi je sama dvorana, a drugi su zajedničke prostorije, odnosno svlačionice, sanitarni dio i ostali popratni sadržaji. U dvorani je iscrtano pet različitih sportskih terena.

Vanjske dimenzije dvorane su 54 puta 27 metara, površine oko 1.420 kvadrata i visine oko 12 metara tako da će se u njoj moći odigravati i odbojkaške utakmice. Ključna konstrukcija dvorane napravljena je od modernog materijala alucinka, a ovo je jedan od prvih projekata u Republici Hrvatskoj koji ga koristi. Objekt je u potpunosti ventiliran s ugrađenim modernim osvjetljenjem.

U sklopu dvorane obnovljeno je i parkiralište s 50-ak mjesta i autobusnim stajalištem. Osim za potrebe nastavnih aktivnosti, dvorana će biti na raspolaganju i za druge sportske i kulturne aktivnosti klubova i udruga koji djeluju na području grada Koprivnice, a to će zasigurno unaprijediti amaterski i profesionalni sportski život građana Koprivnice.

Investitor izgradnje dvorane je Gradsko komunalno poduzeće Komunalac, vrijednost izgradnje je 10,5 milijuna kuna bez PDV-a, a vrijednost opremanja dvorane je 750.000 kuna bez PDV-a.