Petak, 3. svibnja 2024.

DANAS JE VAŠ DAN Ovo su iznimne žene o kojima smo s ponosom pisali

Povodom Dana žena, Drava.info malo okreće stranice unatrag. Prisjetit ćemo se nekoliko odvažnih, marljivih i izuzetnih žena koje su nas zadužile, impresionirale ili ostavile svoj trag u našoj okolini. Neke su postigle velike uspjehe, neke su samozatajno gradile bogate životne karijere, a neke nas iz dana u dan impresioniraju i/ili inspiriraju.

Napomena: Ovo, dakako, nije cjelovit popis niti je zamišljen da bude takav. Oko nas ima zaista mnogo žena koje zaslužuju svoje mjesto na ovim stranicama i, s vremenom, zasigurno će ga dobiti. Ovo je samo mali hommage iznimnim ženama oko nas.

Zana Hajdari

Koprivničanka Zana Hajdari-Gretić jedna je od najmlađih doktorica znanosti u povijesti Sveučilišta u Zagrebu. Zana je studirala kemijsko inženjerstvo na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije, a diplomu doktorice znanosti ponosno je primila u travnju prošle godine, samo nekoliko dana nakon što je napunila 27 godina.

ZANA HAJDARI Naša Koprivničanka jedna je od najmlađih doktorica znanosti u povijesti zagrebačkog sveučilišta

Stela Matoničkin

— Sjedila sam u uredu i kad sam vidjela da me zove netko s nepoznatog broja počela sam se tresti, izašla sam na hodnik i dok mi je ženska osoba s druge strane čestitala da sam dobila posao u Emirates Airlines počela sam plakati — počinje svoju priču mlada Koprivničanka Stela Matoničkin, diplomirana ekonomistica koja je karijeru odlučila izgraditi putujući svijetom kao stjuardesa u srcu Ujedinjenih Arapskih Emirata – Dubaiju.

Stela je slijedila svoj san u Dubai gdje ju čeka uniforma Emiratesove stjuardese

Antonia Jukić

Antonia Jukić, mlada Sinjanka i golmanica Podravke Vegete, dugo je bila u sjeni svojih kolegica, ali i konkurentica na vratima koprivničkog prvaka. Ipak, u velikom hrvatskom derbiju protiv zagrebačke Lokomotive ponijela je titulu igračice utakmice i pokazala da se na nju itekako ozbiljno mora računati.

ANTONIA JUKIĆ: Koprivnica je postala moj grad, a braniti gol Podravke iznimna je čast

Draženka ‘Dada’ Šegrc-Burek

Draženka ‘Dada’ Šegrc-Burek dugo je bila na glasu kao jedina trubačica u Koprivnici i široj okolici, no to više nije tako. Pridružila joj se i kći Brigita koja se tog zahtjevnog glazbenog instrumenta uhvatila već s devet godina i sada već ima 14 godina staža.

DADA I BRIGITA Naša jedina trubačica sada ima i pojačanje

Iva Horvat

Koprivnička poduzetnica i dizajnerica nakita Iva Horvat proglašena je Cosmo poduzetnicom godine. Odlučili su tako čitatelji Cosmopolitana, ali i stručni žiri koji je donio završnu ocjenu natječaja ‘Ja sam više od selfieja’. Iva je proglašena najboljom među zavidnom konkurecijom poznate dizajnerice torbi Mure Pehnec ili pak vlasnice slastičarne “Mak na konac” Petre Jelenić.

INTERVJU Iva Horvat, Cosmo poduzetnica

Ljiljana Šapina

Kažu da je te srijede oko 16 sati doznala da je kandidatkinja za članicu Uprave. Oko 18 su je obavijestili da dođe u Zagreb. Potom je pred članovima Nadzornog odbora imala svojih petnaestak minuta da predstavi sebe i svoju viziju Podravke te da odgovara na pitanja predstavnika vlasnika kompanije. I onda je, kao i drugi kandidati ali i znatiželjna javnost, čekala. Na kraju je doznala da je postala članicom Uprave Podravke.

EKSKLUZIVNO: LJILJANA ŠAPINA Znanjem, iskustvom i ljubavlju prema Podravki do posla članice Uprave

Josipa Lisac

Na kraju svog koncerta povodom Dana grada Koprivnice, glazbena diva Josipa Lisac požalila se prepunoj gimnazijskoj sportskoj dvorani da nam nije stigla ispričati kakve ju uspomene vežu za Podravinu. No, svoja je sjećanja uoči koncerta podijelila s Dravom.info. Naime, Josipa je u djetinjstvu ljetne praznike provodila kod bake koja je živjela u Hlebinama, a nama je ispričala kako su izgledali njeni dani u Podravini.

EKSKLUZIVNO Josipa Lisac o danima djetinjstva u Podravini

Martina Gregur

Koprivnička frizerka svjetskog glasa! Kruna njenog dosadašnjeg rada je osvojeno prvo mjesto na “Europskom kupu” 2003. u Rigi-Latvija, te 2. mjesto u ukupnom plasmanu na Otvorenom prvenstvu Njemačke 2006. godine.

Martina u Parizu obnovila licencu za suđenje na frizerskim natjecanjima

Ariana Šandl

Ariana Šandl dobila je potporu svih 7 članova Školskog odbora za mandat ravnateljice Umjetničke škole Fortunat Pintarić. Kaže da joj godi činjenica da je dobila potporu i osnivača, dakle gradske uprave, ali i kolega i roditelja. A osim dosadašnjeg predanog rada za školu, profesorica Šandl ima i puno planova za njenu budućnost.

Ariana Šandl nova je ravnateljica Umjetničke škole Fortunat Pintarić

Gordana Špoljar Andrašić

Koprivnička slikarica sa svojim je radovima česta gošća brojnih hrvatskih i svjetskih umjetničkih galerija.

Gordana Špoljar Andrašić izlaže u Varaždinu

Petra i Ljerka Bojovski

Osim što su majka i kći, veže ih i ljubav prema umjetnosti. One su Koprivničanke Ljerka i Petra Bojovski i crtaju, slikaju i stvaraju od malih nogu. Svoju kreativnost trenutno izražavaju svaka na jednom kraju obale – Petra u Rijeci, a Ljerka u Dubrovniku.

PETRA I LJERKA BOJOVSKI Majka i kći čija kreativnost ne poznaje granice

Dragica Polančec-Fodor

Koprivnička liječnica Dragica Polančec-Fodor najbolja je obiteljska liječnica u našoj županiji, ali i jedna od najboljih u Hrvatskoj. Ocijenili su tako pacijenti na portalu najdoktor.com koji je treću godinu za redom objavio popis liječnika koji su dobili najbolje komentare i ocjene.

NAŠA NAJDOKTORICA ‘Lijepo je doživjeti da ljudi cijene ono što radiš’

Valentina Lončar

Valentina Lončar potječe iz poznate koprivničke obitelji Ranogajec. Majka joj je bila prva koprivnička frizerka za muškarce, a otac poznati ugostitelj, kuglač, prijevoznik i vlasnik trgovine biciklima. Vjerojatno stoga ni ne čudi što je Valentina za svoj životni poziv izabrala rad s biciklima, a našla je i načina da izrazi svoju umjetničku i kreativnu stranu života.

VALENTINA LONČAR ‘Sve su čestitke bile nemaštovite pa sam počela izrađivati svoje’

Ivana Kapitanović

Ivana Kapitanović ponajbolja je rukometašica Podravke Vegete. Dvadesetdvogodišnja Splićanka već je devet godina u Koprivnici, a vrata seniorske ekipe brani posljednje dvije sezone.

PODRAVKINA ‘HOBOTNICA’ Ivana Kapitanović: Odricanja dolaze na naplatu!

Nikolina Lončar

Koprivnička kuharica Nikolina Lončar još uvijek sređuje dojmove nakon sudjelovanja na Kulinarskoj olimpijadi u njemačkom Erfurtu. U hrvatskoj reprezentaciji bila je zadužena za izradu skulpture u čemu joj je pomogao kolega Zlatko Novak. To je kulinarska umjetnost, ocjenjuje joj se umjetnički dojam, a iako je jestiva, ne i jestivost rada.

NIKOLINA LONČAR Nakon Olimpijade u Njemačkoj slijedi Svjetsko prvenstvo u Luksemburgu

Marija ‘Micika’ Posavec

Nagradu Šegrt Hlapić za najboljeg majstora – stručnog učitelja što ju dodjeljuje Hrvatska obrtnička komora, dobila je majstorica Marija Posavec Micika. Koprvničanci, odnosno vjerojatno više Koprivničanke, znaju je kao vlasnicu Frizerskog salona Mulier. A kolege obrtnici prošle su je godine nagradili za predan rad s učenicima. U 29 godina obučavala je 45 učenika, od kojih je njih pet zaposlila u svom salonu. Svoje učenike nije učila samo frizerskoj struci, već i ljudskim vrijednostima, pa je tako priznanjima za frizerske kreacije dodala i ovo prestižno za strukovnu pedagogiju.

Ova je Koprivničanka najbolja majstorica – stručna učiteljica u Hrvatskoj

Simona Margetić

Mlada studentica novinarstva iz Koprivničkih Bregi Simona Margetić vratila se sa Svjetskog rukometnog prvenstva u Francuskoj. Tamo je otišla zajedno s media ekipom SEHA-e, rukometne organizacije koja okuplja deset klubova iz sedam različitih država i koja je na Svjetskom prvenstvu imala pet zemalja predstavnica i 47 igrača.

SIMONA MARGETIĆ pratila je Kauboje u Francuskoj: ‘Takve se emocije ne doživljavaju svaki dan!’

Ivana Štimac

Koprivničanka Ivana Štimac vratila se sa Europskog prvenstva u mažoret plesu gdje je sudjelovala kao pomoćni sudac hrvatskoj glavnoj sutkinji. Osim sudačkih obaveza, Ivana je našla vremena i za uživanje u Londonu.

IVANA ŠTIMAC: ‘Nije lako biti mažoret sutkinja, ali nagrada mi je bila posjet prekrasnom Londonu’

ŽNK Koprivnica

Sportska Koprivnica postala je bogatija za nogometnog drugoligaša. I to ne za bilo kojeg ili bilo kakvog!

VJEŠTE S LOPTOM Nogometašice Koprivnice od jeseni napadaju Drugu hrvatsku ligu

zatvori