Srijeda, 27. ožujka 2024.

VJEŠTE S LOPTOM Nogometašice Koprivnice od jeseni napadaju Drugu hrvatsku ligu

Sportska Koprivnica postala je bogatija za nogometnog drugoligaša. I to ne za bilo kojeg ili bilo kakvog! Naime, novoosnovani Ženski nogometni klub Koprivnica od iduće sezone natjecat će se u Drugoj hrvatskoj nogometnoj ligi. Nakon godinu dana muke, zavrzlama i odgoda, klub je napokon registriran u nacionalnom i županijskom nogometnom savezu te su naše najtalentiranije nogometašice već u punom pogonu s treninzima.

Najveće zasluge za osnivanje kluba idu trima osobama – predsjednici Nikolini Notersberg, treneru Ivici Lukaču i tajniku Slavku Martanu. Ideja o klubu nastala je kao nastavak priče o Ženskom nogometnom klubu Podravke koji je ugašen prije nekoliko godina iz financijskih razloga. S obzirom na veliki broj zainteresiranih igračica i želju za revitaliziranjem ženskog nogometa u našem gradu, trima spomenutima nije preostalo ništa drugo nego osnovati klub.

Vrijedne i talentirane cure pod paskom trenera Lukača treniraju već skoro dva mjeseca te se na taj način spremaju za nadolazeće prvenstvo. Stoga smo porazgovarali upravo s trenerom Ivicom Lukačem.

Možete li za Dravu.info reći gdje trenirate i koliko cura imate na treninzima?

– Trenutno treniramo na igralištu NK Miklinovca, pokraj bazena Cerine. Igralište smo na korištenje dobili uz pomoć Grada. Na treninge dolazi tridesetak cura, što seniorki, što kadetkinja. Kadetkinje su od 13 do 16 godina, a seniorke su sve one starije. Želio bih istaknuti da su cure stvarno odlične. Iako si utvaramo da smo otvorena nacija, kod nas postoje velike predrasude o ženskom nogometu. Kao, kakav je to nogomet koji igraju žene? Kada bi takvi više dolazili na naše treninge primijetili bi cure koje igraju odličan nogomet, koje svaki trening odrađuju maksimalno, slušaju, koncentrirane su, a što je najvažnije vole nogomet i vole raditi. Među mojim igračicama već sam sad primijetio velik broj jako talentiranih u što ćete se moći uvjeriti kada krene prvenstvo.

Trener ste već duže vrijeme. Možete li usporediti muški i ženski nogomet?

– Od mojih 30 cura stvarno njih 70 posto shvaća nogomet i razumije smisao igre. Nema tu čvrstine i agresivnosti kao u muškom nogometu, ali cure igraju za oko lijepo. Nema tu nabijanja lopte, nema 20 cura na jednoj hrpi koje udaraju po lopti. Igra se smisleni nogomet u kojem se poštuju postulati i, ponavljam, mnogi bi se iznenadili koliko je zapravo dobar ženski nogomet, samo je curama potrebno pružiti priliku.

Ivica Lukač. Snimio Marko Posavec.
Ivica Lukač. Snimio Marko Posavec.

Vi i Vaša ekipa trenirate već dva mjeseca. Za što se zapravo spremate?

– Natjecat ćemo se u Drugoj hrvatskoj nogometnoj ligi. Za sada još uvijek ne znamo u koju će nas regiju smjestiti. Hoće li to biti samo ova naša regija od Vrbovca do Koprivnice ili ćemo morati ići sve do Rijeke, još ne znamo. Nama je naravno prva opcija puno prihvatljivija, u prvom redu zbog financija. Spremamo se za prvenstvo koje bi trebalo početi krajem kolovoza. Za sada treniramo dva puta dnevno, ali kako će se prvenstvo približavati tako ćemo i dizati tempo te ćemo povećati broj treninga na tri puta tjedno plus prijateljski susreti.

Jeste li do sada već igrali prijateljske utakmice?

– Za sada ne. Sve što smo do sada imali bili su prošlogodišnji ljetni turniri i KC liga, ali to je sve bilo prije nego što smo osnovali klub, još prošle godine. Što se tiče ove, za sada, kao što sam rekao, samo treniramo vani i pripremamo se za nogomet na velikom terenu. Naravno, prijateljski susreti su u planu. U subotu gostujemo u Vrbovcu, ali s kadetkinjama, rođenima 2003. i mlađima, a krajem srpnja odigrat ćemo, također u Vrbovcu, prijateljski dvoboj s tamošnjim klubom koji će se najvjerojatnije natjecati s nama u ligi. To će ujedno biti i generalna proba za prvenstvo, ali i prikaz našeg rada u prethodnim mjesecima.

Možete li pojedinačno izdvojiti neku od igračica koja se po nečemu posebno istaknula?

– Od seniorki ne bih nikoga izdvajao. Stvarno su sve dobre, a sezona će pokazati hoće li neka od njih posebno iskočiti. Izdvojio bih dvije mlađe cure. Anamari Bošnjak i Lucija Hudoletnjak su naše nogometašice koje su na Nacionalnom razvojnom kampu u Varaždinu održanom prošli mjesec došle na prag reprezentacije. Još im preostaje samo završna selekcija u reprezentativnom kampu i stvarno bih ih htio još jednom pohvaliti.

Iako je teško odgovoriti na to pitanje nakon samo dva mjeseca odrađenih treninga, možete li ipak reći koja su zapravo Vaša očekivanja od premijerne sezone?

– Iskreno, nemamo velikih očekivanja. Ispasti iz lige ne možemo jer nema nižih rangova od Druge lige tako da je naš cilj isključivo prilagodba. U prvoj sezoni očekujemo da se cure prilagode na takvu vrstu natjecanja, da se prilagode na veliki nogomet i da zapravo osjete što znači veliki nogomet. Dugoročni plan Ženskog nogometnog kluba Koprivnica sigurno je da kroz dvije, tri godine naš grad ima još jednog, uz Slaven Belupo, stabilnog nogometnog prvoligaša.


Ženski nogometni klub Koprivnica još je jedna lijepa sportska priča našeg kraja. Naše nogometašice vrijedno treniraju i treba ih pohvaliti. Uz njih treba pohvaliti i ranije spomenuti trojac – Notersberg, Lukač i Martan bez čijeg truda i uloženog vremena sigurno ne bi bilo ovog kluba.

Nogometašice Koprivnice treniraju na igralištu Miklinovca svakog utorka i petka od 20 sati, a sve zainteresirane cure su dobrodošle te se mogu priključiti nogometnim treninzima.


Članak je objavljen u sklopu projekta “Koprivnica jučer, danas, sutra” koji sufinancira Agencija za elektroničke medije (Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija).

zatvori