Petak, 17. svibnja 2024.

NIKOLINA LONČAR Nakon Olimpijade u Njemačkoj slijedi Svjetsko prvenstvo u Luksemburgu

Koprivnička kuharica Nikolina Lončar još uvijek sređuje dojmove nakon sudjelovanja na Kulinarskoj olimpijadi u njemačkom Erfurtu. U hrvatskoj reprezentaciji bila je zadužena za izradu skulpture u čemu joj je pomogao kolega Zlatko Novak. To je kulinarska umjetnost, ocjenjuje joj se umjetnički dojam, a iako je jestiva, ne i jestivost rada.

Naša Nikolina je imala zadatak izraditi skulpturu na temu cabareta. Za njenu izradu Nikolina je koristila šećer, lijevani šećer, vučeni šećer i puhani šećer te figure od pastillagea (pastiljaža). Tu je masu bojila prirodnim bojama kako bi figurice bile što uvjerljivije. Nikolina je sveukupno potrošila 15 kg šećera i oko 5 kg pastillagea. Tako je dobila dvadesetak kilograma tešku i 1,2 metra visoku figuru.

Ovaj puta bilo je dozvoljeno koristiti i pomoćne nejestive dijelove za spajanje poput štapića i čačkalica. A iako su skulpture jestive, nije uobičajeno da se jedu. Njihova je namjena samo biti ukras stolu, poučila nas je Nikolina.

Za svoj rad Nikolina je dobila diplomu i time je bila više nego zadovoljna jer je tako nešto radila tek drugi puta u životu. No kad je doznala da joj je do bronce nedostajao samo bod i 33 njegovih dijelova, uz žal u njoj se pobudio i inat da drugi puta bude bolje.

Stoga je već počela kovati planove za nastup na Svjetskom prvenstvu u Luksemburgu što će biti održano za dvije godine. Nada se da će do tada uspjeti doznati i kako održati šećer svježim te usavršiti tehniku izrade. Naime, Nikolina je vidjela da su neki njeni iskusniji kolege svoje skulpture izradili prije šest mjeseci i gotove donijeli na olimpijadu, dok je Nikolina uz pomoć kolege Novaka svoju skulpturu izrađivala šest dana tijekom održavanja olimpijade.

A da uspjeh koji je postigla Nikolina nije mali, potvrđuje i broj sudionika na olimpijadi – više od 3.000 kuhara iz pedesetak zemalja svijeta.

zatvori