Petak, 26. travnja 2024.

Martina u Parizu obnovila licencu za suđenje na frizerskim natjecanjima

Koprivničanka Martina Gregur obnovila je licencu za međunarodnog suca za frizerska natjecanja pri Svjetskog frizerskoj asocijaciji.

Po povratku iz Pariza, sa Europskog frizerskog prvenstva gdje je obnovila licencu, Radio Dravi je pojasnila:

To je licenca od OMC, to je naša svjetska frizerska asocijcija, najveća svjetska organizacija koja se bavi natjecanjima, edukacijom, razno – raznim popratnim stvarima vezanima uz frizerstvo – od promocije, pomaganja mladim frizerima da što dublje uđu u frizersku struku… Pri toj organizaciji sam ja položila ispit koji mi omogućava da budem sutkinja na natjecanjima.

Martina je javnosti postala poznata kao uspješna sudionica frizerskih natjecanja, a svojim je rezultatima i frizerskim kreacijama i međunarodnoj javnosti pokazala da i u Hrvatskoj ima uspješnih frizera. No od 2006. godine, kad je zadnji puta sudjelovala na Svjetskom prvenstvu, Koprivnica i cijela ova hrvatska regija više nema predstavnika na frizerskim natjecanjima. Stoga je Udruženje obrtnika Koprivnica pozvalo sve zainteresirane frizere da se jave. Riječ je o iznimno zahtjevnom angažmanu, ne samo frizera već i salona u kojima rade, rekla je Martina Gregur te izrazila žaljenje što nema zainteresiranih jer natjecanje frizeru iznimno mnogo donosi:

Trebali bi se frizeri uključiti jer vas to izgradi ne samo kao frizera već i kao osobu. Potrebna vam je iznimno velika disciplina. Morate sami sa sobom razčistiti, morate se iznimno koncentirati i u 15 minuta dati sve od sebe da napravite dobru frizuru. Ja sam taj period života u kojemu sam se natjecala doživjela kao jedno iznimno veliki profesionalno i životno iskustvo.

Važno je spomenuti da Udruženje obrtnika ima mogućnosti pružiti financijsku potporu zainteresiranima za sudjelovanje na frizerskim natjecanjima, poglavito preko Zaklade koju su obrtnici osnovali kako bi se zainteresiranima omogućila edukacija.

fotografija 1

Tko je Martina Gregur?

Martina Gregur je rođena 19.04.1983. u Koprivnici, gdje je završila osnovnu školu. Odrastajući uz majku u frizerskom salonu, u njoj je od malena bila pritajena želja da će postati frizerka. Kao odlična učenica upisala je gimnaziju, ali frizerstvo je prevagnulo i ubrzo se prebacila u Srednju školu “Ivan Seljanec”, smjer frizer u Križevcima.

fotografija 5Već prve godina naukovanja pobjeđuje na natjecanju “Zlatni češalj” 1998. godine u Varaždinu, a 1999. kao učenik na “Grand prixu” u Varaždinu osvaja titulu prvaka. Najboljim frizerskim učenikom proglašena je iste godine u Opatiji. “Kup Arena” u Puli osvaja 2000.g.
Ponovnim osvojenim prvim mjestom na županijskom, a zatim na državnom natjecanju u Osijeku 2002. godine, stječe pravo nastupa na svjetskom prvenstvu u Las Vegasu. Do odlaska u Las Vegas sudjelovala je na europskom kupu u Beču. Nakon toga slijedilo je natjecanje u Trstu, “Alpe-Adria kup”, gdje također postiže veliki uspjeh i osvaja prvo mjesto.

Nastupom na svjetskom natjecanju 2002. u Las Vegasu stječe veliko iskustvo i upoznaje sam vrh svjetske frizerske elite. Od 67 sudionika osvaja 20 mjesto. U 2003. sudjeluje na europskom natjecanju u Strasbourgu. Na državnom prvenstvu u Zagrebu osvaja prvo mjesto, te ponovo stječe pravo sudjelovanja na svjetskom natjecanju u Milanu 2004. godine.

Kruna njenog dosadašnjeg rada je osvojeno prvo mjesto na “Europskom kupu” 2003. u Rigi-Latvija, te 2. mjesto u ukupnom plasmanu na Otvorenom prvenstvu Njemačke 2006. godine.

fotografija 4Pored redovnog rada u obiteljskom frizerskom salonu godinu dana je predavala kao honorarni stručni suradnik u srednjoj školi» Ivan Seljanec» u Križevcima :tehnologiju frizerstva i vodi praktičnu nastavu. Učenice frizerske struke koje je podučavala također su postigle značajne rezultate na natjecanjima.

Frizerski obrt majke Marijane Janeković preuzima 2005. ali nastavlja sa aktivnostima oko natjecanja te sudjeluje u pripremama hrvatske frizerske reprezentacije i 2011. postaje licencirana međunarodna sutkinja. Iste godine, na svom prvom suđenju osvaja brončanu medalju za suđenje.

2014. godine je na Svjetskom frizerskom prvenstvu u Frankfurtu sudila i osvojila srebrnu medalju za suđenje.

Puno je nabrajanja u ovoj biografiji, a radi se o značajnim državnim, europskim i svjetskim priznanjima. Rijetko tako mlada osoba, obrtnica, postiže toliko dobrih rezultata u svojoj struci . Smatramo da nju i druge mlade, uspješne ljude treba nagraditi kad su u usponu kako bi ih potakli na još veće uspjehe i kako bi drugim mladim ljudima bili inspiracija i uzor.

Sve nagrade i priznanja:

– 2003. Dvomjesečni studijski boravak u Njemačkoj kod Reinholda Schubea, višestrukog njemačkog i europskog prvaka
– 2003. Nastup na otvorenom prvenstvu Francuske Mondial coiffure beaute Paris
– 2004. Otvoreno prvenstvo Austrije (Beč)
– 2004. U više navrata trening u Njemačkoj kod Wernfrieda Stemmera, osvajača više svjetskih prvenstava s reprezentacijom Ruske Federacije
– 2004. Položen majstorski ispit
– 2004. Svjetsko prvenstvo frizera (Milan, Italija)
– 2005. Hrvatska seniorska prvakinja
– 2005. Otvoreno prvenstvo Latvije (Riga) – 1. mjesto u kategoriji večernje frizure, 4. mjesto u kategoriji dnevne frizure, 2. mjesto u ukupnom plasmanu
– 2006. Otvoreno prvenstvo Njemačke (Frankfurt) – zlatna medalja za boju, brončana medalja za večernju frizuru, 2. mjesto u ukupnom plasmanu
– 2006. Svjetsko prvenstvo frizera ( Moskva, Ruska Federacija)
– 2011. Leonardo da Vinci: projekt cjeloživotnog obrazovanja – dvotjedni studijski boravak u Frankfurtu
– 2011.-danas – sudjeluje u pripremama hrvatske frizerske reprezentacije za europska i svjetska natjecanja
– 2011. Položen ispit za međunarodnog suca pri Svjetskoj frizerskoj organizaciji (OMC)
– 2011. Sudi na Svjetskom prvenstvu frizera ( Milan, Italija) – brončana medalja za najboljeg suca (Best Juror Award)
– 2012. Sudi na Svjetskom prvenstvu frizera (Milan, Italija) – srebrna medalja za najboljeg suca (Best Juror Award)
– 2012. Sudi na Europskom prvenstvu frizera (Beč, Austrija)
– 2014. Sudi na Svjetskom prvenstvu frizera (Frankfurt, Njemačka) i osvaja srebrnu medalju za suđenje
– 2014. Izabrana za člana komisije za polaganje majstorskih ispita
– 2015. Izabrana za predsjednicu Ceha frizera i kozmetičara pri Obrtničkoj komori Koprivničko-križevačke županije
– 2015. Izabrana za člana Ceha frizera i kozmetičara pri Hrvatskoj obrtničkoj komori
– 2015. Položen ispit i obnovljena licenca za međunarodnog suca pri Svjetskoj frizerskoj organizaciji (OMC).

zatvori