Četvrtak, 18. travnja 2024.

EKSKLUZIVNO: LJILJANA ŠAPINA Znanjem, iskustvom i ljubavlju prema Podravki do posla članice Uprave

Kažu da je te srijede oko 16 sati doznala da je kandidatkinja za članicu Uprave. Oko 18 su je obavijestili da dođe u Zagreb. Potom je pred članovima Nadzornog odbora imala svojih petnaestak minuta da predstavi sebe i svoju viziju Podravke te da odgovara na pitanja predstavnika vlasnika kompanije. I onda je, kao i drugi kandidati ali i znatiželjna javnost, čekala. Na kraju je doznala da je postala članicom Uprave Podravke.

I ako vam izgleda da se na tu poziciju tako lako dolazi, to baš i nije tako. Iza nje su 33 godine staža i odanosti jedinoj joj kompaniji, u kojoj se zaposlila već nakon srednje škole. Potom se poput mnogih Podravkaša, školovala uz rad te stekla zvanje magistrice ekonomije iz područja vanjske trgovine.

U međuvremenu je u kompaniji radila na jako puno pozicija. Počela je u financijama, u deviznoj službi. Vodila je i Podravkinu maloprodaju s trgovinama u nekoliko hrvatskih gradova. Slijedio je angažman na smrznutom programu i gastro segmentu, gdje je radila na poslovima prodaje. Posljednjih deset godina radi na poslovima izvoza u cijeli svijet. Prošla je cijeli dijapazon Podravkinog poslovanja i tome zahvaljujući Podravku dobro poznaje. Uz to, bila je i društveno aktivna, osobito u politici. Članica je HDZ-a. Ona je nova članica Uprave, Ljiljana Šapina. Zatekli smo je u novom uredu na sedmom katu. Na vratima je još uvijek natpis s imenom njene prethodnice.

Snimio Marko Posavec.

Kako se postaje članicom Uprave?

— Znanjem, iskustvom i ljubavlju prema Podravki — odgovara uz svojstven joj osmijeh.

Za što ćete konkretno biti zaduženi u Upravi?

— Još se nismo dogovorili. Vjerujem da ćemo se oko podjele uloga dogovoriti najkasnije u ponedjeljak.

Kako ste postali članicom Uprave?

— Nisam znala da sam kandidatkinja. Prije nekog vremena, otprilike prije godinu dana, bilo je rasprava da će HDZ-ov Odbor za gospodarstvo, čija sam bila članica, dati svoje prijedloge kada se bude mijenjalo nešto u našoj kompaniji. Do zadnjeg dana, doslovce minutu prije početka sjednice Nadzornog odbora, nisam znala da sam kandidatkinja.

Snimio Marko Posavec.

Javnost je znala da je HDZ-ov Odbor za gospodarstvo predložio Marka Kolakovića i to za predsjednika Uprave. Na kraju, on je član Nadzornog odbora, a Vi ste, na iznenađenje mnogih, u Upravi.

— Ne znam kojim sam slijedom izabrana ja uz njega. Vjerojatno zato jer sam u Podravki puno godina, poznajem kompaniju, procese, sve tvornice, ljude. Ja sam tu doma. Vjerujem da je to prevagnulo.

Koliko je tome doprinijela potpora Vaše stranke, HDZ-a?

— Koliko znam, lokalni HDZ je podržao moju kandidaturu, ali bio je upitan za mišljenje, a ne predlagač.

Žena ste, zaposlenica koja je u kompaniji prošla od, slikovito rečeno, prizemlja do najviših stepenica. Bez obzira na uređenost tvrtke, je li biti žena u Podravki lakše ili teže u odnosu na muške kolege?

— Mislim da je jednako! Kod nas je u kompaniji žena uvijek bila tretirana jednako. U pitanju je samo znanje, sposobnost, želja, ljubav prema poslu. Žena inače ima manje u upravljačkim strukturama, ali mislim da to u Podravki uopće nije presudno.

Snimio Marko Posavec.

Što nam govori sastav nove Uprave? Predsjednik je bivši Podravkaš, Vi i Hrvoje Kolarić ste Podravkaši, Koprivničanci i Podravci. Iako je Podravka, kako neki stalno ističu, nadrasla ovu sredinu, znači li to da u Podravki ponovno raste svijest o pripadnosti ovom kraju?

— Da, u Podravki je te svijesti uvijek bilo, a sada ona ponovno jača. Svijest koliko je bitno da Podravka bude kompanija ovog grada, kraja i ovih ljudi, poglavito onih koji snabdijevaju kompaniju repromaterijalom. Podravka je izuzetno internacionalizirana, izuzetno moderna i vrijedna kompanija. Istina je i da je predsjednik prije imenovanja bio Podravkaš. Surađivala sam tada s njim, imali smo dobru suradnju, uvjerena sam da će ponovo biti tako.

Iz Vaše stranke, ne samo s lokalnog već i nacionalnog nivoa, imali smo prilike slušati da će Podravka biti pokretač novog razvoja poljoprivrede, ne samo ove regije već i cijele Hrvatske. Što Vi mislite?

— Upravo to. Podravka će sigurno biti pokretač novih proizvodnji i jačanja naših brendova. Mi moramo jačati naše brendove na svim tržištima, a za to nam treba potpora i lokalne zajednice i naših dobavljača, ne samo iz Podravine već i iz cijele Hrvatske.

zatvori