Srijeda, 27. ožujka 2024.

VALENTINA LONČAR ‘Sve su čestitke bile nemaštovite pa sam počela izrađivati svoje’

Valentina Lončar potječe iz poznate koprivničke obitelji Ranogajec. Majka joj je bila prva koprivnička frizerka za muškarce, a otac poznati ugostitelj, kuglač, prijevoznik i vlasnik trgovine biciklima. Vjerojatno stoga ni ne čudi što je Valentina za svoj životni poziv izabrala rad s biciklima, a našla je i načina da izrazi svoju umjetničku i kreativnu stranu života.

Valentinine ručno izrađene čestitke osvojile su:

Anica Desnica
Petra Vučković
Željkica Stoiljković
Selma Lepčić
Sanela Mavrić

Čestitamo! Sretne dobitnice trebaju se javiti Valentini prema uputama koje ćemo im dostaviti.


Kada ne popravlja bicikle, ova mlada Koprivničanka izrađuje originalne rođendanske čestitke u scrapbooking tehnici. Radi se o tehnici ukrašavanja raznobojnim papirom, trakicama, čipkom – zapravo sa svime sa čime raspolažete.

— Početak mojeg bavljenja scrapbookingom seže nekih sedam godina unatrag kada su moje dvije klinceze još išle u vrtić. Gotovo svaki vikend su bile pozvane na neki rođendan. Nažalost, ponuda čestitki je takva da su sve na isti kalup i bez imalo mašte pa sam ih odlučila izrađivati sama — prisjeća se Valentina kako je počela sa svojim hobijem.

— Meni su čestitke dio poklona i nezamislivo mi ga je uručiti bez čestitke i lijepih želja, poput pjesmice “Ja sam mali miš, drugo ne znam niš, puno igre i vesela, to su moje želje“ koju me naučila moja mama — dodaje.

I tako je sve krenulo. U bespućima Interneta Valentina je počela tražiti inspiraciju i različite načine izrade, a danas i sama putem bloga daje savjete i razmjenjuje čestitke s kolegicama diljem svijeta: iz Velike Britanije, Australije, Amerike, Njemačke.

Iako ne posjeduje svu potrebnu opremu koja postoji za ovaj način izrade čestitki, Valentina svojim rukama i upornošću uspijeva ono čemu se ostali koji se bave ovim hobijem čude. — Za scrapbooking postoji mnogo različite opreme koja je izrazito skupa pa ja sve sama radim, mjerim ravnalom, šestarom i izrezujem. Cure s kojima sam u kontaktu i s kojima razmjenjujem čestitke ne mogu k sebi doći da ja to sve sama radim — priča nam Valentina.

Osim izrade čestitki u raznim oblicima, Valentina na ovaj način izrađuje i razne kutijice za čokolade i parfemiće, kutijice koje “eksplodiraju” kad se otvore, uređuje bilježnice, dnevnike, mini foto albume i sve to od papira i ljepila. — Volim svaki put nešto drugo izraditi i rijetko napravim dvije iste stvari. Ni materijal mi ne dopušta da ponovim dvije iste stvari, što ih samim time čini unikatima — kaže te dodaje da materijal najčešće nabavlja u Zagrebu i Varaždinu, naručuje preko interneta, a dosta toga izradi i sama.

zatvori