Srijeda, 17. travnja 2024.

UČENIČKI DOM Ništa od rekonstrukcije, zgrada u Kolodvorskoj mora se do temelja srušiti

Problematiku oko budućeg učeničkog doma na sjednici su komentirali župan Darko Koren i član Županijske skupštine Tomislav Golubić.

Bivše željezničko konačište u Koprivnici ipak neće biti prenamijenjeno u učenički dom, već će stara i napuštena zgrada u Kolodvorskoj ulici biti srušena. Potvrđeno je to na jučerašnjoj sjednici Županijske skupštine Koprivničko-križevačke županije.

Podsjetimo, još je 2020. godine najavljeno da će prostor biti preuređen u budući učenički dom. Da cijela stvar bude realizirana najprije je bilo potrebno riješiti sudski spor zbog državnog dugovanja za financiranje javno-privatnog partnerstva za koprivničku gimnaziju.

Nakon što je taj problem riješen činilo se da su ostvareni svi uvjeti da počne rekonstrukcija spomenutog objekta. Cijeli je projekt u svibnju prošle godine predstavljen i javnosti kada je rečeno da prostorni plan predviđa mogućnost dogradnje objekta, a plan je urediti prostor za 75 do 80 srednjoškolaca koji bi na raspolaganju imali trokrevetne sobe, knjižnicu, blagovaonu s kuhinjom, prostor za vježbu…

>> FOTO Koprivnica će za dvije godine dobiti učenički dom, smjestit će 80 srednjoškolaca

No, priča koja je krenula još 2018. godine sada je dobila novi moment. Naime, elaboratom koji je naručila Koprivničko-križevačka županija ustanovljeno je da “postojeća konstrukcija ne može zadovoljiti važeće zahtjeve koje se odnose na mehaničku otpornosti i stabilnost nosive konstrukcije i temeljnog tla te se kao takva ne smatra prikladnom za planiranu nadogradnju dva kata”. Dakle, s obzirom na starost zgrade neće biti moguća prenamjena prostora te je jedino prihvatljivo rješenje za budući učenički dom izgradnja nove zgrade.

– Nakon što smo stupili u posjed tog objekta naručili smo izradu elaborata procjene postojećeg stanja zgrade što je preduvjet za sve daljnje radnje. Tada smo, nažalost, dobili rezultat da taj objekt statički ne udovoljava sve potrebe koje smo mi planirali. Iskomunicirali smo to s Gradskom upravom i dogovorili da idemo u temeljenu izgradnju tog objekta na način da se postojeći objekt sruši i napravi novi sukladno našem projektu – objasnio je na jučerašnjoj sjednici Županijske skupštine župan Darko Koren.

Iako se projekt provodi u partnerstvu s Gradskom upravom, član Županijske skupštine, inače gradski pročelnik za izgradnju grada, upravljanje nekretninama i komunalno gospodarstvo Tomislav Golubić kritizirao je način na koji je cijela stvar odigrana.

– Apsolutno podržavam izgradnju učeničkog doma i jasno mi je da smo došli do problema kad je napravljen elaborat i kad je utvrđeno da konstrukcija građevine ne zadovoljava sve uvjete. No, ono što me muči je što je u travnju prošle godine ministar došao i donio odluku o darovanju nekretnine i onda se 13. svibnja javnosti moralo prezentirati idejno rješenje obnove te zgrade s 3D modelom, a tri dana kasnije bili su izbori. I sami ste rekli da je prvi korak trebao biti elaborat. Umjesto toga, potrošio se novac na idejno rješenje i 3D model koji vjerojatno više neće biti dobar. Zgrada se ruši pa pretpostavljam da je neće raditi istu kakva je bila. Tko će preuzeti krivnju za potrošene novce na idejno rješenje? – pitao je Golubić.

Koren nije dvojio ni sekunde i odmah izašao za govornicu i s dozom sarkazma Golubiću odgovorio:

– Pa kako bi inače dobili izbore da nismo tri dana prije projekt predstavili javnosti? Mislim da je to bila dobitna kombinacija i potez, iako malo zločkasto – rekao je Koren i još jednom naglasio da je Županijska uprava od početka o svim detaljima projekta komunicirala s Gradom.

Što se pak tiče procedure koja je prethodila izradi elaborata, Koren je objasnio:

– Idejno rješenje je bilo preduvjet da dobijemo nekretninu. Dakle, morali smo ga hitno napraviti i ono nije bilo skupo. Kad smo nekretninu dobili onda smo krenuli u daljnju proceduru. Ne možete raditi elaborat prije nego što dobijete nekretninu. Samo rušenje u troškovnom smislu ne predstavlja veliki izdatak – naglasio je Koren.

Župan je zaključio da će sukladno svim prostornim planovima Grada Koprivnice napraviti projekt za novi učenički dom koji će biti temeljen na već napravljenom idejnom rješenju.

zatvori