Utorak, 23. travnja 2024.

FOTO Koprivnica će za dvije godine dobiti učenički dom, smjestit će 80 srednjoškolaca

Koprivnica će za dvije godine dobiti učenički dom koji će moći smjestiti do 80 srednjoškolaca.

Rečeno je to na današnjem predstavljanju projekta učeničkog doma u Koprivnici. Podsjetimo, dom će nakon rekonstrukcije imati adresu bivšeg željezničkog konačišta što je potvrđeno i u travnju nakon što je Darko Horvat, ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, uručio odluku o darivanju zgrade.

>> FOTO Ministar Horvat Korenu i Jakšiću uručio odluku o darovanju zgrade bivšeg željezničkog konačišta

Koprivničko-križevački župan Darko Koren povodom predstavljanja projekta kazao je kako je on rezultat zajedničkih napora Županije i Grada Koprivnice, a dom će biti pogodan svim srednjoškolcima koji polaze koprivničke srednje škole.

– Već odavno smo zamislili da željezničko konačište bude osnova ideje. Prostor je vrlo iskoristiv, a zbog blizine željezničkog kolodvora i autobusnog kolodvora je idealan. U tom smo smislu s Gradom usuglasili stavove. Prostorni plan predviđa mogućnost dogradnje objekta i naš je plan da se sukladno procjeni analize tamo smjesti 75 do 80 učenika – rekao je.

Koren je nastavio kako će za postizanje željenih ciljeva biti potrebno učiniti još nekoliko tehničkih koraka.

– Bit će potreban i međukorak, a to je formalno potpisivanje ugovora o darovanju, a za to je potrebna mala procedura – suglasnost državnog odvjetništva, ministarstva financija i slično. To su tehničke formalnosti koje ćemo u narednim danima apsolvirati – kazao je.

>> Zajedničkim snagama Županije i Grada konačište postaje učenički dom

Sa spomenutim se složila i zamjenica gradonačelnika Ksenija Ostriž istaknuvši važnost postojanja doma za rjeđa zanimanja.

– Ovo je jako važan projekt za sve srednje škole u Koprivnici. Pri tome mislim na sva ona zanimanja za koja djeca dolaze u Koprivnicu i upisuju ih, a to su zanimanja prvenstveno u Obrtničkoj školi Koprivnica – ona rijetka obrtnička zanimanja za koja se djeca često nisu odlučivala upisivati ih samo zato što nisu imali prikladan smještaj i prehranu, a nama je jako važno da ih i na taj način podupremo. Vjerujem da imamo želje, mogućnosti i ambicije ovaj projekt poduprijeti i za, nadam se, dvije godine imati učenički dom. Sigurna sam da će doprinijeti pozitivnim upisnim trendovima i u Obrtničku školu Koprivnica, i u Srednju školu Koprivnica, i u Gimnaziju Fran Galović – istaknula je.

Vjekoslav Robotić, ravnatelj koprivničke Gimnazije Fran Galović, koji je ujedno i proveo istraživanje među 1.000 koprivničkih srednjoškolaca o potrebi za učeničkim domom istaknuo je kako su projekti ovakvog tipa važni za budući razvoj školstva.

– Prije 15 godina je u ovoj istoj sinergiji napravljen i pokrenut projekt Gimnazije Fran Galović koja je iz prosječne škole postala top škola na nacionalnom i europskom nivou. Isto to će se, pretpostavljam, dogoditi i s domom. Jedna od bitnih točki centraliteta za odgojno-obrazovni rezultat koji utječe na županijskoj i gradskoj razini je komfornost učenika u srednjoškolskom obrazovanju na što utječe kvaliteta obrazovnog kadra, materijalnih uvjeta i smještajnih uvjeta. Đački dom je pretpostavka za tu vrstu centraliteta – istaknuo je.

Robotić se dotaknuo i konkretnog istraživanja koje je proveo, a riječ je o analizi koja je pokazala postojeće stanje te želje i potrebe učenika.

– U suradnji sa Županijom sam napravio prijedlog anketnog upitnika koja je demografsko kvalitativna-kvantitativna analiza postojećeg stanja, potreba, želja i mogućnosti roditelja i učenika srednjih škola u Koprivnici. Upitnik je proveden na svim učenicima svih razreda i iz njega se vrlo jasno može detektirati istaknuta potreba za smještajnim kapacitetom srednjoškolske populacije u Koprivnici – nastavio je.

Dodao je i kako se ovaj projekt ne provodi kako bi privukao učenike iz čitave Hrvatske, već je namijenjen učenicima koji dolaze s rubnih prostora Koprivničko-križevačke županije.

– Žao mi je da ta djeca tri ili četiri sata gube na dnevni prijevoz kako bi stigla u srednje škole. To je nešto što ćemo poboljšati – zaključio je.

U sklopu predstavljanja projekta Ana Mušlek, pročelnica upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, znanost, sport i nacionalne manjine održala je i prezentaciju kroz koju je prisutne pobliže upoznala s tehničkim detaljima projekta te provedenog istraživanja.

Dodajmo da su predstavljanju prisustvovali i zamjenik župana Ratimir Ljubić te Melita Birčić, ravnateljica PORA-e Regionalne razvojne agencije.

 

zatvori