Petak, 19. travnja 2024.

Zapušteno željezničko konačište konačno će dobiti novu namjenu?

U Obrtničkoj školi Koprivnica, koja je izabrana za regionalni centar kompetentnosti za područje elektrotehnike i računalstva za našu te Bjelovarsko-bilogorsku, Krapinsko-zagorsku, Međimursku i Varaždinsku županiju spremno čekaju raspisivanje natječaja za povlačenje novca iz EU fondova namijenjenih za razvoj tih centara.

Kako je Dravi.info rekao ravnatelj Zlatko Martić u izradi je idejni projekt za dogradnju škole.

Zlatko Martić. Snimio Marko Posavec.

– Predvidjeli smo dogradnju kabineta, praktikuma, učionica za potrebe elektrostruke. Planiramo dograditi jedan kat i dograditi objekte uz samu školu.

Na upit znači li to da neće biti potrebno izgraditi novu Obrtničku školu, ravnatelj Martić je pojasnio:

– Nova Obrtnička škola je u planu i ona je potrebna. No u samom natječaju kod povlačenja novca iz EU Fondova nije planirana nova gradnja već dogradnja i opremanje postojećih škola. Izgradnja nove Obrtničke škole je u planu i od nje se ne odustaje jer su nam potrebni praktikumi i radionice za sva ostala zanimanja za koja školujemo učenike.

U razvojnom planu koprivničkog Centra kompetentnosti je i osnivanje učeničkog doma u Koprivnici. U Obrtničkoj školi već su našli pogodnu lokaciju, kaže ravnatelj Martić

– Poslali smo zahtjev Ministarstvu državne imovine da nam daruje željezničko konačište u Kolodvorskoj ulici. Ono je trenutno zapušteno i prazno a nama bi poslužilo za učenički dom. Tamo je nekad bio restoran i sobe za odmor radnika. Mi smo u Razvojnom planu našeg Centra kompetentnosti predvidjeli upravo taj objekt za budući učenički dom. Za taj naš plan imamo potporu našeg osnivača, Koprivničko-križevačke županije. A u razgovoru s ministrom – imamo obećanje da bi se taj projekt mogao realizirati.

Za realizaciju centra kompetentnosti – dogradnju i opremanje novih školskih prostora te zasnivanje učeničkog doma, predviđen je period od pet godina. To naravno, kaže ravnatelj Martić, ovisi o dinamici pristizanja novca. Prema njegovim spoznajama, Hrvatskoj će iz dva europska fonda za građevinske radove i opremanje, te za edukaciju učenika, profesora i vanjskih suradnika, biti na raspolaganju 30 do 50 milijuna kuna.

zatvori