Utorak, 30. travnja 2024.

Evo koliko su glasova dobili novi saborski zastupnici iz našega kraja

Državno izborno povjerenstvo objavilo je službene rezultate prema kojima je nakon gotovo sto posto obrađenih biračkih mjesta HDZ-ova koalicija osvojila 61 mandat, a SDP-ove Rijeke pravde 42. Domovinski pokret s partnerima ima 14 mandata, Most je na 11, Možemo 10, IDS i Nezavisna platforma sjever po dva, a Fokus jedan.

Za sastavljanje Vlade jednoj od strana potrebna je podrška 76 zastupnika, a sudeći prema tonovima i teškim riječima u predizbornoj kampanji, pred liderima lijevog i desnog bloka je težak zadatak privlačenja novih partnera.

U II. Izbornoj jedinici HDZ je s partnerima osvojio sedam mjesta, SDP četiri, a DP, Most i Možemo po jedan. Saborski mandat ima SDP-ov Tomislav Golubić (662 glasa), predsjednik  Koprivničko-križevačkog SDP-a koji je na četvrtom mjestu na listi.
U postocima, HDZ-ova koalicija ovdje ima 35,34 posto, a SDP-ova 24,83.

II. Izborna jedinica / Izvor: DIP

Jakšić dobio 12.285 glasova

U IV. Izbornoj jedinici HDZ ima sedam mandata, SDP četiri, DP dva, a Most jedan. Ovdje SDP-ov Mišel Jakšić kao nositelj koalicijske liste ide u novi mandat (12.685 preferencijalnih glasova), a u Sabor je zahvaljujući preferencijalnim glasovima (4.425) ušao i nezavisni Željko Lacković koji je bio šesti na listi DP-a. HDZ-ov Darko Sobota, dosadašnji saborski zastupnik, s treće pozicije na HDZ-ovoj listi (1.963 glasa) ide u novi mandat.
U postocima, HDZ-ova koalicija u ovoj Izbornoj jedinici ima 41,81 posto, a SDP-ova 25,20.

IV. Izborna jedinica / Izvor: DIP

Gradovi

Gledano prema gradovima, u Koprivnici je s 50,86 posto pobijedio SDP, HDZ je na 24 posto, a DP i Možemo na po sedam posto. Mišel Jakšić (SDP) u gradu je dobio premoćnih 5.666 glasova, Ratimir Ljubić (HDZ) 1.149, Željko Lacković (nezavisni) 267, a Darko Sobota (HDZ) 236. Kristina Škoda Vajdić (HSS) je na 109 glasova, Sandra Sinjeri (SDP) 162 i Nataša Tetec (SDP) na 134.

U Đurđevcu je lista DP-a dobila 53,66 posto, a nezavisni Željko Lacković na njoj je ubrao najviše, 1.967 glasova. Picoki su Mišelu Jakšiću (SDP) dali 438 glasova, a Darku Soboti (HDZ) 185. SDP je u Đurđevcu ukupno dobio podršku 20,40 posto birača, a HDZ 16.

Dodajmo i Križevce gdje je SDP dobio 36,54 posto, a HDZ 34,70. Najviše iza nositelja Borisa Lalovca, SDP-ova Marija Vukobratović dobila je 419 glasova, dok se na listi HDZ-a ističe Branko Hrg (HDS) s 1.328 glasova, čime je za dvostruko nadmašio nositelja liste, HDZ-ovog Gordana Jandrokovića. Načelnik Franjo Poljak (HDZ) u gradu je dobio 363 glasa.

Prve reakcije

– Čestitam glasačima što su u velikom broju izašli na parlamentarne izbore, a posebno mlađim ljudima. To je ohrabrujuće za Republiku Hrvatsku. Hvala svima koji su nam dali glas, moram reći i u II. i u IV. Izbornoj jedinici. Rezultate koje vidimo, daju nam za pravo da očekujemo da će HDZ na ovim izborima uvjerljivo pobijediti i sa svojim koalicijskim partnerima u narednom periodu formirati Vladu Republike Hrvatske – kazao je u izbornoj noći Darko Sobota (HDZ).

– Hvala svim biračima koji su izašli na birališta u velikom broju, to je dokaz da naši sugrađani misle i žele sudjelovati u demokratskim procesima i da su pokazali interes da izaberu svoje kandidate. Za Koprivnicu i županiju mogu reći da je HDZ povećao svoj rezultat od prije četiri godine. Hvala svima koji su dali glas HDZ-u – dodao je Ratimir Ljubić (HDZ).

>> FOTO/VIDEO U stožeru HDZ-a dali izjavu za medije, posebnu čestitku uputili mladima na izlaznosti

– Bili bi zadovoljniji kad bi ukupni rezultati za Hrvatski sabor bili bolji za našu koaliciju. Činjenica je da HDZ ne može sam ostvariti većinu, stoga predstoje pregovori. Kad je riječ o koaliciji Rijeke pravde i mi ćemo pregovarati, predsjedništvo stranke će donijeti odluku s kim i na koji način za razliku od HDZ-a za koji znamo da ne pregovara, već ide u šoping po svoje “žetončiće”. Dozvolite da budemo optimisti, a građani su svoje rekli. Naime, većina građana je ipak glasala protiv HDZ-a i to nas puni optimizmom da će sve stranke koje su osvojile mandate odlučiti da je dosta vladavine HDZ-a te da će koalicija Rijeke pravde na čelu sa Zoranom Milanovićem kao premijerom sastaviti Vladu Republike Hrvatske – poručio je čelnik županijskog SDP-a Tomislav Golubić tijekom prvog obraćanja u večeri parlamentarnih izbora.

>> FOTO/VIDEO Golubić o dosadašnjim rezultatima: Dozvolite da budemo optimisti, građani su svoje rekli

– Preferencijalni glasovi omogućuju mi direktan ulazak u Sabor i to je veliki dobitak za ovaj dio naše Podravine. Poseban je dan da se izbori održavaju baš na moj rođendan i ovo je veliki poklon zaista i potvrda našeg političkog rada i djelovanja koji se vidi u našem gradu i okolnim općinama, a upravo to je ono što glasači žele – da se radi, da se vidi prosperitet i da se uvažavaju ljudi – rekao nam je nezavisni Željko Lacković.

>> Lacković ide u Sabor: Ovo je najljepši poklon, veliki dobitak za naš kraj i potvrda našeg političkog rada

Izlaznost

Na parlamentarne izbore u Hrvatskoj je izašlo 60,23 posto birača. U Koprivnici je taj postotak 65,25, u Đurđevcu 65,79, a Križevcima 57,87 posto.


U poslijepodnevnom izviješću u srijedu DIP je naveo kako je svoje biračko pravo do 16.30 sati u Hrvatskoj iskoristilo 50,60 posto upisanih birača, što je zamjetno više nego prije četiri godine kada je svoje pravo iskoristilo njih 34 posto.

U II. Izbornoj jedinici (Križevci i dio Zagreba) glasalo je 50,50 posto birača, a u IV. Izbornoj jedinici (Koprivnica i Đurđevac s područjem do Osijeka) 49,15 posto.

Promatrajući samo Koprivničko-križevačku županiju, do 16.30 sati glasalo je 50,93 posto birača. Od toga najveći postotak je u Đurđevcu, 57,49 posto, Koprivnica je na 56,60 posto, a Križevci 48,42. Od općina, najveća izlaznost bilježi se u Kalinovcu – 53,21 posto. Većina općina u županiji ima izlaznost ispod 50 posto.

Izlaznost do 16.30 sati / Izvor: DIP

 

U Hrvatskoj je na birališta do 11.30 sati izašlo 24,18 posto posto birača odnosno nešto manje od 748.000 birača od 3.453.860 upisanih. U usporedbi s izborima prije četiri godine, odaziv je veći. Te 2020. godine u ovo vrijeme na birališta je izašlo 18 posto birača.

DIP je objavio i podatke o najvećoj izlaznosti u sjedištima županija. Najveći postotak, 32,22 posto je u Varaždinu, slijedi Koprivnica s 28,66 posto te Čakovec s 28,57.

Najmanji odaziv, oko 20 posto je u Slavonskom Brodu i Dubrovniku.


Građani svoj glas mogu dati to 19 sati. Također, do tada je zabranjena svaka izborna promidžba, objavljivanje procjena ili proteklih izbornih rezultata, izjave kandidata i slično. Navedena pravila odnose se na medije i društvene mreže na kojima ne bi trebalo biti političkih poruka i promocije stranaka i listi.

Kako bi vaš glasački listić bio ispravan odnosno važeći, na njemu je potrebno zaokružiti broj liste i/ili broj ispred imena jednog kandidata na toj listi, čime upravo tom kandidatu dajete preferencijalni glas. Preferencijalni glas kandidatu povećava šansu za ulazak u Hrvatski sabor bez obzira na kojem se mjestu na listi nalazio.

Listić je važeći ako zaokružite samo broj liste, samo broj ispred kandidata na toj listi ili oboje. Ako zaokružite broj ispred jedne liste, a kandidata s druge liste, vaš glas odlazi listi.

Listić će biti nevažeći ako, primjerice, zaokružite više lista ili više kandidata s različitih lista. Pravo svakog birača je i da ne zaokruži nikoga ili sve precrta, čime će listić također učiniti nevažećim.

>> Vodič kroz glasovanje na parlamentarnim izborima, Kučić: Važno je imati važeću osobnu iskaznicu, neka biračka mjesta su izmještena

Podsjetimo, na biračko mjesto važno je ponijeti važeću osobnu iskaznicu te pratiti upute Gradskog izbornog povjerenstva. Ujedno objavljene su i upute za osobe s invaliditetom, s posebnim potrebama i teško bolesne osobe.

>> Doznali smo kako mogu glasati osobe s posebnim potrebama, s invaliditetom i nepokretni. ‘Važno je obavijestiti izborno povjerenstvo’

Pripremili Hana Volenik, Adela Zember Antolić, Tomislav Matijašić, Valentino Štefanek i Goran Generalić.

zatvori