Subota, 11. svibnja 2024.

Doznali smo kako mogu glasati osobe s posebnim potrebama, s invaliditetom i nepokretni. ‘Važno je obavijestiti izborno povjerenstvo’

Na parlamentarnim izborima glasati mogu i teže bolesne osobe, osobe s invaliditetom te osobe s posebnim potrebama.

Predsjednica Gradskog izbornog povjerenstva Tatjana Kučić pojasnila nam je i na koji način to mogu učiniti.

– Kad birač zbog teže bolesti, nemoći ili s obzirom na postojanje tjelesnog oštećenja ne može pristupiti biračkom mjestu, a izrazi želju glasati, o tome može obavijestiti nadležno izborno povjerenstvo na brojeve brojeve telefona koji su objavljeni na internetskoj stranici Grada Koprivnice i to najranije tri dana prije održavanja izbora ili na dan održavanja izbora do 12 sati. Postoji mogućnost i da ako birač ne može ući na biračko mjesto, ali ga netko doveze pred zgradu, da birački odbor izađe pred zgradu i omogući takvom biraču glasanje – ističe.

U situaciji kad birač ne može pristupiti biračkom mjestu i ne može samostalno obavijestiti nadležno izborno povjerenstvo ili birački odbor, ali želi glasati, o tome po njegovoj uputi to može učiniti druga osoba od povjerenja, primjerice član domaćinstva ili susjed.

Objašnjava i kako mogu glasati osobe s posebnim potrebama ili slijepe osobe.

– Birači koji zbog kakve tjelesne mane ili zbog toga što su nepismeni ne mogu samostalno glasati, mogu doći na biračko mjesto s drugom pismenom osobom koja će po njihovoj ovlasti ili uputi zaokružiti redni broj ispred naziva liste ili ispred imena i prezimena jednog na toj listi kojemu birač želi dati prednost u odnosu na ostale kandidate – navodi.

Dodajmo kako slijepi birači također imaju pravo samostalno glasati uz pomoć druge osobe, odnosno pratitelja.

zatvori