Petak, 10. svibnja 2024.

Pred nama je 12. izdanje Festivala žena iz ruralnih područja, Rupčić: Žene su jedna drugoj velika potpora i pomoć, osim iskustava mogu ostvariti poslovnu suradnju

Festival žena iz ruralnih područja Koprivničko-križevačke županije održat će se u subotu, 1. srpnja u Kalinovcu u novoj sportskoj dvorani, a pripreme traju tijekom čitave godine.

Ovo je 12. godina održavanja festivala, a na njemu sudjeluju žene koje prezentiraju svoj život, rad i sve ono čime se bave u slobodno vrijeme. Riječ je o vrlo jedinstvenom festivalu koji je posvećen isključivo ženama, odnosno ženi kao pojedincu, a ne udrugama ili društvima. Važno je napomenuti kako se ovakva vrsta projekta ne održava nigdje drugdje u Republici Hrvatskoj.

– Znamo da su naše žene s područja Koprivničko-križevačke županije izuzetno marljive, vrijedne, vrlo kreativne i svestrane. One sudjeluju u društvenim događanjima, odnosno društvenom životu svojih zajednica gdje žive, a nama je važno pokazati različitost života današnje žene u ruralnom području – navodi Verica Rupčić, predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Koprivničko-križevačke županije.

Izvor: kckzz.hr

Cilj ovog projekta jest omogućiti ženama da se umreže, stvore nova prijateljstva te da razmjenjuju iskustva, dodaje Rupčić.

– Žene su jedna drugoj velika potpora i pomoć. Osim iskustava mogu razmjenjivati i dobra, odnosno ostvariti poslovnu suradnju. Imamo i nekoliko lijepih priča jer je iz naših nastojanja te podrške kao povjerenstva, ali i festivala, niknulo nekoliko turističkih destinacija – objašnjava Rupčić.

Planiranje festivala dugotrajan je proces, koji započinje gotovo godinu dana ranije, a sudionice se potiče da pronađu barem jednu novu sudionicu za iduću godinu.

– Na taj način one dijele svoje zadovoljstvo sudjelovanjem i doživljajem koji su ostvarile na našem festivalu. Iskustvo nam govori kako su žene kroz ovih 11 godina bile jako zadovoljne – kazala je Rupčić.

Sam festival sastoji se od tri dijela, a početna faza odvija se već u lipnju.

– Žene koje dolaze na festival moraju sastaviti svoje životopise. Zatim slijedi obilazak domaćinstava, a tom prilikom snimamo sve što one žele i što pripreme. To će se prezentirati uz priču koju im sastavim na osnovu njihovih životopisa i vlastitih impresija koje doživim kada dođem kod njih u njihovo okruženje. Uvijek ima nekih detalja i elemenata koji su jako značajni – navodi Rupčić te dodaje kako svaka sudionica ima svoj štand gdje izabire što želi predstaviti.

Izvor: kckzz.hr

Prošle godine festival je održan u Novigradu Podravskom, a Rupčić navodi kako je to bilo posebno i pozitivno iskustvo.

– Bili su iznimno dobri domaćini, a na prvom mjestu načelnik Zdravko Brljek koji je bio stvarno vrhunski domaćin i suradnik. Isto tako želim spomenuti i ravnateljicu škole, gospođu Lidiju Peroš – kazala je.

>> FOTO/VIDEO Počela jedinstvena manifestacija – Festival žena iz ruralnih područja Koprivničko-križevačke županije

Povodom 10. obljetnice festivala Rupčić je napisala monografiju u kojoj je obradila svih 10 godina festivala i ukupno 110 sudionica s njihovim životnim pričama. Zbog pandemije koronvirusa 2021. godine nije mogla biti održana promocija, stoga je to obavljeno u okviru lanjskog festivala.

>> FOTO Uspješno održan Festival žena iz ruralnih područja Koprivničko-križevačke županije

Kada je pak riječ o radu županijskog Povjerenstva za ravnopravnost spolova, Rupčić kaže kako je posla zaista puno.

– Obilježavamo prigodne datume poput Međunarodnog dana žena, a ove smo godine to učinili uz značajnu tribinu posvećenu nasilju. Željeli smo približiti ženama ovu tematiku, odnosno željeli smo da žene shvate da postoje konkretni ljudi s brojem telefona koji im mogu pomoći. To smo napravili kao dio kampanje Milijarda ustaje u Koprivnici i za Dan žena u Đurđevcu. Odaziv je bio jako dobar, a žene su to jako emotivno proživjele, kao i mi organizatori. Smatram kako smo time napravili jako dobar iskorak – govori Rupčić.

>> FOTO Povodom Dana žena održana tribina, Rupčić: Neka ovaj dan ne bude samo jedan u godini ispunjen euforijom od koje najveću korist imaju cvjećarnice

Spomenimo i kako Povjerenstvo sudjeluje u javnim preventivnim akcijama kada je riječ o zdravlju žena, odnosno ukazivanju na potrebu redovitih pregleda i samopregleda. Također, predsjednica Rupčić sudjeluje i na različitim konferencijama poput Žene u politici gdje se okupljaju žene iz cijele Hrvatske te Žene u poduzetništvu.

Budući da je Rupčić i vanjska članica Odbora za ravnopravnost spolova Hrvatskog sabora, često povezuje svoje radne aktivnosti u Županiji i prenosi ih u Sabor te inicira tematske sjednice.

– Smatram da s pravom imamo epitet najaktivnijeg povjerenstva u Republici Hrvatskoj. Mene to ispunjava ponosom jer sam svojim radom, silnim trudom te zalaganjem uspjela ostvariti prepoznatljivost, ne samo na području države, već i šire – zaključuje Rupčić te dodaje kako posla, prostora i problema još uvijek ima, a na tome treba sustavno raditi.

Ovaj programski sadržaj proizveden je u suradnji s Koprivničko-križevačkom županijom.

Tekst pripremile Sonja Barčanec i Hana Volenik.

zatvori