Ponedjeljak, 15. kolovoza 2022.
Drava.info slavi 7. rođendan
Drava.info slavi 7. rođendan
Drava.info slavi 7. rođendan
Drava.info slavi 7. rođendan
Drava.info slavi 7. rođendan
Drava.info slavi 7. rođendan
Drava.info slavi 7. rođendan
Drava.info slavi 7. rođendan

FOTO Uspješno održan Festival žena iz ruralnih područja Koprivničko-križevačke županije

U organizaciji Povjerenstva za ravnopravnost spolova Koprivničko-križevačke županije u suradnji s Udrugom žena iz ruralnih područja i suorganizatorom i domaćinom Općinom Novigrad Podravski uspješno je održan tradicionalni Festival žena iz ruralnih područja Koprivničko-križevačke županije.

– Na ovoj spektakularnoj manifestaciji u sportskoj dvorani novigradske osnovne škole uz mnoštvo posjetitelja predstavilo se 12 žena iz svih krajeva županije, kao i gošća iz Gradišća u Austriji. Sve one su na svojim štandovima prezentirale različitost života u ruralnim područjima. Uz puno mašte su prikazale svaka svoju priču, kojom su pokazale svoj rad, od primarnog zanimanja kroz svakodnevni mar, različite hobije i umjetničke izričaje, do društvenog angažmana i očuvanja tradicije – rekla je Verica Rupčić, predsjednica županijskog Povjerenstva za ravnopravnost spolova.

>> FOTO/VIDEO Počela jedinstvena manifestacija – Festival žena iz ruralnih područja Koprivničko-križevačke županije

U uvodnom dijelu Festivala povodom 10. obljetnice održana je promocija Monografije Festivala žena iz ruralnih područja Koprivničko-križevačke županije 2011.-2021. koju je predstavila Rupčić, koja je autorica i urednica knjige. Naglasila je kako je to važna obljetnica, posebno za nju, koja je inicirala i organizirala ovaj Festival kroz sve te godine.

Izvor: kckzz.hr

– Monografija je izdana s ciljem da ostane zapisano za buduće generacije kako su u našoj lijepoj Podravini i Prigorju živjele, radile i stvarale mnoge marljive žene pune životne radosti, nadasve kreativne, svestrane i s mnoštvom posebnosti, ali često vrlo tihe i samozatajne. Na 170 stranica obrađen Festival kronološkim redom sa životnim pričama svih 110 sudionica, 109 s područja županije i jedne iz austrijskog Gradišća. Sve je ilustrirano fotografijama s festivala. U uvodnom dijelu knjige dan je prikaz rada županijskog Povjerenstva sa svim elementima i sazivima kroz 10 godina. U knjizi je uvršten i rad te ciljevi Udruge žena iz ruralnih područja kroz suradnju u organizaciji i provedbi Festivala. Također su uvrštene zahvale suradnicima, donatorima, sponzorima, općinama i gradovima te medijskim pokroviteljima. U Monografiji je naglašena želja da se Festival nastavi i da se ideja o davanju dužne pažnje svim ženama nastavi i u budućnosti. Plan je održivost Festivala u daljnjoj senzibilizaciji javnosti za nužnost promicanja ravnopravnosti spolova i ljudskih prava te jačanja položaja žena u našem društvu uz pojedinačni angažman u prezentaciji načina i različitosti života žena i umrežavanje u ruralnom području te njegovanju običaja, očuvanju tradicije i kulturne baštine te prenošenja na mlade naraštaje – poručila je Rupčić.

Ovime je dala i uvod u Festival uz zahvalu sudionicama, kojih je bilo 12 s područja županije i gošća iz austrijskog Gradišća, s posebnim naglaskom na uspješno umrežavanje žena i sve njihove posebnosti, koje su prepoznate i nagrađene.

Izvor: kckzz.hr

Pozdrave je uputio načelnik Općine Novigrad Podravski Zdravko Brljek uz zahvale organizatorima i sudionicama s naglaskom na važnost Festivala, kao uvoda u proslavu Dana općine.

Koprivničko-križevački župan Darko Koren pohvalio je izdavanje Monografije uz naglasak na uloženi trud autorice Rupčić te izrazio zadovoljstvo održavanjem Festivala uz zahvalu svim sudionicama na njihovom trudu i prezentaciji. Istaknuo je kako će se Festival nastaviti i slijedeću godinu i to u jednoj od pet novih školskih sportskih dvorana.

Saborski zastupnik i općinski načelnik Kalinovca Darko Sobota pozdravio je sudionice te istaknuo kako predstavljaju sve ono čime se bave, svoje obitelj i svoj kraj. Naglasio je kako ova manifestacija predstavlja našu županiju i našu tradiciju. Također je naglasio kako je riječ o prekrasnoj monografiji te izrazio nadu kako će se slijedeće godine manifestacija održati u novoj dvorani u Kalinovcu.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, ujedno i pokroviteljica Festivala Višnja Ljubičić rekla je da su danas žene u ruralnim područjima snažnije i doprinose kvalitetnijem životu u svojim sredinama. Napomenula je da je potrebno više ih uključivati u lokalnu zajednicu i poduzetništvo, jer ima sve više mladih, visokoobrazovanih žena koje su uspješne na prijavama u mjerama ruralnog razvoja, što je bitan iskorak u društvu.

– Posjetitelji su imali priliku uživati u kreativnosti i raznolikosti, ali i kušati sve pripremljeno. Festival nema natjecateljski karakter. Bila je to prilika da žene pokažu sve što im je važno i što čini njihov život kvalitetnim i sadržajnim, a samim tim i život njihovih obitelji pa i društvene zajednice u kojoj žive jer su mnoge nositeljice društvenog i kulturnog života u svojim sredinama – naglasila je Rupčić.

Svim sudionicama su članovi žirija Damir Felak, Melita Ivančić, Zdravko Brljek, Verica Rupčić i Josip Cugovčan te župan Darko Koren uručili priznanja za sudjelovanje, poklone županije, općine i udruge, kao i cvijeće.

Sudionice su pored poklona trajne vrijednosti dobile i unikatna priznanja za svoje posebnosti i to: Ljubica Balaško iz Koprivnice za društvenost, kreativnost, čuvanje i prezentaciju starinske odjeće te svestranost i ljubav prema prirodi i biciklima, Biserka Horvat iz Koprivničkih Bregi za očuvanje starina i posebne zbirke porculana, namještaja i etno predmeta, promociju i zaštitu bregofske pite te kreativnost, društvenu aktivnost i humanost, Ana Ištvan iz Novigrada Podravskog za različitost u izradi ručnog rada, kreiranja i šivanja te posvećenost obitelji i osobama starije dobi, društvenost i životni optimizam, Danica Farkaš iz austrijskog Gradišća za svestranost, društvenu aktivnost i različiti umjetnički opus te očuvanje i njegovanje hrvatskog jezika i međudržavnu suradnju. Jela Kovačić iz Podravskih Sesveta za svestranost,  očuvanje tradicionalnog sesvečkog veza i nošnje te društvenost i aktivnost u zajednici i ljubav prema glazbi, Katarina Kozarić Šabarić iz Medvedičke za posvećenost obitelji i raznolikost u poljoprivredi te društvenu i političku aktivnost, Katica Lončar iz Molvi za aktivnosti u kulturnoj, društvenoj i vjerskoj zajednici te očuvanje umijeća tkanja te posebnu etno zbirku uz kreativnost u izradi odjeće, Nada Maričić iz Severovaca za raznolikost u ručnim radovima te svestranost u poslovima te posebnu zbirku i izradu narodnih nošnji đurđevačkog kraja, Ana Pavlic iz Srednjeg Dubovca za život u vjeri i posvećenost obitelji uz njegovanje međugeneracijskog uvažavanja te raznolikost poslova na  poljoprivrednom gospodarstvu i poduzetnički duh, Renata Šandrovčan iz Budančevice za očuvanje tradicije u izradi veza, svestranost i umjetnički izričaj te njegovanje višegeneracijskih obiteljskih vrijednosti uz posebnu ljubav prema prirodi, Ljiljana Šartaj iz Cvetkovca za posebnu svestranost u umjetničkom i kreativnom izražavanju te humanost, empatiju i plemenitost, Zdenkica Višak iz Selanca za posvećenost i njegovanje obiteljskih vrijednosti te za posebnu ljubav prema prirodi i zadovoljstvo životom na selu podno Kalnika i ljubav prema rijeci Dravi, Gordana Vrabelj iz Koprivničkog Ivanca za svestranost i posvećenost obitelji te njegovanje tradicije kroz društveni angažman te empatiju i posvećenost skrbi o osobama s raznim poteškoćama uz doprinos poboljšanju kvalitete života osoba s invaliditetom.

Spomenimo da je Festival održan pod medijskim pokroviteljstvom Podravskog radija, Radio Drave i portala Drava.info.