Ponedjeljak, 29. travnja 2024.

FOTO Povodom Dana žena održana tribina, Rupčić: Neka ovaj dan ne bude samo jedan u godini ispunjen euforijom od koje najveću korist imaju cvjećarnice

Povodom Međunarodnog dana žena Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Koprivničko-križevačke županije organiziralo je tribinu “I na Dan žena zajedno protiv nasilja u obitelji”.

Predsjednica povjerenstva Verica Rupčić istaknula je da su tribini prisustvovali zamjenik koprivničko-križevačkog župana Ratimir Ljubić, županijske pročelnice Ljubica Belobrk Flamaceta, Melita Ivančić i Ana Mušlek, načelnik Policijske postaje Đurđevac Marijan Slaviček, voditelj Stalne službe Općinskog suda u Đurđevcu Dario Kuzmić, a iz đurđevačkog Centra za socijalnu skrb Goran Gregorić te iz Osnovne škole Đurđevac Irena Kožar.

Uz njih, Rupčić je naglasila da je bio velik odaziv i predstavnica udruga žena i umirovljenika, a posebice gerontodomaćica s područja Đurđevca i okolnih općina, kao i zainteresiranih za ovu temu.

Predsjednica Rupčić uvodno je podsjetila na povijesni razvoj borbe za ženska prava. U tim okvirima je navela i mnogobrojne aktivnosti povjerenstva. Također je naglasila kako se žene i danas susreću s mnogobrojnim problemima i barijerama.

– Puno češće od muškaraca rade s ugovorom na određeno vrijeme. Upitno im je pravo odluke o majčinstvu, odnosno o pobačaju, kao i pravo izbora zajednice u kojoj će živjeti. Živimo u okvirima stereotipa gdje se podrazumijeva da žene obavljaju kućanske poslove te skrbe o djeci i starijima. Nužno je osvijestiti društvo o potrebi podjele tih poslova i obveza unutar obitelji. U poslovnom svijetu rukovodeće pozicije su uglavnom namijenjene muškarcima. Žene jesu na odgovornim funkcijama, ali rijetko na rukovodećim, iako ih svojim znanjem, kompetencijama i rezultatima zaslužuju. I u političkom smislu su žene marginalizirane, često uz muško tumačenje kako nisu zainteresirane, što nije točno. Žene u politici zaslužuju mjesta sukladno svojim interesima i rezultatima rada i to uz uvažavanje i poštovanje, ali bez omalovažavanja, kojemu su često izložene – poručila je.

Nadalje je istaknula kako je problematika svakovrsnog, a posebice nasilja prema ženama, okosnica rada povjerenstva u obliku tribina i kampanja, ali i pomoći u okviru ovlasti u konkretnim slučajevima. Tema je vrlo osjetljiva te iziskuje posebnu pažnju, uz naglasak da su brojke zastrašujuće sa zabrinjavajućim epilozima, koji često imaju smrtni ishod, nastavila je.

O različitim aspektima nasilja, prije svega o prevenciji, govorila je pak Maja Gregurović, policijska službenica za planiranje i nadzor te za prevenciju u Uredu načelnika. Govorila je i podijelila savjete i Marina Švagelj Jažić, predsjednica Udruge Hera, te odgovorila na neka pitanja kroz svoja, ali i iskustva udruge, koja se aktivno bavi problematikom nasilja u raznim aspektima.

Na kraju je Rupčić poručila neka Dan žena ne bude samo jedan u godini ispunjen euforijom od koje najveću korist imaju cvjećarnice, razne prodavaonice i uslužne djelatnosti.

– Prigodne praznične parole su jedno, a stvarnost je sve ono što sam nabrojila, što čini naš svakodnevni život. Zato vas pozivam da zajednički doprinesemo da ravnopravnost žene i muškarca ne ostane samo na papiru, već da bude prisutna na pravi način u stvarnom, svakodnevnom životu. Želim svima da svakodnevno ostvarimo veća prava, sve ono čemu težimo i za što se borimo, ono što zaslužujemo jer tako ćemo svi zajedno stvoriti ljepši život te bolje i kvalitetnije društvo. I ono što je ključna poruka ove tribine – nitko ne smije trpjeti nasilje, za nasilje ne postoji opravdanje – zaključila je.

zatvori