Subota, 15. lipnja 2024.

Nedostatak kapaciteta u Domu za starije, Koren: Sustav ne dopušta da imamo ispostave po općinama, prepreka je novac, to nije realno

U Domu za starije i nemoćne osobe Koprivnica na listi čekanja trenutno se nalazi 2.517 osoba, dok su u 2023. godini zaprimljene 273 molbe za smještaj.

O kapacitetima doma, ali i mogućim potezima u budućnosti raspravljalo se i na održanoj Županijskoj skupštini Koprivničko-križevačke županije. Istaknuto je tako da bi država trebala u jednom djelu sudjelovati i sufinancirati izgradnju ispostava na području općina i gradova, a o navedenoj problematici očitovao se i župan Darko Koren.

– Sustav nažalost ne dopušta da naš županijski dom ima svoje ispostave po općinama, a prepreka za to je novac. Navedeni kapaciteti se mogu graditi te se projekti mogu realizirati na različite načine, ali jedinice lokalne samouprave bi trebale biti nositelji. Imamo i tri takva primjera u Koprivničko-križevačkoj županiji pa tako Grad Đurđevac gradi jedan veliki dom, kao i općine Kloštar Podravski i Molve. Tako se može, ali ne i očekivati da će država financirati izgradnju dodatnih kapaciteta. Neće takav pristup donijeti rješenje, iako mislim da bi se država trebala uključiti kad je riječ o starijoj populaciji. Inicirat ćemo dobre ideje, ali u ovom trenutku taj koncept s ispostavama nije realan – kazao je.

Snimio Valentino Štefanek.

>> Niknut će još jedan objekt za starije osobe, a cilj je postojanje mreže domova, načelnik Ivančan: Potrebe su velike, nemamo što čekati

Na sve se nadovezuje i izvješće o radu doma u kojem se navodi kako je tijekom protekle godine zaprimljeno 273 molbe za smještaj. Naime, od pristiglih molbi 202 su se odnosile na stanarski odjel, dok je 71 osoba zatražila smještaj na Odjelu pojačane zdravstvene njege.

>> FOTO: NAKON 20 GODINA ČEKANJA Doznajemo kako će izgledati novi dom za starije i nemoćne osobe

Kapacitet i korisnici

Kad je riječ o postojećim korisnicima doma, njih 2.049 nalazi se na stanarskom odjelu, dok je na Odjelu pojačane zdravstvene njege smješteno 465 osoba.

>> U Kloštru Podravskom gradit će se dom za starije i nemoćne za 120 korisnika, Pavlović: Čekamo rezultate natječaja

U skladu s raspoloživim slobodnim mjestima korisnici su primljeni na smještaj, odnosno napravljeni su potrebni premještaju unutar doma sukladno zdravstvenom stanju korisnika.

Tako je na Odjel pojačane zdravstvene njege primljeno 49 osoba, dok je na Odjel brige o zdravlju ukupno primljeno 19 osoba. Primljeni korisnici u najvećem su broju s područja Koprivničko-križevačke županije, odnosno njih 46 iz Koprivnice, četiri osobe su iz Križevaca, devet osoba je iz Đurđevca dok je devet osoba iz ostalih dijelova Republike Hrvatske. Također, po listi prioriteta primljene su četiri osobe od kojih su dvije prema prioritetu Hrvatskog zavoda za socijalni rad te dvije osobe prema Zakonu o hrvatskim braniteljima, navedeno je u izvješću.

ILUSTRACIJA / Snimio Valentino Štefanek.

Tijekom godine unutar doma je obavljeno i 131 preseljenje korisnika, dok je dom napustilo pet korisnika.

Zanimljivost je i kako 76 posto smještenih korisnika čine žene, dok je najstarija korisnica doma u dobi od 97 godina. Najdulje u domu boravi korisnica rođena 1929. godine, odnosno 26 godina. Dodajmo i kako je najviše korisnika u dobi od 80 do 84 godine, odnosno njih 33,21 posto, dok je u dobi od 90 do 99 godina 13,58 posto korisnika. Prosječna životna dob korisnika iznosi 83,3 godine.

Podizanje kvalitete

U izvješću je navedeno i kako je temeljni zadatak doma podizanje kvalitete skrbi za starije osobe, a u čemu sudjeluju svi radnici, vanjski suradnici te institucije. Kontinuirano povećanje broja korisnika djelomično ili potpuno funkcionalno ovisnih o pomoći druge osobe zahtjeva i povećanje broja polustacionarnih i stacionarnih mjesta.

– Kako bismo barem djelomično odgovorili na te potrebe prenamijenili smo dio stanarskih mjesta u polustacionarna. Rekonstrukcijom tavanskog prostora značajno bi se povećao stacionarni kapacitet doma, a time bismo zadovoljili potrebe i pružili kvalitetniju skrb većem broju sadašnjih i budućih funkcionalno ovisnih korisnika – istaknuto je.

>> Popunjeni kapaciteti Doma za starije, Koluder-Vlahinja: Na listama čekanja je 2.500 osoba, u planu je rekonstrukcija tavana

Spomenimo i kako projekt rekonstrukcije i prenamjene neuređenog tavanskog prostora ima potrebnu projektno-tehničku dokumentaciju i pravomoćnu građevinsku dozvolu, a kapacitet bi se tako povećao za 23 mjesta.

zatvori