Ponedjeljak, 20. svibnja 2024.

Popunjeni kapaciteti Doma za starije, Koluder-Vlahinja: Na listama čekanja je 2.500 osoba, u planu je rekonstrukcija tavana

U Domu za starije i nemoćne osobe Koprivnica trenutno boravi 265 korisnika, što je ukupan kapacitet doma.

Rekla nam je tako ravnateljica Željka Koluder-Vlahinja i dodala kako je dom uvijek pun, a interes neprekidno raste.

– Cijena smještaja jedan je od razloga zašto je interes tako visok, a tu je i kvalitetna usluga koju korisnici imaju u domu – objašnjava.

Dokaz tomu su i liste čekanja, a kako nam je pojasnila ravnateljica, primijećen je i određeni trend kod starijih osoba koje su samostalne.

– Na listama čekanja imamo nešto više od 2.500 prijavljenih osoba, a velik pritisak je na stacionarni bolnički smještaj za osobe kojima zaista treba pomoć i potpora u svim vrstama skrbi tijekom dana. Nažalost, tu se čeka i do 10 godina. U ovom stanarskom dijelu, u smještaju prve kategorije, čeka se znatno manje i za pet godina se već može doći na smještaj. Kod osoba koje su samostalne primijetili smo trend da ako mogu brinuti o sebi, sve manje pokazuju interes za smještaj u domu – rekla je.

Kako je pritisak sve veći kad je u pitanju bolnički smještaj, u domu se svake godine prenamjenjuje jedan stanarski dio.

– Naš je plan nastaviti s proširenjem stacionarnih kapaciteta, a i u završnoj smo fazi s pripremom tehničke dokumentacije energetske obnove zgrade doma što uključuje i postavljanje solarnih elektrana i dizalica topline. Tako će doći do smanjenja troškova za energente, a vjerujemo kako ćemo taj projekt uspjeti realizirati do kraja ove godine – ističe.

Ravnateljica Koluder-Vlahinja zaključno je dodala kako je u planu i projekt rekonstrukcije tavanskog dijela zgrade, a to podrazumijeva širenje stacionarnih kapaciteta za 23 kreveta. No, iako je projekt gotov još uvijek nisu osigurani izvori financiranja pa će sve pričekati.

zatvori