Subota, 27. travnja 2024.
Home Aktualno POČINJE SEZONA ZIMSKIH UVJETA Pripremite vozilo kako ne biste riskirali visoke kazne

POČINJE SEZONA ZIMSKIH UVJETA Pripremite vozilo kako ne biste riskirali visoke kazne

0
POČINJE SEZONA ZIMSKIH UVJETA Pripremite vozilo kako ne biste riskirali visoke kazne
Snimio Marko Posavec.
Prizor s Podravske magistrale iz veljače ove godine. Snimio Marko Posavec.
Pred vratima smo zimske sezone koja po važećim propisima počinje upravo danas, 15. studenoga. Priroda se, međutim, ne ravna po ljudskim propisima pa smo još do prije dan-dva bili u razdoblju iznadprosječne topline i tek su od jutros temperature počele padati do ništice. Stoga možemo reći da je stupanje na snagu sezone zimskih uvjeta u prometu ove godine ‘pogodilo’ termin. Prema najavama prognostičara, u narednim danima bit će sve hladnije, premda snijega još uvijek nema na vidiku.

Jednom kad zimski uvjeti nastupe, važno je biti spreman. Svjesni su toga u Policijskoj upravi koprivničko-križevačkoj pa su već održali radni sastanak s predstavnicima triju podravsko-prigorskih gradova i koncesionara koji na njihovim područjima obavljaju poslove zimske službe.

Stupanje na snagu zimskih uvjeta opisano je u Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, podsjetio je na prošlotjednoj konferenciji za medije voditelj Službe policije naše Policijske uprave Damir Jančijev:

Damir Jančijev. Snimio M. Posavec.

– Zimski uvjeti nastaju onda kada je kolnik prekriven snijegom ili kada je na kolniku poledica. Za vrijeme tih uvjeta zabranjuje se promet motornim vozilima koja nemaju propisanu zimsku opremu i teretnim automobilima s priključnim vozilima. Ako se u prometu zatekne vozač koji nema zimsku opremu ili upravlja takvim teretnim vozilom, on se isključuje iz prometa i novčana kazna je 700 kuna.

Zimska oprema za osobna vozila podrazumijeva zimske gume na sva četiri kotača ili ljetne gume s minimalnom dubinom profila od 4 milimetra te lancima na pogonskim kotačima. No, gume nisu jedino na što treba paziti, istaknuo je Jančijev:

– Isto tako je bitno napomenuti da su vozači motornih vozila dužni prije uključivanja u promet očistiti zaleđena vjetrobranska stakla i snijeg na vozilu, koji je obično na poklopcu motora ili na krovu pa onda pršti i pada na druga vozila. Za takav prekršaj također je propisana kazna od 700 kuna.

Dok još nisu nastupili zimski uvjeti provjerite i druge dijelove automobila, osobito one ranjive na hladnoću i led:

– Imati na brizi i provjeriti i akumulator, rashladnu tekućinu – zadovoljava li propisanu temperaturu – zatim brisače i sve ono što se koristi u zimi.

Na pojedinim autocestama i državnim cestama u Hrvatskoj propisano je obavezno korištenje zimske opreme u zimskoj sezoni. Takvih dionica nema u Koprivničko-križevačkoj županiji, ali imajte to na umu ako putujete.

Zimska sezona trajat će do 15. travnja. Detaljnije informacije o propisima za vrijeme zimskih uvjeta te savjete vozačima možete pronaći na internetskim stranicama Policijske uprave koprivničko-križevačke.

zatvori