Četvrtak, 23. svibnja 2024.
Home Featured Podvožnjak kod Podravke prijepore je izazivao još prije punih 80 godina

Podvožnjak kod Podravke prijepore je izazivao još prije punih 80 godina

0
Podvožnjak kod Podravke prijepore je izazivao još prije punih 80 godina
Ustupio Dražen Ernečić / Muzej grada Koprivnice.
U Muzej grada Koprivnice pristigla je zanimljiva i vrlo aktualna donacija, točnije povijesna fotografija koju je ustupio Hrvatski željeznički muzej iz Zagreba. Na njoj je koprivnički podvožnjak kod Podravke, izgrađen prije točno 80 godina.

Fotografija je crno-bijela, a snimio ju je 27. svibnja 1936. godine glavni nadzorni inženjer željezničke graditeljske uprave iz Zagreba prilikom obilaska gradnje koprivničkog podvožnjaka na važnom državnom željezničkom pravcu Zagreb – Koprivnica – Budimpešta.

Projektant koprivničkog podvožnjaka bio je glavni koprivnički gradski inženjer Milan Ravnikar. Gotovo svi radovi na gradnji podvožnjaka obavljani su ručnom radnom snagom od iskopa do betonske potpore, a trajali su četiri mjeseca. Projekt nije najbolje zaživio već je potaknuo brojne gradske nesuglasice i svađe jer je izlazna cesta iz podvožnjaka prema Varaždinu i Zagrebu bila pod suviše velikim kutom što je vidljivo i dan-danas u postojećem omanjem jarku tik uz željeznički nasip.

Fotografija je aktualna i danas jer se upravo privode kraju manji graditeljski zahvati na gradskoj prometnici ispod podvožnjaka koja i danas funkcionira u pravcu Varaždina i Zagreba, piše viši kustos Dražen Ernečić iz koprivničkog muzeja.

zatvori