Subota, 27. travnja 2024.

FOTO Disciplina, radni zadaci i vještine preživljavanja oduševili djecu u bregovskom kampu

Proteklog vikenda održan je kamp u Koprivničkim Bregima za djecu od petog do osmog razreda tamošnje osnovne škole.

Druženje u šatorima u parku ispred škole trajalo je tri dana, a 25 učenika uživalo je u mnoštvu sadržaja koje je za njih pripremio njihov učitelj tjelesne i zdravstvene kulture Vinko Peharda.

Sam Peharda rekao nam je svoje dojmove nakon kampa:

Samim kampom jako sam zadovoljan. Djeci je bilo super, a i meni s njima. Bili su jako poslušni i vrijedni. Još se zapravo nisu ni slegli svi dojmovi, ali kad vidim Facebook profile učenika koji su sudjelovali i kako na njima pozivaju svoje prijatelje da obavezno dođu iduće godine, ja sam sretan jer znam da su uživali. Iako je veći broj djece ove godine možda i malo otežao stvar u organizacijskom smislu, mogu potvrditi da je sve prošlo u najboljem mogućem redu.

Mladi osnovnoškolci svoj vikend u kampu započeli su u petak kada su se okupili i postavili svoje šatore. Upoznali su se s “vojnim” poligonom koji je bio postavljen pokraj parka te su pospremili drva za zimu obitelji Pravica. Na kraju dana, predsjednik Airsoft udruge Podravina Marijan Kereša, inženjer sigurnosti i bivši profesionalni vojnik, učenicima je održao zanimljivo predavanje iz preživljavanja u prirodi, orijentacije i prve pomoći. Najzanimljiviji dio predavanja učenicima je bilo gađanje mete iz replika oružja.

Drugog dana, kamp su obilježile sportske aktivnosti na “vojnom” poligonu te predavanje o Domovinskom ratu koje je vodio brigadir u mirovini Darko Kereša.

Kod izvođenja različitih zadataka djeca su bila podijeljena u jedinice te su imali zapovjedne lance po uzoru na rimsku vojsku. Svaka jedinica imala je svoje zadatke u kojima su se izmjenjivali, a čišćenje parka, svlačionica i školske dvorane samo su neki od njh.

Iako je u subotu navečer pala velika kiša, aktivnosti u kampu nisu se promijenile. Ipak, radi sigurnosti djece, učitelj Peharda kamp je premjestio u dvoranu.

Posljednjeg dana, u nedjelju, nakon jutarnje mise u crkvi sv. Roka i pospremanja kampa djeca i učitelj su se uputili prema Glogovcu gdje su im roditelji pripremili roštilj nakon kojeg je ovogodišnji kamp završio.

Osmjesi na licima osnovnoškolaca tokom sva tri dana kampa dovoljan su pokazatelj koliko im je bilo dobro. Ovakve inicijative su hvalevrijedne pogotovo kada znamo da služe poticanju socijalizacije djece, ali i učenju novih vještina koje će im biti potrebne tokom života.

Na kraju cijele priče učitelj Peharda zahvalio je Općini Koprivnički Bregi, načelniku Mariju Hudiću, Mariji Zbodulji, obiteljima Mihalić, Tomiek, Kruni Hudić, Marijanu Kereši, Marku Pezelju i KTB Samurai bez čije pomoći ovaj kamp ne bi bilo toliko dobar i uspješan.

zatvori