Nedjelja, 5. svibnja 2024.
Home aem EKSKLUZIVNO Tour of Croatia ove godine prolazi kroz Koprivnicu!

EKSKLUZIVNO Tour of Croatia ove godine prolazi kroz Koprivnicu!

0
EKSKLUZIVNO Tour of Croatia ove godine prolazi kroz Koprivnicu!
Izvor: Tour of Croatia
Biciklistička utrka Tour of Croatia, uvjerljivo najveći biciklistički događaj ove godine u Hrvatskoj, u svoje je etape uvrstila i Koprivnicu. Našim će gradom tako za manje od mjesec dana proći 160 najboljih hrvatskih i svjetskih biciklista, a scene utrke praćene iz zraka bit će prikazivane uživo na šest kontinenata.

Ovu veliku vijest potvrdio nam je Branislav Buhić, dopredsjednik koprivničkog Biciklističkog kluba Rotor i član koordinacije ovogodišnjeg Tour of Croatia. – Tour of Croatia dolazi nam ove godine prvi puta u Koprivnicu i to u sklopu prve etape koja kreće iz Osijeka. U Koprivnici će biti samo prolazni cilj, što znači da se ovdje neće zadržavati, samo će proći kroz naš grad prema cilju etape u Varaždinu.

Tour of Croatia ove će se godine voziti od 19. do 24. travnja, a kroz Koprivnicu prolazi prvog dana, 19. travnja, u sklopu prve etape Osijek – Varaždin. – Očekujemo ih tog utorka 19. travnja negdje između 14 i 15 sati; u 10 kreću iz Osijeka i treba im oko četiri sata dovde – objašnjava Buhić.

Izvor: Tour of Croatia
Izvor: Tour of Croatia

Nastupit će 160 vrhunskih biciklista, a po prvi puta dolaze nam najveće svjetske momčadi. – To su, možemo reći, „Barcelona“ i „Real Madrid“ u biciklističkom svijetu – slikovito opisuje Buhić te nabraja: – To su ruski Tinkoff-Saxo, Trek Segafredo, švicarski IAM Cycling i ekipa Dimension Data za koju će nastupiti jedan od najboljih biciklista današnjice i najbolji sprinter na svijetu, Englez Mark Cavendish.

Od hrvatskih predstavnika nastupit će naš najbolji biciklist, Varaždinac Radoslav Rogina, inače kapetan slovenske ekipe Adria Mobil. Uz njega, vozit će i Matija KvasinaJosip Rumac.

Koprivničanaca neće biti među natjecateljima, ali članovi naših klubova Rotor i Koprivnica preuzet će ulogu redara na prolaznom cilju i na raskrižjima. – Biciklisti će u Koprivnicu stići Podravskom magistralom iz smjera Osijeka – opisuje Buhić. – U grad će ući preko nadvožnjaka pa Bjelovarskom, zatim će skrenuti lijevo prema HAK-u, proći kroz centar i nastaviti Starčevićevom ulicom. Budući da će od 1. travnja krenuti radovi na rekonstrukciji Kolodvorske ulice, iz Starčevićeve će skrenuti desno u Ivanjsku, tamo prijeći prugu i nastaviti dalje prema Varaždinu.

Izvor: Tour of Croatia
Izvor: Tour of Croatia

Osim natjecateljske komponente, Tour of Croatia je i jedinstveni turistički proizvod u Hrvatskoj jer donosi brojne koristi za promociju gradova, nacionalnih parkova i svih regija kroz koje prolazi, pa tako i Koprivnice i Podravine. – To je zapravo najveća turistička prezentacija Hrvatske na dva kotača jer će ljudi diljem svijeta vidjeti kakvu prelijepu zemlju imamo – nastavlja Buhić. – Osim toga, nastojimo i što više promovirati ovaj sport u samoj Hrvatskoj. Očekujemo gledanost od oko 200 milijuna ljudi, što je ogromna stvar. Eto, Koprivnica je ove godine dobila tu čast da bude prolazni cilj i da se nađe na prvoj etapi.

Buhić podsjeća da će cijela utrka biti praćena iz zraka, prenošena na Eurosportu i na svim kontinentima osim Antarktike i to 4G kamerama, prvi puta u Hrvatskoj. – Imat ćemo priliku da cijeli svijet na tih nekoliko minuta vidi Koprivnicu iz zraka, stoga ćemo u dogovoru sa školama pokušati pritom poslati nekakvu poruku, da pokažemo cijelome svijetu kako je Koprivnica grad bicikala. Pozivamo sve stanovnike Koprivnice da izađu na ulice sa hrvatskim zastavama i podrže naše hrvatske bicikliste.

– Možemo zahvaliti našoj Gradskoj upravi, dogradonačelniku Mišelu Jakšiću i gradonačelnici Vesni Želježnjak koji su ovo prepoznali kao jako ozbiljan projekt s velikim turističkim potencijalom – zaključuje Buhić.

Članak je objavljen u sklopu projekta “Koprivnica jučer, danas, sutra” koji sufinancira Agencija za elektroničke medije (Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija).

zatvori