Subota, 18. svibnja 2024.

‘Roditelji su frapirani otvaranjem automat kluba samo nekoliko koraka od osnovne škole’

Automat klub koji je otvoren u neposrednoj blizini koprivničke Osnovne škole Antun Nemčić Gostovinski bio je povod za raspravu na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća.

HDZ-ova Emina Kovačević prenijela je, kako kaže, frapiranost pojedinih roditelja jer su im djeca izvrgnuta kockarskoj napasti: – Roditelji smatraju da je van svake pameti ovakvom objektu dozvoliti rad na samo nekoliko koraka od autobusne stanice na kojoj ta djeca čekaju školski autobus. S obzirom da je ovisnost o igrama na sreću rastuća opasnost našeg društva, vjerujem da bismo se i mi trebali time pozabaviti. Pravilnikom je jasno propisana udaljenost takvih objekata od najbliže točke zgrade osnovne škole pa me zanima jesu li prilikom izdavanja dozvole u tom slučaju poštivane sve točke iz Pravilnika – kazala je vijećnica Kovačević.

Zrinski trg nije imao mogućnosti utjecaja na otvaranje automat kluba, pojasnila je gradonačelnica Vesna Želježnjak: – Automat klubovi koji se otvaraju nisu u nadležnosti Grada. Mene žalosti jer zakon očito nije jasan; od kuda do kuda mora biti udaljenost 500 metara od škole. Pitanje je dobro, ali je upućeno na krivu adresu. Mora se pitati u resornom ministarstvu jer mi kao gradska uprava ne dajemo dozvole za rad automat klubova, a žalosno je da se otvaraju u blizini škola i sličnih ustanova. Naravno da nas ta činjenica žalosti, ali kao Grad nismo nadležni, ne izdajemo dozvole za automat klubove.

Vijećnica Kovačević spada u skupinu građana koju ljuti činjenica što Gradska uprava nije ni pokušala spriječiti ovakve situacije, a to je, kaže, mogla propsivanjem posebnih uvjeta koji bi važili na području grada. – Postoji mogućnost da se na neki način odlukom Gradskog vijeća urede djelatnosti koje se mogu obavljati – istaknula je. – Tada se primjedbe mogu uputiti nadležnim ministarstvima. Neki gradovi u Hrvatskoj su to probali, a mi smo to dozvolili bez da smo išta rekli.

Gradonačelnica je odgovorila da će svakako probati riješiti taj problem, no i da se boji da će taj pokušaj proći kao i državni proračun u kojemu nema Koprivnice. Osim toga, postoji i mogućnost da se takav potez pojasni kao zabrana obavljanja pojedine djelatnosti, što obično pada na Ustavnom sudu.

Članak je objavljen u sklopu projekta “Koprivnica jučer, danas, sutra” koji sufinancira Agencija za elektroničke medije (Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija).

zatvori