Nedjelja, 19. svibnja 2024.

NOVA LOKACIJA Jedinstveni koprivnički hostel neće biti u željezničkom konačištu

Hostel u Koprivnici, prilagođen osobama s invaliditetom u kojem će raditi teško zapošljive osobe –osobe s invaliditetom, pripadnici nacionalnih manjina ili nezaposleni stariji od pedeset godina.

Ideja je to predsjednice Udruge osoba s invaliditetom “Bolje sutra” grada Koprivnice Marije Mraz koju je početkom tjedna predstavila Gradskoj upravi. Problem nepostojanja ovakvog vrsta smještaja širi je od našeg grada pa i države jer su nepristupačni smještajni kapaciteti, neprilagođeni osobama s invaliditetom, pravilo i u razvijenim zemljama.

– Već kad sam se jako razljutila rekla sam ‘e onda će biti hostel u Koprivnici i onda će svi dolaziti k nama gdje će sve biti prilagođeno za osobe s invaliditetom i za osobe bez invaliditeta’ – rekla nam je Marija Mraz.

Iako je Udruga kao lokaciju hostela željela napušteno željezničko konačiste u Kolodvorskoj, na sastanku sa zamjenikom koprivničke gradonačelnice Mišelom Jakšićem i pročelnikom Upravnog odjela za društvene djelatnosti i europske poslove Darkom Ledinskim zaključeno je da je tu lokaciju nemoguće iskoristiti za tu namjenu.

– Zamjenik gradonačelnice je istaknuo da postoji jedno gradsko zemljište na Lenišću gdje bismo mogli spojiti nekoliko godina star projekt geronto-sela i tog hostela. Bila bi to integracija, a ne getoizacija kako kažemo za jednu skupinu.

U nadi da će se u financiranje ovog jedinstvenog projekta uključiti lokalna zajednica, Županija, ali i da će se prikupiti i sredstva iz državnog proračuna i EU fondova, Marija Mraz smatra da do otvaranja vrata hostela ne bi trebalo proći više od pet godina.

zatvori