Utorak, 8. listopada 2024.

Preseljenje Sveučilišta Sjever u Varaždin ponovno tema u Saboru, Petrić poziva na budnost

Poziv na budnost uputio je HSS-ov vijećnik, povjesničar Hrvoje Petrić na posljednjoj sjednici koprivničkog Gradskog vijeća. Ostale vijećnike upozorio je na ponovna lobiranja nekolicine pojedinaca iz Varaždina da sjedište Sveučilišta Sjever bude premješteno u barokni grad i preimenovano u Sveučilište u Varaždinu.

Podjetimo, krajem prošle godine saborski zastupnik Mosta nezavisnih lista Robert Podolnjak podnio je predsjedniku Sabora Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o prijenosu osnivačkih prava nad Sveučilištem Sjever na Republiku Hrvatsku prema kojemu bi osim promjene imena, Sveučilište promijenilo i matični grad – umjesto Koprivnice, sjedište bi mu bilo u Varaždinu.

Inicijativu su tada HDZ-ov saborski zastupnik iz Koprivnice Damir Felak i koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić ocijenili nerealnom, nazivajući to potezom za potrebe dnevno-političkih svrha lokalnog karaktera, odnosno političkim pokušajem izazivanja svađe između Varaždina i Koprivnice.

Ta se tema našla na dnevnom redu prošlotjedne sjednice Hrvatskog sabora na kojoj je Robert Podolnjak obrazložio svoj prijedlog. Vlada je predložila Hrvatskom saboru da ne prihvati Prijedlog zakona, a istog su mišljenja i Odbor za obrazovanje, znanost i kulturu i Odbor za zakonodavstvo.

U raspravu se, između ostalih, uključio SDP-ov Željko Jovanović koji je njegov prijedlog ocijenio nebitnim. Podolnjak mu je odgovorio da je inicijativa važna Varaždincima i da ima potporu varaždinskog gradonačelnika, predsjednika Gradskog vijeća i svih političkih stranaka, osim HNS-a.

Saborski zastupnici HDZ-a iz Varaždinske županije, Anđelko Stričak i Josip Križanić slažu se s tim da bi sjedište Sveučilišta trebalo biti u Varaždinu, pišu Varaždinske vijesti. Predsjednik SDP-a Varaždinske županije i također saborski zastupnik Mario Habek ustvrdio je kako se tako ustrojeno sveučilište ne može vezati uz jedan grad, a za riječ se javio i Damir Felak koji je Podolnjaka prozvao za sitno politikanstvo.

Hrvoje Petrić. Snimio Marko Posavec.

No, profesor Petrić smatra da i dalje treba biti na oprezu: – Ne bih volio da nas jednog dana netko obavijesti da Sveučilište Sjever mijenja naziv u Sveučilište u Varaždinu i da seli sjedište tamo. Sve je moguće. Time bi se kršila autonomija Sveučilišta, ali sve je moguće.

Umirujuće riječi poslao je s govornice Gradskog vijeća gradonačelnik Mišel Jakšić: – Trebalo bi još puno Drave proteći da taj proces nekim normalnim putem mogu samo tako provesti. Po današnjem zakonu je to nešto što bi se trebalo provlačiti kroz nekoliko mandata Vlade. Vjerujem da imamo još uvijek dovoljno alata da, ako nešto krene krivo, stignemo reagirati i to spriječiti.

Kako nam je potvrdio saborski zastupnik Damir Felak, o Podolnjakovom prijedlogu saborski zastupnici glasat će sutra (u petak).

Slušaj uživo
zatvori