Četvrtak, 25. travnja 2024.

PRIJEDLOG SABORU Sveučilište Sjever postaje Sveučilište u Varaždinu?! Tomiša: Protiv smo te ideje, ne trebaju nam podjele

Hoće li Sveučilište Sjever postati Sveučilište u Varaždinu? Tako, naime, stoji u Prijedlogu zakona o izmjenama i dopuni Zakona o prijenosu osnivačkih prava nad Sveučilištem Sjever na Republiku Hrvatsku koji je saborski zastupnik Mosta nezavisnih lista Robert Podolnjak podnio predsjedniku Sabora.

Osim promjene imena, Sveučilište bi promijenilo i matični grad – umjesto Koprivnice, sjedište bi mu bilo u Varaždinu. Varaždinski.hr piše kako je prijedlog već upućen u saborsku proceduru te da će Podolnjak u četvrtak o toj temi održati konferenciju za medije u Varaždinu.

Sveučilište Sjever, i ja osobno kao prorektor Sveučilišnog centra u Koprivnici, protiv smo bilo kakvih podjela — rekao nam je prorektor Mario Tomiša kada smo ga upitali što se događa. — Mislimo da ta inicijativa nije dobra i da ide prema podjelama koje nam ne trebaju.

Mario Tomiša. Snimio Marko Posavec.

Tomiša kaže da je inicijativa zanimljiva jer se čini da je predlagač promašio proceduru. Naime, prema Članku 4. Statuta Sveučilišta Sjever, odluku o promjeni naziva i sjedišta donosi Senat dvotrećinskom većinom glasova, uz prethodnu suglasnost osnivača – Republike Hrvatske preko Ministarstva znanosti i obrazovanja. Tomiša, nadalje, kaže da ne zna kome bi takva promjena išta dobroga donijela i da ne želi ulaziti u pozadinu ove političke inicijative niti suditi o motivima njenog pokretača. — Ako nam saborski zastupnici žele pomoći, mogu to učiniti tako da nam pomognu razvijati kapacitete i studijske programe — dodaje.

Sveučilište Sjever ima dva sveučilišna centra koji se lijepo razvijaju, kazao nam je Tomiša i napomenuo da je neprestano u tijeku razmjena profesora i studenata na relaciji Koprivnica – Varaždin te da se osobita pozornost pridaje ravnomjernom razvoju obaju centara.

 

zatvori