Srijeda, 24. travnja 2024.

Zastupnik Felak i gradonačelnik Jakšić inicijativu Roberta Podolnjaka za promjenom imena i sjedišta Sveučilišta Sjever ocijenili su nerealnom

Inicijativa kolege Roberta Podolnjaka iz MOSTA potez je za potrebe dnevno političkih svrha lokalnog karaktera.

Ocijenio je to HDZ-ov saborski zastupnik iz Koprivnice Damir Felak te istakao da se u potpunosti slaže s izjavom prorektora Maria Tomiše:

– Mislim da Sveučilište Sjever dobro radi, da odrađuje ono zbog čega je osnovano i nema nikakvih razloga da se nešto mijenja. Dapače, svi zajedno, i Koprivnica i Varaždin, moramo učiniti još više da se ono što bolje razvija, da otvara nove programe. Rasprave o tome hoće li sjedište biti u Varaždinu ili Koprivnici treba ostaviti za neka druga vremena. Mislim da sve treba ostati kako je sada jer to dobro funkcionira. Mjesto sjedišta nije ograničavajući faktor, i Varaždin i Koprivnica se u svom dijelu mogu dobro razvijati. Tako treba i ostati. Uvjeren sam da inicijativa kolege Podolnjaka u saboru neće dobiti potporu.

Gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić Podolnjakovu inicijativu doživljava tek političkim pokušajem izazivanja svađe između Varaždina i Koprivnice, njihovih gradonačelnika ili profesora na Sveučilištu Sjever.

– Mi smo jučer imali Sveučilišni savjet, a zasjedao je i Sveučilišni senat. Na žalost kolege Podlolnjaka i njegovih savjetnika, nema nikakve svađe. Zakoni ove zemlje su više nego jasni. Vjerujem da ni HDZ, niti bilo koja stranka u ovoj zemlji ne bi imala hrabrosti baš napraviti takav udar na sveučilišni sustav u ovoj zemlji. Apsolutno ne očekujem ni promjene ni probleme. Suradnja je korektna, Zakon o Sveučilištu Sjever je više nego jasan. U konačnici, Robert Podolnjak kao potencijalni kandidat svojedobno za ustavnog suca trebao bi znati da se nešto što je već osnovano, ne može opet osnivati. No znate da je u politici nekima nekad sve dozvoljeno pa tako očito i onima koji prodaju takvu demagogiju – kaže Jakšić.

Jakšić je rekao i da se zalaže za policentričan razvoj, te da bi obrazovanje u Hrvatskoj trebalo i dalje biti nezavisno, dok zastupnik Felak dodaje da je poznato kako u pravilu prolaze oporbeni prijedlozi, što mu govori da Podolnjakova inicijativa neće proći.

zatvori