Četvrtak, 25. srpnja 2024.

FOTO Odzvonilo ruglu nekadašnjeg željezničkog konačišta, doznajemo kad počinje izgradnja učeničkog doma

U tijeku je prethodno savjetovanje za nabavu radova rekonstrukcije zgrade za Učenički dom u Koprivnici s izradom projektne dokumentacije.

Rekli su nam tako u Upravnom odjelu za obrazovanje, kulturu, znanost, sport i nacionalne manjine Koprivničko-križevačke županije i dodali da ono završava u ponedjeljak i nakon toga slijedi objava postupka javne nabave.

>> FOTO Koprivnica će za dvije godine dobiti učenički dom, smjestit će 80 srednjoškolaca

Podsjetimo, izgradnja učeničkog doma najavljena je još 2021. godine kada je predstavljen cijeli projekt, no, godinu dana kasnije elaboratom koji je naručila Koprivničko-križevačka županija ustanovljeno je da “postojeća konstrukcija ne može zadovoljiti važeće zahtjeve koje se odnose na mehaničku otpornosti i stabilnost nosive konstrukcije i temeljnog tla te se kao takva ne smatra prikladnom za planiranu nadogradnju dva kata”. Dakle, s obzirom na starost zgrade, rečeno je da neće biti moguća prenamjena prostora te je jedino prihvatljivo rješenje za budući učenički dom izgradnja nove zgrade.

>> UČENIČKI DOM Ništa od rekonstrukcije, zgrada u Kolodvorskoj mora se do temelja srušiti

– Revizijom prvotne statičke procjene objekta utvrđeno da je postojeći objekt u adekvatnom stanju za radove, dakle nije potrebno rušenje, odnosno za kompletnu funkciju potrebno je izvršiti konstrukcijsku i cjelovitu obnovu objekta koja će se odvijati u dvije faze. Radovi će tako obuhvaćati konstrukcijsku obnovu postojeće zgrade te projektiranje, dogradnju i nabavu opreme – objašnjavaju u upravnom odjelu.

Napominju da je minimalni kapacitet doma 80 kreveta, a ostali sadržaji učeničkog doma se projektiraju i prilagođavaju prema današnjim zahtjevima učeničkih domova, pri tome poštujući odredbe Pravilnika o normativima prostora i opreme učeničkih domova i DPS srednjoškolskog sustava odgoja i obrazovanja.

– Učenički dom će imati sve što moderan objekt za smještaj učenika mora sadržavati – blagovaonicu, sanitarne čvorove, informatičku učionicu, vježbaonicu, knjižnicu, praonicu rublja, sobu za društvene aktivnosti i odmor, sobe za smještaj osoba s invaliditetom te prostor za aktivnosti na otvorenom – ističu.

Dodaju kako su za realizaciju ovog projekta sredstva osigurana u državnom proračunu.

– Sukladno projekcijama, početak radova se očekuje u rujnu ove godine, a projekt bi trebao biti završen do kraja 2025. godine. Vlada je u ovoj godini za projekt osigurala milijun eura, a za sljedeću godinu dodatnih tri milijuna eura. Ukupna vrijednost projekta procjenjuje se na oko četiri do pet milijuna eura, pri čemu će razlika sredstava biti osigurana u županijskom proračunu, a konačna vrijednost investicije će ovisiti o iznosima javne nabave – zaključuju i podsjećaju kako je nositelj investicije Koprivničko-križevačka županija, a za objekt nekadašnjeg željezničkog konačišta pravo građenja ustupio je Grad Koprivnica.

zatvori