Nedjelja, 5. svibnja 2024.

U našoj županiji zabilježena 24 slučaja hripavca, dr. Radiček: Klinička slika je najteža kod jednogodišnjaka

Hripavac nije zaobišao ni koprivničko-križevačko područje, a kako nam je rekao epidemiolog Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije dr. Darko Radiček, riječ je o bolesti koja najviše pogađa djecu.

Dodao je kako su dosad registrirane 24 oboljele osobe, a riječ je o djeci školske dobi.

– Kod te bolesti u prvih tjedan ili dva može se pojaviti lagani kašalj, a nakon toga dolazi do onog tipičnog žestokog kašlja koji ide u napadima. Ta faza s napadima kašlja može trajati relativno dugo, odnosno do mjesec dana. Nakon toga se stanje počinje poboljšavati. Napadaji kašlja mogu biti vrlo nezgodni te trajati duže od minute. Ljudi mogu ostati i bez zraka pa nam se upravo u tom periodu najviše javljaju na testiranje – objasnio je dr. Radiček.

Kazao je kako se testiranje obavlja u laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uz uputnicu te napomenuo kako hripavac ima najtežu kliničku sliku u prvoj godini života.

– Ta populacija je najugroženija, a ako su oni kontakt bolesnika trebaju dobiti kemoprofilaksu antibiotikom kroz pet dana – istaknuo je epidemiolog.

>> Dr. Radiček: Koronavirus je trenutno puno češći nego gripa, neki su pacijenti u bolnici na respiratoru

S obzirom na hripavac, gripu i koronavirus koji trenutno haraju, epidemiolog Radiček je dao i nekoliko savjeta i preporuka kako se ponašati i što poduzeti.

>> Do sada prijavljeno 15 slučajeva gripe, dr. Radiček: Sezona tek počinje

– Prolaze nam ovi blagdani, djeca će se početi vraćati u školu, a djeca na posao stoga bi moja preporuka bila da ako je netko febrilan i ako kašlje, u svakom slučaju treba biti oprezan i ne bih preporučio takvim osobama da se vraćaju niti na posao ni u školu ili vrtić. Radije neka se kod kuće do kraja izliječe, neka se jave svom obiteljskom liječniku i u konzultaciji s njime neka se dogovore što dalje – zaključio je dr. Radiček.

zatvori