Subota, 4. svibnja 2024.

Dr. Radiček: Koronavirus je trenutno puno češći nego gripa, neki su pacijenti u bolnici na respiratoru

U ovom trenutku koronavirus je puno češći u odnosu na gripu, tijekom prosinca zabilježeno je 226 zaraženih.

Kazao je tako Dravi.info epidemiolog Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije dr. Darko Radiček.

– Primamo isto tako izvješća iz Opće bolnice Dr. Tomislav Bardek o pacijentima koji su tamo na liječenju pa se i kod njih otkrije koronavirus. Takvih je na dnevnoj bazi od 10 do 20 s tim da su neki čak i na respiratoru – istaknuo je.

Kako su simptomi vrlo slični kao kod gripe ponekad je teško razlikovati o čemu je točno riječ, a tu pomaže testiranje, dodao je.

– Ako nakon testiranja isključimo koronavirus, a i dalje su prisutni neki opći simptomi onda se vjerojatno radi o gripi – rekao je Radiček.

>> U koprivničkoj bolnici od danas obavezne maske, svi sa simptomima bolesti COVID-19 bit će testirani

S obzirom na to da je Opća bolnica Dr. Tomislav Bardek izdala nove preporuke za postupanje u bolničkim prostorima, dr. Radiček je poručio da maske pomažu kod svih respiratornih infekcija.

– Kad se osoba nađe na nekom mjestu gdje je mnoštvo ljudi i ako se hoće zaštititi dobro je staviti masku. Preporuke za koronavirus se nisu puno mijenjale od završetka pandemije. Naime, ako netko oboli očekuje se pet dana izolacije i mirovanja, a naravno ako se osoba u tih pet dana ne izliječi onda se sve produžuje – zaključio je.

Dodajmo kako bliski kontakti zaraženih, što su najčešće ukućani, trebaju biti uvijek na oprezu pa im se preporuča povremeno testiranje.

zatvori