Ponedjeljak, 6. svibnja 2024.

Do sada prijavljeno 15 slučajeva gripe, dr. Radiček: Sezona tek počinje

Zaključno s 31. prosinca prošle godine u Koprivničko-križevačkoj županiji bilo je svega 15 prijavljenih slučajeva gripe.

Kazao je tako epidemiolog Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije dr. Darko Radiček i dodao kako su to očekivane brojke za ovo doba godine.

– Od prijavljenih slučajeva 10 nam je prijavila primarna zdravstvena zaštita, odnosno liječnici obiteljske medicine i pedijatri, a pet prijava smo dobili iz Opće bolnice Dr. Tomislav Bardek i to baš onih pacijenata koji su bili na bolničkom liječenju. Očekivane su to brojke za ovo doba godine jer sezona gripe sada tek počinje. Naime, gripa se javlja od siječnja do travnja. Tako da zadnjih par dana ipak stiže povećan boj prijava oboljelih – istaknuo je.

Za ovu sezonu naručeno je 11.200 doza cjepiva koje se distribuiraju liječnicima obiteljske medicine i pedijatrima, dok se u Zavodu za javno zdravstvo mogu cijepiti oni koji nemaju vlastitog liječnika ili su im liječnici na odmoru.

– Nemamo trenutno povratnu informaciju koliko je cjepiva potrošeno, ali iskustvo nam govori da cjepiva još uvijek ima jer je tako bilo i svih prijašnjih sezona. Po meni još uvijek nije kasno za cijepljenje, a ljudi se mogu javiti svojim liječnicima kako bi se procijepili – navodi.

Dr. Radiček zaključno je kazao da se cijepljenje preporučuje svim osobama koje su starije od 65 godina, kroničnim bolesnicima svih dobi, zdravstvenim djelatnicima i trudnicama.

zatvori