Nedjelja, 5. svibnja 2024.

Načelnik Brljek: Proveli smo projekte uz financiranje fondova i izdvajali za društveni život, a planiramo revitalizaciju središta Novigrada Podravskog

Općina Novigrad Podravski u godini koja se bliži kraju provela je niz projekata, a u planu su i novi, veći zahvati koji će uvelike utjecati na život žitelja ove općine, ali i na vizuru Novigrada Podravskog.

Općinski načelnik Zdravko Brljek rekao nam je tako da su ove godine uspjeli rekonstruirati Dječji vrtić Fijolicu u smislu dobivanja dodatnih kvadrata i osnivanja još jedne predškolske grupe.

– To je bio i najskuplji projekt financiran u cijelosti od europskih fondova i uspješno smo ga završili te u jesen dobili uporabnu dozvolu. Nova grupa djece je formirana i koristi taj prostor. Sve smo to najprije sami morali financirati, a uz svu potrebnu dokumentaciju smo opravdali izdatak i povratno primili puni iznos od oko 2,4 milijuna kuna – naveo je načelnik.

>> U Novigradu Podravskom rekonstruiran Dječji vrtić Fijolica, načelnik Brljek: Moramo razmišljati i o daljnjoj dogradnji jer ima neupisane djece

Uz to, asfaltirana je i cesta na Triokraljskom brijegu koja je sada spojena s već asfaltiranom cestom na Miholjanskom brijegu. Riječ je zapravo o frekventnom vinogradarskom području gdje je prije bio makadam što je stvaralo probleme, nastavio je Brljek.

– Gorički putevi se većinom nalaze na nizbrdicama pa jača kiša “dere” te puteve i stalno ih treba obnavljati. I to smo realizirali i sufinancirano nam je iz nacionalnog fonda, a uspjeli smo realizirati i projekt asfaltiranja, odnosno popravka asfalta i modernizacije makadamskog puta na četiri dionice – dvije u Borovljanima i dvije u Novigradu Podravskom. To nam je također bilo sufinancirano iz nacionalnog fonda – poručio je.

Bogat društveni život

Provedeno je i još podosta manjih projekata, istaknuo je, a dosta se ove godine izdvajalo i za društveni život.

– Odradili smo Novigradsko ljeto, Novigradska jesen sada traje i to opet uz popriličnu potporu Turističke zajednice područja Središnja Podravina koja je naše manifestacije stavila na turističku i kulturnu kartu Koprivničko-križevačke županije. Raritetni smo po tom pitanju jer se putem tih sredstava financiraju i jesenski orguljaški koncerti, zatim manifestacija Martinje za Martina Sagnera, Matkanje u Delovima i Novigradski Advent koji je u tijeku – otkrio je.

>> Počeo ‘Novigradski Advent 2023.’, očekuju nas božićne priredbe i druženja, humanitarna izložba slika, dječji doček Nove godine…

Kad je pak riječ o blagdanskom programu, on će se održavati tijekom čitavog prosinca i potpuni program dostupan je klikom ovdje, a svake se nedjelje održava ceremonija paljenja svijeće na adventskom vijencu smještenom na podiju ispred crkve u središtu Novigrada Podravskog. Prisutni se pritom mogu počastiti kuhanim ili pečenim kobasicama, kuhanim vinom, čajem…

– Tako će biti svih ostalih nedjelja do kraja adventa, a naši OPG-ovi pritom prodaju svoje proizvode. Dosta je ljudima to ugodno i dobro se osjećaju, dobar je odaziv. Bit će još dosta događanja i nastupa KUD-ova i komičara te literarnih nastupa. Sve završava 31. prosinca točno u podne kad ćemo s najmlađima dočekati Novu godinu. Bit će veselo i živo, također uz besplatne hot dogove, čajeve, dječji šampanjac i konfete kojima se naši klinci najviše raduju i šarenim konfetima uvijek zatrpaju čitavu dvoranu ZKF – rekao je Brljek.

Važni projekti za razvoj općine, ali i vizuru Novigrada Podravskog

Spomenimo i da se u ovoj općini naveliko pripremaju i projekti koji će promijeniti život žitelja, ali i vizuru općine. Ovih je dana tako održana tematska sjednica Općinskog vijeća Općine Novigrad Podravski na kojoj je prezentiran projekt izgradnje zgrade Centra za poboljšanje zdravstvenih i socijalnih usluga koji se projektira u središtu Novigrada Podravskog, odnosno srušit će se jedna postojeća zgrada.

– To je jedan od prvih koraka u smislu konzultacije sa stručnom i širom javnosti. Na tematsku sjednicu bili su pozvani i svi relevantni sudionici od ravnateljice Doma zdravlja Koprivničko-Križevačke županije pa do predsjednika udruga i predstavnika PORA-e Regionalne razvojne agencije Koprivničko-križevačke županije. Bit će omogućen i dvosmjerni kontakt kroz obrazac na općinskoj internetskoj stranici na kojem će građani moći davati prijedloge ili konstruktivne kritike. U svim bismo segmentima željeli da se ljudi što više uključe u taj dio rada i poslovanja Općine. Ako govorimo u kunama, to je projekt od više od 16 milijuna kuna i to ne možemo realizirati bez pomoći – kazao je načelnik.

>> Novigraci planiraju revitalizaciju središta mjesta, načelnik Brljek: Gradit ćemo Centar za socijalno ugrožene mještane, Kulturni centar, Eko-etno muzej, tržnicu…

Uskoro će se održati i još jedna tematska sjednica o eko-etno muzeju s interpretacijskim centrom čija predviđena vrijednost iznosi oko 20 milijuna kuna.

– Pri završetku smo projektiranja, no još se uvijek određene korekcije mogu dogoditi prema mišljenju šire javnosti. Imamo i Centar za kulturu koji bi bio u vrijednosti od 25 do 30 milijuna kuna. Struka u svemu tome igra dominantnu ulogu kao kod, na primjer, zdravstvenog dijela i tu nema “igre”, no postoji prostor za prijedloge građana na drugoj strani, posebice na projektu kao što je Centar za kulturu. Tim projektom bismo zapravo počeli s formiranjem novog novigradskog trga kod sadašnje kino-sale koja zbog statike nije u funkciji – naglasio je načelnik.

Uz sve navedeno, počelo se i s projektiranjem tržnice s multifunkcionalnim sadržajem.

– To bi bila tržnica na malom u kojoj nam je bitno da potrošač i proizvođač budu što direktnije povezani. U Koprivnici će se graditi tržnica putem ITU mehanizma, a i mi smo dio tog urbanog područja pa to želimo iskoristiti. Koprivnica će tako biti primarni potrošač, odnosno napravit ćemo sponu između te dvije tržnice. U drugom dijelu rada tržnice, takozvanom buvljaku bi bila obrnuta komunikacija – od Koprivnice prema ovdje. Formirali bismo pritom naše plohe i površinu tržnice na taj način da, dok se uklone štandovi i prenosive naprave, ostanu plohe na kojima se onda može postavljati koncertni šator ili vrtuljak za djecu, odbojkaško igralište… Iskoristili bismo prostor i za kancelarije i skladištenje, garažni prostor za komunalne strojeve… – otkrio je.

Svi ti projekti pritom i vizualno moraju biti atraktivni i dobro osmišljeni, odnosno primjereni središtu sela, nastavio je Brljek, jer će činiti novu ukupnu centralnu vizuru Novigrada Podravskog. Kao jedan od dokaza toga Općina Novigrad Podravski uključena je u projekt zelene tranzicije.

– U zelenoj tranziciji koja je sada “in” prošao nam je projekt vezan uz hortikulturalno uređenje – sadnju, podsadnju i formiranje zelenih površina u čitavoj općini. Dobili smo sredstva od više od 25.000 eura. Osim bilja postavit ćemo i česme za vodu, čak je jedna i za osobe s invaliditetom. S tim planiramo početi praktički odmah, već smo proveli i javnu nabavu. Ugovaramo projekt i počinjemo, takva vrsta zahvata je primjerena ovakvom vremenu ili prije početka proljeća – zaključio je načelnik Brljek.

zatvori