Ponedjeljak, 6. svibnja 2024.

Novigraci planiraju revitalizaciju središta mjesta, načelnik Brljek: Gradit ćemo Centar za socijalno ugrožene mještane, Kulturni centar, Eko-etno muzej, tržnicu…

U Novigradu Podravskom naveliko se planira revitalizacija središta mjesta.

Naime, projektiraju se ili planiraju brojni infrastrukturni zahvati i projekti kojima bi Novigraci dobili potpuno novi prostor za boravak i druženje, ali i nove prostore za zdravstveno i socijalno zbrinjavanje te poboljšanje svakodnevnog te kulturnog života sela.

Centar za poboljšanje zdravstvenih i socijalnih usluga

U planu je tako izgradnja Centra za poboljšanje zdravstvenih i socijalnih usluga, a kako nam je to rekao načelnik Općine Novigrad Podravski Zdravko Brljek, završava se izrada projektne dokumentacije za navedeni projekt. Centar bi pritom bio smješten u samom središtu mjesta paralelno s crkvom Rastanak svetih apostola, odnosno uz Podravsku magistralu.

– Tim projektom pokušat ćemo formirati nove kvalitetne prostore gdje bi se smjestila prvenstveno ordinacija opće medicine i stomatološka ordinacija, uz manji prostor koji bi se koristio za specijalističku medicinu. Uz to, planiramo formiranje prostora u kojem bi izvaninstitucijalno mogli zbrinuti naše starije i socijalno ugrožene mještane. Ideja je da sve starije osobe koje bismo detektirali uz prilaganje određene dokumentacije imaju pravo na besplatnu ili subvencioniranu prehranu, kao i boravak u tom prostoru. Formiran bi bio i prostor gdje bi bile smještene industrijske perilice rublja i sušilice te tuševi. U dijelu zgrade bio bi i restoran te kafić; to bi sve bilo zamišljeno na način da neki od ugostitelja uzmu taj prostor u najam. Mi bismo osigurali spremanje gableca i prehrane za korisnike, a bila bi tu i ponuda kao u svakom drugom restoranu. Na katu bi pak bili stambeni prostori za medicinsko osoblje – otkrio je načelnik.

Snimio Valentino Štefanek.

Vrlo važna sastavnica projekta je i vizualni dio pošto bi se zgrada nalazila u samom središtu mjesta, kao što smo to već i naveli.

– Zgrada bi morali biti jedna od vizura središta našeg sela. Mora biti specifična i prepoznatljiva, a blizu smo da pomirimo funkciju s izgledom. Predstoje nam javne rasprave i mišljenja vijećnika Općinskog vijeća Općine Novigrad Podravski, mišljenja mještana i šire zajednice. Pripremamo se za europske ili nacionalne fondove, odnosno druge načine kako bismo financirali projekt. Dosta je to sve skupo, no počeli smo s projektom i pokušat ćemo ga što brže i kvalitetnije realizirati – poručio je Brljek.

Kulturni centar

Uz to, u planu je i izgradnja Kulturnog centra čije je projektiranje trenutno u tijeku, nastavio je načelnik.

– Zgrada će se nalaziti na istom mjestu na kojem je sad takozvani Dom kulture gdje su se prije održavale predstave. Morat ćemo srušiti taj objekt i “podići” novi na drugačiji način. Također nam je važno da nova zgrada bude vizualni simbol mjesta i da doprinosi prepoznatljivosti – naglasio je i poručio da će novi objekt imati oblik slova “L”.

Snimio Tomislav Matijašić.

Revitalizacija središta mjesta uz interpretacijski centar i tržnicu

Oba centra zapravo su dio šire priče formiranja novog trga.

– Ne mislimo formirati novi trg ispred crkve, tamo već je jedan podij koji ima svoju funkciju i on je više tranzitni. Otkupili smo jednu nekretninu i kada se uklone stare zgrade na njoj i kada se otvori novi prostor, on će spajati prostor budućeg Kulturnog centra s Parkom pod lipama koji je u zadnje vrijeme dosta posjećen, ljudi vrlo rade borave u njemu – naglasio je.

Uz sve navedeno, značajni projekt u Novigradu Podravskom koji je u fazi završetka idejnog rješenja je eko-etno muzej s interpretacijskim centrom.

– Zbog njega smo kupili jednu staru, ali fenomenalno očuvanu kuću u širem središtu mjesta uz mali park, također uz Podravsku magistralu. Ideja je da bismo konzervirali postojeću građevinu i dvorište koje nam jako dobro govori o načinu gradnje i života na prelasku s 19. na 20. stoljeće kada je kuća i građena. Pokušat ćemo u ruralnu sredinu unijeti dio urbanog prostora, ali na koristan način koji je i primjenjiv za naše područje. Pošto postoji slobodan prostor prema malom parku, tu bi se podigla dodatna nova moderna zgrada iz koje bi se neprimjetno ulazilo u navedenu staru zgradu. Ideja i lokaciju su fenomenalne, nadamo se da ćemo to isto realizirati uz pomoć fondova – objasnio je načelnik.

Kada je pak riječ o tržnici s pristupnom cestom koja bi se nalazila kod Parka pod lipama preko Komarnice, i ovaj projekt je u završnoj fazi projektiranja, otkrio je Brljek.

– Ne bi to bila klasična tržnica, već pokušavamo napraviti multifunkcionalan prostor gdje bi se osim tržnice i buvljaka formirao prostor za društvene manifestacije pa bi se tamo mogao smjestiti veliki koncertni šator s dobrom podlogom – naveo je.

Sve to podrazumijeva i revitalizaciju potoka Komarnica s izgrađenom obalom i uređenim koritom, zaključio je načelnik.

zatvori