Petak, 3. svibnja 2024.

FOTO Ovako će izgledati budući Eko – etno muzej s interpretacijskim centrom u Novigradu Podravskom

Nakon što je tijekom ljeta izrađeno idejno rješenje za Eko – etno muzej s interpretacijskim centrom u Novigradu Podravskom, sada je prezentiran projekt izgradnje i sadržaja budućeg objekta.

Naime, na 31. sjednici Općinskog vijeća Općine Novigrad Podravski projekt su prezentirali projektantica Kristina Štefov, angažirani konzultanti arhitekt Antonio Grgić i povjesničar umjetnosti i arheolog Marijan Špoljar.

>> Izrađeno idejno rješenje za ekomuzej u Novigradu Podravskom, projekt je baziran na dinamičnom ispreplitanju baštinskih vrijednosti i suvremenog života

Objekt će se nalaziti na adresi Koprivnička 30 u Novigradu Podravskom na zemljištu koje se nalazi između Podravske magistrale, odnosno Koprivničke ulice i Ulice Braće Radić, a na susjednoj parceli smješten je novigradski Mali park. Projektantica Štefov objasnila je da se postojeće zgrade, odnosno kuća s podrumom, štagalj, kotac te bunar zadržavaju uz potrebno uređenje i rekonstrukciju u mjeri koju zahtjeva predviđena namjena prostora, a koju odobrava nadležni konzervatorski ured.

>> Novigraci planiraju revitalizaciju središta mjesta, načelnik Brljek: Gradit ćemo Centar za socijalno ugrožene mještane, Kulturni centar, Eko-etno muzej, tržnicu…

Arhitekt Grgić i muzeolog Špoljar autori su koncepta i zajedno s ostatkom tima čine autorski tim koji je izradio idejno arhitektonsko rješenje na osnovu kojeg se trenutno izrađuje glavni projekt. Oni su istaknuli važnost projekta ne samo za Novigrad Podravski, već i za čitavu Podravinu, jer postoji mogućnost da ovaj ekomuzej postane jedna od najvažnijih baštinskih institucija ove regije s obzirom na snažnu tradiciju i dobru zemljopisnu i prometnu poziciju naselja.

– Cilj je suvremenim pristupom iskoristiti bogatu kulturnu baštinu Novigrada i snažnih pojedinaca koji su ovdje iznikli, a koji imaju kapacitet pobuditi interes nacionalne razine. Cilj je također angažirati lokalnu zajednicu koja bi se trebala aktivno uključiti u rad ovog kulturno-društvenog centra, te je na tom cilju utemeljen čitav koncept ovog ekomuzeja. Ovaj projekt bi trebao biti kamen temeljac za promišljanje i za pokretanje kulturno turističke industrije kao velikog još uvijek neiskorištenog potencijala ovog kraja – zaključuju iz Općine.

zatvori