Petak, 3. svibnja 2024.

Izrađeno idejno rješenje za ekomuzej u Novigradu Podravskom, projekt je baziran na dinamičnom ispreplitanju baštinskih vrijednosti i suvremenog života

Ekomuzej naziva Časti i dobru zavičaja Novigrad Podravski muzeološki i muzeografski će interpretirati ključne baštinske vrijednosti Novigrada Podravskog i okolice.

– U projektu nije riječ o klasičnom muzejskom postupku izdvajanja i institucionalnog prezentiranja predmeta i artefakata, nego o cjelovitom konceptu ekomuzeja, gdje je namjera da se predmeti materijalne i duhovne kulture te prirodne baštine štite, stimuliraju i prikazuju na mjestu gdje neki fenomen nastaje, razvija se i odumire – kazao je načelnik Općine Novigrad Podravski Zdravko Brljek.

Dodao je kako takav suvremeni pristup teži očuvanju baštine, njezinoj regeneraciji te turističkoj upotrebi promovirajući pritom zanimljivu i atraktivnu turističku destinaciju.

– Projekt je baziran na dinamičnom ispreplitanju baštinskih vrijednosti i suvremenog života, na zaštiti tradicije, ali i na kontinuitetu te osnaživanju novih modela izraslih iz starih iskustava – istaknuo je.

Spomenimo kako se interpretacija bazira na priči o Novigracu, Podravcu i cilj joj je stvoriti zanimljiv kulturno-turistički proizvod koji će privlačiti opću pažnju spojem inovativnog upravljanja preko forme ekomuzeja.

zatvori