Srijeda, 15. svibnja 2024.

Upitali smo ministra Butkovića koje će godine brza cesta stići do Koprivnice, on nam poručio: Nemojte me pitati o godinama, molim vas

Oleg Butković, potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar mora, prometa i infrastrukture, danas je boravio u Koprivničko-križevačkoj županiji.

Naime, obišao je nadvožnjak Križevci koji je izgrađen u okviru projekta “Rekonstrukcija postojećeg i izgradnja drugog kolosijeka na dionici Križevci – Koprivnica – državna granica”, a odgovarao je i na upite novinara pa je tako ponovno “potegnuto” pitanje izgradnje brze ceste od Križevaca do Kloštra Vojakovačkog, odnosno nastavak gradnje do Koprivnice.

>> Vjerovali vi to ili ne, ali počela je izgradnja brze ceste do Kloštra Vojakovačkog

Kako je to rekao Butković, kada je riječ o trasi do Kloštra Vojakovačkog, bilo je određenih problema i zapreka, no radovi su na ovoj dionici počeli, a većih kašnjenja ne bi trebalo biti, poručio je.

– Nismo htjeli da dođe do raskida ugovora jer bi to značilo novi natječaj i pitanje je kakva bi se cijena onda postigla, već smo u okvirima koje je Vlada Republike Hrvatske dala vidjeli koliko je to povećanje cijene radova. Našlo se rješenje, potpisan je aneks ugovora i radovi su počeli. U ovim trenutku ne bih špekulirao hoće li biti kašnjenja jer to se onda može izvrtjeti. Očekujem da će to biti za 20 mjeseci i dat ćemo sve od sebe da bude tako – kazao je Butković.

Snimio Valentino Štefanek.

Nastavio je da je još bitnije kada će brza cesta biti izgrađena do Koprivnice, odnosno granice s Mađarskom zbog čega ga je naš novinar upitao koje će godine Koprivnica s ostatkom Hrvatske biti povezana brzom cestom, no Butković nije želio dati konkretan odgovor.

– Nemojte me pitati o godinama, molim vas. Vi mene pitate o godinama pa ja kažem neku godinu, a onda dođe do određenih problema pa kažu: “Ministar je obećao”. Brza cesta prema Koprivnici i Virovitici je u programu Vlade i za njih će Hrvatske ceste zatvoriti financijsku konstrukciju i raspisivati natječaje, a čim dokumentacija bude spremna, ide se u njihovu realizaciju i nema više odustajanja. Političke odluke su donijete programom Vlade i Hrvatskih cesta, sad je samo bitna realizacija projektne i studijske dokumentacije gdje je to potrebno – istaknuo je ministar.

Na kraju je ipak rekao da je plan da se do 2030. godine završe sve brze ceste u Hrvatskoj, ali ne može se utjecati na žalbene postupke kojih je puno, zaključio je Butković.

>> Butković: Iduće godine bit će gotova dokumentacija za brzu cestu do Koprivnice, izgradit će se do 2030. godine

Podsjetimo, ministar Butković početkom listopada već je boravio u Koprivničko-križevačkoj županiji kada je u Koprivnici, između ostalog, rekao da će iduće godine biti gotova dokumentacija za brzu cestu do Koprivnice, a izgradit će se do 2030. godine.

zatvori