Nedjelja, 28. travnja 2024.

FOTO Ministar Butković zadovoljan dinamikom izgradnje drugog kolosijeka pruge: Ovo je nakon Pelješkog mosta jedan od najvećih projekata

Oleg Butković, potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture, danas je obišao nadvožnjak “Križevci” koji je izgrađen u sklopu projekta “Rekonstrukcija postojećeg i izgradnja drugog kolosijeka na dionici Križevci – Koprivnica – državna granica”.

Prilikom obilaska radova ministar Butković je poručio kako mu je drago što je došao u ovaj kraj.

– Danas obilazimo jedan od najvećih infrastrukturnih projekata u Hrvatskoj. Vrijednost projekta iznosi 320 milijuna eura, od čega je osigurano 85 posto europskih sredstava. Ovo čemu danas svjedočimo, ovim radovima koji su već više od 50 posto završeni, daje nam vjeru, snagu i ohrabrenje da se veliki strukturni projekti realiziraju danas u Hrvatskoj. Ovo je nakon Pelješkog mosta i drugih sličnih, jedan od najvećih projekata. Ono što konstantno ponavljam, mi ulažemo oko od 3,5 milijarde eura u prometnu infrastrukturu – naglasio je Butković.

Dodao je kako je Hrvatska proteklih godina izgradila autocestovnu infrastrukturu gotovo u cijelosti.

Snimio Valentino Štefanek.

– Cestovna infrastruktura ide jako dobro, a u sljedećih 10 godina bit će razdoblje najvećih ulaganja u željezničku infrastrukturu. Ovaj projekt je jedan od najvećih ulaganja u željeznicu i njegov završetak se očekuje početkom 2025. godine. Malo južnije od ovog mjesta je projekt pruge Dugo Selo – Križevci koji je u malom problemu s obzirom na to da završetak tog projekta kasni. Sada smo u situaciji da završavamo financijsku perspektivu do 2023. godine, a nešto više od 70 posto tog dijela projekta je realizirano. Ostatak tog projekta će HŽ Infrastruktura i Republika Hrvatska preuzeti da sami to završimo – kazao je ministar.

Osim ministra, okupljenima se obratio i Ivan Kršić, predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture, koji je naglasio kako je projekt trenutno na 44 posto financijske realizacije, odnosno 54 posto fizičke realizacije.

Snimio Valentino Štefanek.

– Plan je dovršiti projekt do 2025. godine. Bitno je naglasiti kako je ovo jedan dobar primjer dobre koordinacije između nadzora i izvođača radova. Mi smo puno projekata završili za mandata ove Vlade, ali ni jedan nije bio ovako veliki, opsežan i složen. Na 43 kilometara imamo oko 20-ak nadvožnjaka, podvožnjaka, pothodnika za pješake… Imamo dva ozbiljna projekta, a to je most Drava koji je dugačak 300-tinjak metara te vijadukt Carevdar – poručio je.

Koprivničko-križevački župan Darko Koren je pritom izrazio zadovoljstvo što je na čelu ove županije u kojoj se trenutno odvija najveći investicijski ciklus u povijesti ovih prostora.

Snimio Valentino Štefanek.

– Riječ je o 320 milijuna eura, a na to moramo dodati i PDV. Pridodajmo i projekte aglomeracija čiji su nositelji gradovi. Isto tako je počela realizacija projekta RCGO-a Piškornica te brze ceste od Križevaca do Kloštra Vojakovačkog, a evo, imamo i garancije ministra Butkovića i premijera Plenkovića da će se u ovoj fazi pripremiti i sva potrebna dokumentacija za nastavak gradnje to Koprivnice. To znači da govorimo o više od 700 milijuna eura investicija na prostoru jedne tako male županije. Ne znam što bih od toga više trebao reći, nego pohvaliti izvođače radova na ovom projektu koji zaista može biti ogledni primjer mnogima. Ja si umišljam da se razumijem nešto u građevinu, a i svaki dan putujem ovim prostorima pa objektivno mogu tvrditi da je ovo ogledan primjer kako se ovakav projekt treba realizirati. Čestitke svima – zaključio je Koren.

Tekst pripremili Valetino Štefanek i Tomislav Matijašić.

zatvori