Četvrtak, 2. svibnja 2024.

Koren o koprivničkoj bolnici: Kako je to sve izgledalo prije 15 ili 20 godina, a kako izgleda danas, pa to je Houston

Država će s prvim danom iduće godine preuzeti kompletno poslovanje koprivničke Opće bolnice Dr. Tomislav Bardek.

Podsjetio je to na prošlotjednoj sjednici Županijske skupštine Koprivničko-križevačke županije župan Darko Koren, a HSS-ovog Marka Martinčevića zanimalo je hoće li država time preuzeti i sve bolničke dugove.

– Hoće li to dugovanje biti otpisano ili ćemo izgubiti bolnicu, koja će spasti pod ingerenciju države, a nama će ostati dugovanje? Hoće li se država ponijeti prema nama kao maćeha i hoće li preuzeti i dugovanje te bolnice? Svi znamo kako se dolazi do dugovanja i da ga nismo napravili mi – konstatirao je Martinčević tražeći odgovor.

>> DRŽAVA OPET PREUZIMA BOLNICU Golubić i Sinjeri prozvali Korena i županijski HDZ: Prije 10 godina župan zbog toga nije mogao spavati, a danas šuti

Župan Darko Koren objasnio je da preuzimanje kompletnog poslovanja znači i preuzimanje svih postojećih dugova i obaveza što će posljedično pozitivno utjecati na proračun Koprivničko-križevačke županije.

– To znači da će naša konsolidirana bilanca biti lišena minusa koji mi nazivamo sistemski i naš će proračun dalje biti bez bolničkog proračuna. I sada vodimo proračun same uprave zasebno, no Zakon o proračunu govori da se on sagledava konsolidirano i bit će bez proračuna bolnice. Dakle, neće biti 850 milijuna, nego recimo 700 milijuna. Tako da država preuzima i te dugove, odnosno obaveze koje su stvorene – naglasio je Koren.

Iznio je i mišljenje da ovaj potez države neće riješiti ključan problem zdravstvenog sustava.

– Nitko od nas nije za to da se preuzmu bolnice jer smatramo da to neće riješiti ključno pitanje, a to je financiranje tog sustava. Usudim se to reći, a već sam to rekao i ministru Erliću prilikom posjeta bolnici. Cijeli taj sustav zdravstva je malo čudan. S jedne strane, mi smo zaduženi za investicije, one se provode putem naših mehanizama i to sve funkcionira sjajno. Kako je to sve izgledalo prije 15 ili 20 godina, a kako izgleda danas, pa to je Houston, to je čudo na kojem je to nivou od opreme i svega. Za to smo mi zaduženi – istaknuo je.

No, problem ostaje jer Županija nije zadužena za kolektivne ugovore, cijene usluga i mjesečne limite, nastavio je Koren.

– To sve netko drugi određuje, a na ovaj gubitak ili poslovni rezultat to utječe 85 posto. Ovo sve drugo 15 posto. Tako da se s jedne strane vidi da se razvija taj sektor i zdravstvo, a s druge strane je u gubitku – kazao je.

Župan je stoga zaključio da bi se sustav financiranja zdravstva trebao kompletno promijeniti, no pričekat će naredni period u kojem će država preuzeti poslovanje i nadati se da će se riješiti i postojeći dugovi bolnice.

zatvori