Četvrtak, 25. travnja 2024.

DRŽAVA OPET PREUZIMA BOLNICU Golubić i Sinjeri prozvali Korena i županijski HDZ: Prije 10 godina župan zbog toga nije mogao spavati, a danas šuti

Potaknuti najavama preuzimanja vlasništva nad općim bolnicama od strane države, članovi Županijske organizacije SDP-a Koprivničko-križevačke županije traže odgovore kojih je u našem javnom prostoru, mišljenja su, premalo.

Naime, kako je to na današnjoj konferenciji za medije rekao predsjednik županijske organizacije SDP-a Tomislav Golubić, po pitanju preuzimanja vlasništva nad općim bolnicama župani okolnih županija izlaze pred javnost i daju svoja mišljenja, dok kod koprivničko-križevačkog župana Darka Korena i županijskog HDZ-a to nije slučaj.

– Građani Koprivničko-križevačke županije moraju dobiti odgovore iz kojeg razloga osnivačka prava nad Općom bolnicom Dr. Tomislav Bardek opet preuzima Država koja će onda imati mogućnost imenovanja upravnih vijeća i donošenja odluka koji će odjel funkcionirati, koje investicije će se raditi i kojom dinamikom. Dozvolite mi da u svemu tome imamo određenu sumnju jer, ako će se odnos Države prema našoj županiji što se tiče bolnice nastaviti u smjeru u kojem se Država već sada odnosi, onda nas to ne ispunjava nadom i optimizmom da će to biti u korist građana i zdravstvenog sustava, već da će taj odnos biti maćehinski – naglasio je Golubić rekavši da su svjesni činjenice kako je zadnjih godina već bilo prebacivanja vlasničkih prava, odnosno da je zdravstveni sustav u Hrvatskoj u velikim dugovima.

Snimio Tomislav Matijašić.

Članovima SDP-a pritom nije jasno na koji način zakonodavac predviđa sanaciju i smanjenje dugova te poslovanje koje će biti održivo. SDP rješenje pak vidi u sveobuhvatnijim izmjenama regulative koja se tiče zdravstvenog sustava, nastavio je Golubić.

– Promjenom osnivačkih prava se ne dobiva ono što je problem u zdravstvu, a to je potrebna reorganizacija poslovanja. Smatramo da treba uključiti sve državne institucije koje se bave zdravstvenim sustavom. Možda u tome mi ne vidimo point koji je Država stavila pred sebe, no voljeli bismo dobiti odgovore od župana Korena i županijskog HDZ-a koji su donijeli izmjenu takvog Zakona – kazao je.

Medijima se obratila i predsjednica Foruma žena SDP-a Koprivnice te bivša sanacijska upraviteljica Opće bolnice Dr. Tomislav Bardek Sandra Sinjeri koja se osvrnula na novinske naslove od prije 10 godina rekavši da župan Koren tada nije mogao spavati jer su osnivačka prava prelazila na državu. Mišljenja je i da župan Koren danas mirno spava i šuti, a upitala se zašto je tome tako. Spomenula je pritom kako su dugovi koprivničke bolnice rasli kroz godine, a rejting padao, dok čelnici istovremeno ne razmišljaju o dobrobiti županije, već samo o sebi.

Snimio Tomislav Matijašić.

– Postavlja se pitanje što izmjena Zakona znači za našu bolnicu, što to znači za županiju, na koji način će se provesti funkcionalnost i ono što je najbitnije, što će se dogoditi s našim stanovnicima; svi ćemo kad-tad trebati usluge bolnice, no što ćemo mi tamo dobiti, koliko brzo i znači li prenašanje prava smanjenje lista čekanja? To su pitanja na koja bismo morali znati odgovor – upitala je Sinjeri.

zatvori