Petak, 26. travnja 2024.

Općina Legrad: Ne preporuča se kupanje u Šoderici, a ukupna procijenjena šteta je 2,1 milijuna eura

Općina Legrad na svojim je internetskim stranicama objavila izvještaj o prirodnoj nepogodi poplavi koja je prošlog mjeseca zadesila općinu, ponajprije Šodericu.

U Općini su tako podsjetili da je Drava 7. kolovoza u ranim jutarnjim satima probila u jezero Šoderica i počela uništavati kamp, šetnicu i prijetila urušavanjem dvaju objekata.

– Intervencijom vatrogasaca i nadležnih službi, jedan objekt je spašen, dok je za drugi odlučeno da se neće braniti zbog mogućnosti ugroze ljudskih života od pada drveća i električnih vodova – naglasili su.

>> Tko je kriv za dvije katastrofalne poplave? Hrvatske vode izbjegle odgovor: Žurno pripremamo projekte i redovno ojačavamo nasipe

Dan nakon porasta vodostaja u jezeru voda je ugrozila prvi red vikendica i kuća te se 15-ak objekata nije moglo spasiti i u njih je prodrla voda, a na glavnoj cesti uspostavljena je druga linije obrane na kojoj su izrađeni zečji i zemljani nasipi.

Kada je pak riječ o ukupnoj nastaloj šteti na području Šoderice, Općine Legrad i ostalih općina uz Dravu, u Općini tvrde da ona iznosi 2,18 milijuna eura. Rečeno je to nakon što je Koprivničko-križevačka županija proglasila prirodnu nepogodu poplavu na području općina uz Dravu i nakon što se pristupilo popisivanju štete, odnosno nakon zaprimanja svih zahtjeva i evaluacije, objasnili su u Legradu.

>> Odgovorni se i dalje ‘loptaju’, Sabolić: Sramotno je da tvrde da nitko nije kriv, a zajednički su onečišćavali okoliš, prali vagone i stvarali profit

– S obzirom na blizinu onečišćenog prostora – bivše praonice vagona na Botovu, koja je također bila poplavljena, postoji mogućnost da je dio opasnih tvari završio u vodi i tlu. Napravljena je bakteriološka analiza vode Šoderice te nisu primijećene anomalije, a kemijska analiza će se izraditi dok se voda slegne. Zbog svega navedenog ne preporuča se kupanje u jezeru Šoderica do daljnjega – zaključili su u Općini.

>> Županijski stožer: Stigli su rezultati uzorkovanja vode na području Šoderice na pet lokacija

Podsjetimo, Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije prošlog je tjedna izvijestio da su rezultati uzorkovanja vode na području Šoderice na pet lokacija uredni, odnosno u granicama normale u usporedbi s prijašnjim mjesecima i godinama. Više o toj temi pročitajte ovdje.

zatvori