Nedjelja, 28. travnja 2024.

BURNA SJEDNICA Golubić prozvao župana za nasip i učenički dom, Koren: Nisam valjda ja kriv za poplave, za dom pitajte i gradonačelnika

Ni jučerašnja sjednica Županijske skupštine Koprivničko-križevačke županije nije prošla bez već uobičajenih trzavica između vladajućih i oporbe.

Glavni suparnici za govornicom pritom su bili župan Darko Koren i predsjednik SDP-a Koprivničko-križevačke županije Tomislav Golubić.

Naime, pri četvrtoj točki dnevnog reda koja se odnosi na izvješće o radu župana za prvih pola godine, Koren se pohvalio brojnim provedenim projektima i aktivnostima. Između ostaloga, spomenuo je digitalizaciju županijskog sustava, razvitak javnog linijskog prijevoza, postavljanje fotonaponskih elektrana na škole, podjelu potpora za samozapošljavanje i poticaja za privatni sektor, ulaganje u zdravstveni sustav, kao i brojne druge projekte.

– Kod sektora obrazovanja završili smo taj jedan veliki investicijski ciklus izgradnje pet školskih sportskih dvorana. Isto tako, tu je i projekt Centra kompetentnosti za koji smo i završnu konferenciju te službeno otvorenje imali sada već poslije ovog razdoblja. No, najveći obuhvat posla i angažman oko toga je bio upravo u tom razdoblju. Generalno smatramo da završavamo jedan ciklus gdje nikada nije bilo više ulaganja u obrazovni sektor – rekao je Darko Koren.

>> FOTO/VIDEO Svečano otvoren Centar kompetentnosti, Martić: Naša Pepeljuga postala je princeza, a naša škola dvorac znanja i vještina

Svoje izlaganje zaključio je, kako kaže, floskulom.

– Već je to floskula koju moram upotrijebiti, ali sve te aktivnosti i projekti provedeni su s ciljem stvaranja boljih uvjeta života, rada i obrazovanja svih ljudi koji žive na prostoru naše županije – kazao je.

Šef županijskog SDP-a Tomislav Golubić rekao je da određeni projekti svakako zaslužuju pohvalu, no njegov je fokus bio na onome što nije odrađeno, a trebalo je biti.

– Treba reći sve ono što valja, ali i što ne valja. Treba reći da se za mjesto u staračkom domu čeka desetljeće i da učenički dom još uvijek nije sagrađen u Koprivnici. Isto tako, tu je i projekt navodnjavanja gdje su neke političke opcije zato digle ruku za Korena, a od toga još uvijek nema ništa. Treba reći i da je od poplave na Botovu prošlo 10 godina te se još uvijek ništa po tom pitanju nije napravilo – ističe.

>> Tko je kriv za dvije katastrofalne poplave? Hrvatske vode izbjegle odgovor: Žurno pripremamo projekte i redovno ojačavamo nasipe

Župan je zatim odgovorio na prozivke te kazao kako on ne može obećati da će dom uistinu i dobiti svi oni koji ga trebaju.

– Da, mjesto u staračkom domu se čeka, ali mislim da mi ne možemo nikakvim mjerama doprinijeti da se to u bitnome promijeni jer bismo umjesto 270 trebali imati 1.370 korisnika te bi onda svi trebali biti smješteni. Ja to ne mogu nikome obećati, čak ni u predizbornom vremenu. Ono što možemo učiniti je da sufinanciramo smještaj u privatnim domovima, a što niti jedna druga županija u Republici Hrvatskoj ne radi – navodi.

Prokomentirao je i stanje s poplavama te zaključio kako odgovornost nije na njemu.

– Kada je riječ o poplavi i o tome tko je za to kriv, smatram da nisam ja. To je u nadležnosti Hrvatskih voda i određeni nasipi uopće ne postoje, a drugi su stari 50 godina. Naravno da tu infrastrukturu treba održavati. Znajte da smo sigurno poduzeli određene aktivnosti, odnosno razgovore na tu temu i da se taj sustav obrana kod nas dovede u pristojno stanje – rekao je.

Što se pak tiče učeničkog doma u Koprivnici, kazao je da je u proceduri priprema projektne dokumentacije.

– To je zajednički projekt koji planiramo provesti s Gradom Koprivnicom pa će i to doći na red kad se stvore financijski uvjeti, pričao sam o tome s gradonačelnikom. Zašto to nije dosad napravljeno? Mislim da to nije pitanje samo za mene – komentirao je.

>> UČENIČKI DOM Ništa od rekonstrukcije, zgrada u Kolodvorskoj mora se do temelja srušiti

Dodajmo da je izvješće o radu župana na kraju prihvaćeno s 20 glasova za, osam protiv i četiri suzdržana.

zatvori